– Kontantstøtten holder særlig kvinner borte fra arbeidslivet og barn i barnehagealder borte fra barnehagefellesskapet. Kontantstøtten burde vært fjernet, mener byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
– Kontantstøtten holder særlig kvinner borte fra arbeidslivet og barn i barnehagealder borte fra barnehagefellesskapet. Kontantstøtten burde vært fjernet, mener byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kraftig nedgang i kontantstøtte i Oslo. Særlig i Oslo øst

De siste fire årene har det vært en nedgang i familier som mottar kontantstøtte på 41 prosent i Oslo. – Kontantstøtten burde vært fjernet, mener byrådsleder Raymond Johansen.

Publisert

– Barnehagepolitikken vår gir resultater. Aldri har så få fått kontantstøtte i Oslo, samtidig har vi aldri hatt flere barn i barnehage, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Mens 2483 barnefamilier mottok kontantstøtte per 31. desember 2015, er antallet redusert til 1466 per 31. desember 2019. Det er en nedgang på 1017 barn eller 41 prosent. Dette viser tall som NAV publiserte i dag.

Flere barn i barnehage

Også i andel barn på kontantstøtte er det en klar reduksjon, fra 29,3 prosent i 2015 til 18,7 prosent i 2019, ifølge en pressemelding.

– Jeg mener nedgangen i kontantstøttebruk har sammenheng med barnehagesatsingen vår. Arbeiderpartiet gikk til valg på å bygge 3000 flere barnehageplasser i 2015 og å innføre to barnehageopptak i året. Løftene ble innfridd i 2019. De siste fire årene har vi i snitt åpnet en ny barnehage i måneden og samtidig intensivert arbeidet med å oppsøke familier med barn i barnehagealder som ikke går i barnehage, sier Johansen.

Nedgangen i kontantstøttebrukere skjer selv om regjeringen i 2017 økte satsen for kontantstøtte til 7500 kroner i måneden.

Store forskjeller mellom bydelene

Det er nedgang i kontantstøttebruk over hele Oslo, og nedgangen er størst i bydelene Stovner, Grorud, Alna, Bjerke og Søndre Nordstrand. De nye tallene viser samtidig at det fortsatt er store forskjeller mellom bydelene.

Tallene på bruk av kontantstøtte i Oslo. Tall fra NAV
Tallene på bruk av kontantstøtte i Oslo. Tall fra NAV

Lavest andel med kontantstøtte er i Vestre Aker og Ullern med henholdsvis 6,9 og 7,1 prosent, mens den høyeste andelen er i Stovner med 41,2 prosent, Søndre Nordstrand med 38,1 prosent og Alna med 35 prosent.

Vil ha vekk kontantstøtten

– I Oslo har det blitt betalt ut over seks milliarder kroner i kontantstøtte siden innføringen i 1998. Kontantstøtten holder særlig kvinner borte fra arbeidslivet og barn i barnehagealder borte fra barnehagefellesskapet og er en viktig forklaring på at mange barn ikke kan godt nok norsk når de begynner på skolen. Kontantstøtten burde vært fjernet. Det har jeg store forventinger til at en ny rødgrønn regjering vil gjøre fra 2021, sier Johansen.