Varmepumper kan være en effektiv måte å redusere strømregningen på. Det merker Norsk varmepumpeforening.Foto: Norsk varmepumpeforening
Økte strømpriser gjør oslofolk gale etter varmepumper. - November var vilt, men desember var ekstremt
Lokale forhandlere melder om rekordetterspørsel etter varmepumper. – Det var helt gale tilstander tidligere i vinter. Hver gang det står noe om strømpriser i avisene eller det omtales på tv, merker vi økt pågang.
Daglig leder Morten Kind i Envieco AS forteller om ekstrem pågang på slutten av fjoråret.
– November var vilt, men desember var ekstremt. Det var litt mer enn vi klarte å håndtere. Men nå er vi tilbake på to-tre uker leveringstid, ikke fire-fem uker, sier Kind.
– Salget i Oslo er etter vår oppfatning i tråd med statistikken for landet. En tydelig trend er også en økende etterspørsel etter bergvarmeanlegg og luft-vann-anlegg, altså varmepumpe mot vannbårne systemer.
Rådgiver Joachim Marmot i AC-senteret i Oslo sier at det har roet seg litt etter at landet åpnet opp igjen etter de siste smittevernstiltakene.
Annonse
— Men det var helt gale tilstander tidligere i vinter, selv om salget var bra også i fjor vinter.
Dette bekreftes av Bård R. Engebretsen i Oslo Varmepumpe AS, som melder om en klar økning av salget i forhold til i fjor.
— Hver gang det står noe om strømpriser i avisene eller det omtales på TV, merker vi økt pågang. Så salget har helt klart økt fra i fjor på samme tid.
Engebretsen sier at ikke alle installerer varmepumpe for å spare strøm. Det er en trend at mange installerer varmepumpe hvor en sentral motivasjon er kjøle-funksjon for varme soverom.
– Etterspørselen etter luft-til-luft-varmepumper var veldig bra hele året, men fra oktober fikk alle varmepumpetypene et skikkelig løft, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.
– Fjerde kvartal slår alt annet vi har sett, med nesten 50 000 enheter. Kort fortalt er 2021 det beste året noensinne. Høsten 2021 var bedre enn 2020, og etterspørselen er fortsatt høy. Vi ser pågang fra alle slags aktører som ønsker varmepumper for å spare strømregningen: Eiere av både nye og eldre boliger, borettslag og eiere av ulike typer yrkesbygg.
Hagemoen sier at etterspørselen etter luft-til-luft-varmepumper har roet seg litt i januar og februar, men at det er etterspørselen etter varmepumper for vannbåren varme (luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper) fortsatt er mye høyere enn tidligere år.
Mye penger å spare
Ikke overraskende mener Hagemoen at den viktigste forklaringen på rekordsalget er de historisk høye strømprisene.
– Vi har sett i en årrekke at strømprisen påvirker salget. De siste månedene har vi merket mye større pågang fra medier, og mer oppmerksomhet rundt strømsparing bidrar også til salg, mener Hagemoen.
Ifølge Hagemoen er det tusenlapper å spare på strømregningen ved installasjon av varmepumpe. Med en luft-til-luft varmepumpe og ved et energibehov på 20.000 kWh, sparer man cirka kr 4.000 i strømutgifter når prisen per kWh er 1 krone. Med dagens strømpriser sparer man mye mer.
Hagemoen sier at de forventer et fortsatt bra salg framover, men at bransjen likevel trenger mer drahjelp fra myndighetene om de skal ta ut det store potensialet for varmepumper for vannbåren varme i både eldre og nye bygg.
– Vi forventer skjerpede byggeregler framover som stimulerer til mer bruk av varmepumper i nybygg, understreker Hagemoen.
For dårlige støtteordninger
Enova og Klimaetaten har en del støtteordninger for energisparetiltak, men Hagemoen mener at støtteordningene i store deler av Europa er bedre enn de vi har i Norge. Ordningene er også for lite kjent blant folk flest.
– Dessverre er det mange i borettslag og sameier som ikke kjenner til hvor stort energieffektiviseringspotensial som finnes, og hvor mye de kunne spart med varmepumper. Vi samarbeider med NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) for å bedre støtteordninger, og samtidig øke kjennskap til hva borettslag og sameier kan og bør gjøre for å redusere sitt energiforbruk, sier han.