Barnehage på Majorstuen krever 1107 kroner av foreldrene i mat. Ap krever øvre prisgrense

Månestråle barnehage på Majorstuen har den dyreste maten i byen og krever 1107 kroner i betaling av foreldrene. Nå vil byrådsleder Raymond Johansen ha en makspris på barnehagemat.

Publisert Sist oppdatert

I Månestråle barnehage på Majorstuen lager to faglærte kokker og en assistent mat til barna i barnehagen. Til sammenligning har de kommunale barnehagene en fast matpris på 170 kroner, ifølge Klassekampen.

– Forskjellene i matpenger er bemerkelsesverdig store. Det betyr at barna spiser veldig forskjellig. Offentlige tjenester skal ikke bidra til klasseskiller, de skal utjevne dem, sier byrådsleder Raymond Johansen til Klassekampen.

Raymond Johansen mener mye penger til mat i barnehagen bidrar til å øke klasseskillene. Foto: Arnsten Linstad
Raymond Johansen mener mye penger til mat i barnehagen bidrar til å øke klasseskillene. Foto: Arnsten Linstad

På toppen av plassbetalingen

Også andre private barnehager lar foreldrene betale for maten. Nesten 50 private barnehager krever minst 500 matkroner i måneden. Men snittprisen i de private barnehagene er 315 kroner. Dette kommer i tillegg til prisen for en barnehageplass, som ligger på 3040 kroner i måneden.

Nå mener Johansen det bør innføres en grense for hvor mye foreldrene skal betale for mat. Han sammenligner med privatskole.

– Noen vil ha egne privatskoler hvor man går i mindre klasser og har flere skoletimer. Men hvis man åpner for at noen skal kunne betale seg ut, får man et klassedelt samfunn, sier Johansen.

Byrådslederen forteller at byrådet har økt matpengene fra 110 til 170 kroner og innført felles meny på kommunale barnehager innad i bydelene. På den måten sikrer man at barnehagematen har god kvalitet uten at det blir så dyrt, ifølge Klassekampen.

Månestråle barnehage i bydel Frogner har 144-147 barn i basebarnehagen. Foto: Google maps
Månestråle barnehage i bydel Frogner har 144-147 barn i basebarnehagen. Foto: Google maps

Serverer ikke tomatsuppe og makaroni

Månestråle barnehage, på sin side, er stolt av maten de serverer barna.

– Vi er stolte av mattilbudet vårt og var den første barnehagen i Norge med serveringsbevilling. Vi har to fagutdannete kokker og en assistent som lager maten. Vi prøver for enhver pris å unngå halvfabrikata og serverer ikke tomatsuppe med makaroni, sier Lizbeth Thallaug Engedalen, administrerende direktør i Child Planet AS, til VårtOslo.

Barnehagen har varmmat, brødmat og frukt hver dag. Maten kommer gjerne med grønnsaker, og to dager i uken står det fisk på menyen.

Månestråle barnehage holder til i Middelthuns gate på Majorstuen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Månestråle barnehage holder til i Middelthuns gate på Majorstuen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Fornøyde foreldre

– Vi har hatt tilsyn på matkostnaden av Oslo kommune og fikk ingen anmerkninger på det. Vi er såpass stolte av tilbudet at vi sponser et sted mellom 350.000 og 500.000 til mattilbudet hvert år for å opprettholde kvaliteten, forteller Engedalen.

Hun forteller at de får gode tilbakemeldinger fra de rundt 145 foreldreparene og at barnehagen skårer høyt på mattilbudet på foreldreundersøkelser. Hun ønsker derfor ikke at barna skal få et dårligere mattilbud.

Barnehagedirektøren er ikke enig i at barnehagen bare er for familier med god råd.

– Vi holder til på Majorstuen og har barn med ulike nasjonale bakgrunner. Vi har også foreldre med redusert oppholdsbetaling. Vi tar hensyn til matreservasjoner, både med allergi og religion.