Stadig flere kvinner over 45 får barn i Oslo. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Stadig flere kvinner over 45 får barn i Oslo. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Stadig flere kvinner i Oslo over 45 år får barn

Det blir stadig vanligere å bli mor etter at man er fylt 45 år i Norge. Andelen er aller størst i Oslo, hvor 54 kvinner bar frem barn etter fylte 45 i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalt i fjor bar 154 kvinner over 45 år fram barn – en økning på hele 137 prosent siden 2009. Det året var det 65 kvinner i hele Norge som fikk barn etter at de var fylt 45, altså bare 11 flere enn kun i Oslo i fjor.

Tallene har radiokanalen P4 hentet fra Medisinsk Fødselsregister.

– Det må jo bety at kvinnene ønsker enten å utsette det å bli gravid til de blir eldre, eller at de synes det er ok å bli gravide når de er eldre. Vi vet også at antall svangerskap etter assistert befruktning også øker, for en del av disse kvinnene over 45 år vil jo ha vanskeligheter med å bli gravide, sier overlege Kristine Stangenes ved Medisinsk Fødselsregister til P4.

Enda flere i 1967

Toppåret var likevel i 1967, da 160 kvinner over 45 fikk barn. Overlege Stangenes peker på dårlig tilgang på prevensjon som en årsak til det høye tallet den gang.

Det hører med til sjeldenheten at kvinner får barn med egne egg når man har nådd 45 år, sier professor og overlege Anne Eskild ved Kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus. Hun sier at fruktbarheten faller når man har passert 40.

– Det er faktisk veldig få som lykkes med graviditeter fra den alderen. For det første er det veldig vanskelig å bli gravid og det er stor risiko for spontanabort. Faktisk er den risikoen minst 20 prosent for gravide over 40 år, sier Eskild.