Knask fra pølseklype eller smittevernvennlige knep? Her er gjeldende reglene og påbud for alle som ønsker å feire Halloween på lørdag

Oslo kommune anbefaler voksne å droppe Halloweenfesten i år. Her er listen over påbud og anbefalinger for alle som allikevel vil feire Halloween til helgen.

Publisert

Lørdagens Halloween-feiring blir ikke helt den samme i år. Med en pågående pandemi, er det lite annet utenom det skremmende lille viruset, som vi alle er så lei av, som står i stil med den amerikansk-inspirerte tradisjonen.

Mye tyder på at det ikke vil bli like lett for byens kostymekledte barn å tilegne seg samme mengder knask denne lørdagen. Men hvordan skal vi så egentlig feire Halloween?

Oslo kommune og Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ikke dele ut noe annet enn innpakket godteri.
Oslo kommune og Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ikke dele ut noe annet enn innpakket godteri.

Nye påbud og smittevernregler i hovedstaden

Fra og med torsdag denne uken, og trolig ut desember, gjelder følgende smittevernregler i Oslo:

 • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Stans i innslipp til utesteder klokken 22.
 • Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.
 • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
 • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

Knask eller knep-råd

Sammen med Folkehelseinstituttet har Oslo kommune nå satt sammen en liste over smittevernvennlige «knep» for de som allikevel ønsker å markere vår godteglade og grufulle tradisjon.

 • Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
 • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
 • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
 • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
 • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
 • Ikke del godteri.
 • Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.
 • Spesielt for Oslo: Det kan ikke være flere enn 10 personer på sammenkomster. Oslo kommune anbefaler voksne å droppe Halloweenfesten i år.
Oslo kommune og Folkehelseinstituttet anbefaler foreldre å la være å lage Halloween-feiringer i år på grunn av pandemien.
Oslo kommune og Folkehelseinstituttet anbefaler foreldre å la være å lage Halloween-feiringer i år på grunn av pandemien.

— Skjønner at det kan virke ulogisk

Til tross for at de fleste barn som ønsker å feire halloween ofte tilhører samme skolekohort, påpeker Folkehelseinstituttet og Oslo kommune at dette ikke regnes som et unntak fra anbefalingen om å ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger.

— Vi vet at det kan virke ulogisk at barn som er sammen nesten hver dag ikke kan være like mange på fritiden. Men nå er hovedpri å holde skoler og barnehager åpne som i dag, og gi barna en mest mulig normal hverdag der. Da er det viktig å begrense all risiko utenfor skole og barnehage.

— Målet er å begrense smitten og unngå ytterligere nedstengning. Det er fullt mulig å ha mindre samlinger. Men samlinger hvor mange møtes tett på hverandre over lengre tid må utsettes.Voksne bør droppe både Halloween og andre fester helt, skriver Oslo kommune på sine egne facebook-sider.

Tenk alternativt og reduser antall kontakter

Folkehelseinstituttet oppfordrer folk i stedet til å finne alternative måter å feire på.

— Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer. Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden, er det særlig viktig at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl.

Hun påpeker at det er viktig å tenke smart også når det gjelder utkledning og valg av godteri.

— Det er også viktig å følge gjeldende forbud og råd om antall personer som kan være samlet der du bor, samt holde seg til ferdiginnpakket godteri og ikke dele halloween-sminke med andre enn de du bor sammen med, forklarer Greve-Isdahl.

Powered by Labrador CMS