Sportsklubben Sterling har blant annet tre fotballag med minoritetsjenter. Foto: Sterling

Sterling sportsklubb jubler for omstridt kunstgress ved skulpturpark. — Vi tar ikke over banen, slik enkelte hevder

— En hjemmebane på Klosterenga er en stor seier for oss. Vi tar den tilbake for å gi noe til barn og unge, sier leder for Sportsklubben Sterling, Mohamed Fariss.

— Viktigheten av å ha en kunstgressbane i sentrum er stor. Det er veldig få der fra før. Og at vi får Klosterenga er en stor seier for oss. Parken var opprinnelig hjemmebanen til Sterling fra vi ble opprettet i 1919. Nå tar vi den tilbake for å gi noe til barn og unge, sier Fariss til VårtOslo.

Byråden vil omgjøre en grusbane, i parken Klosterenga på Grønland, til en kunstgressbane som Sterling kan bruke til sine hjemmekamper i fotball. Sterling er en sportsklubb som har dype røtter i området, men de har ikke egen hjemmebane.

Et av Sterlings guttelag på banen på Jordal som de har fått låne, i tillegg til Caltexløkka på Tøyen. Ingen av disse er tilgjengelige for sportsklubben lenger. Foto: Sterling

Grusbanen er en del av kunstner Bård Breiviks visjon for en banebrytende skulptur- og miljøpark. Breivik døde i fjor, og foreningen Klosterengas venner, som blant annet er opptatt av å beskytte Breiviks visjon, er som vi skrev tidligere sterkt mot kunstgressbanen.

De mener at kunstgress er miljøfiendtlig, og at Breivik spesifikt sa nei til lignende planer for fem år siden. I tillegg mener de at Sterling kommer til å okkupere banen nesten hele tiden, mens den nå brukes til uorganisert idrett. Og de sier at den hektiske aktiviteten vil ødelegge for familier som liker å slappe av på gressletten ved grusbanen.

Grusbanen på Klosterenga som kommunen vil gjøre om til kunstgressbane. Foto: Klosterengas Venner

Sterlings leder: — Breivik hadde samme mål

— Spør du meg personlig, tror jeg Bård Breivik hadde samme målsetning som oss: en park for alle. Barn, familier, og alle andre. Kjente utfordringer i Gamle Oslo er alt fra utenforskap til bruk av rus. Sterling er kjent for å være en veldig lavterskel fotballklub, sier Sterling-leder Fariss.

Sommeren 2019 kan Klosterenga skulpturpark endelig stå helt ferdig. Ildsjelen bak parken, Bård Breivik, får ikke oppleve åpningen. Han døde i 2016. Foto: Tom Martinesn / Dagbladet

— Uansett hva du har gjort i andre klubber - hos oss starter du med blanke ark. Snakker du ikke norsk, tar vi deg også i mot. Er du ny i Norge, tar vi deg i mot. Alle starter med blanke ark hos oss.

— Vi driver heller ikke kun med organisert idrett. Vi har andre aktiviteter som er åpne for alle barn i bydelen. De kan komme til Sterling og spille blant annet biljard og bordtennis, uten å være medlemmer.

— Vi tar ikke over banen

Noe av kritikken til Klosterengas venner går, som tidligere nevnt, på at de mener at Sterling kommer til å okkupere banen mye av tiden, slik at det ikke blir rom for uorganisert idrett. Fariss avviser dette.

Sterling-leder Mohamed Fariss. Foto: Privat

— Vi tar ikke over banen, slik enkelte vil ha det til. Vi har ikke så mange treninger og fotballkamper som de vil ha det til. At det ikke blir noe ledig tid for andre, stemmer rett og slett ikke. Det blir maks seks kamper i uka. Og de minste lagene spiller i 25 minutter ganger to. I tillegg varer bare sesongen i sju måneder.

Lederen mener at grusbanen uansett ikke brukes så mye til uorganisert idrett.

— Det stemmer ikke at den banen brukes massevis. Jeg har bodd i området i over 20 år, og ser banen hele tiden. Det er en bane som brukes litt av beboere i nærheten. Vi er beboere i bydelen, og vi har like store rettigheter som alle andre. Så jeg tror det er en kjempegod nyhet for folk flest.

— Mange vil ha kunstgress

— Det er mye snakk om at beboerne ikke er tatt med i beslutningsprosessen. Men det er jo ungdommene som har skreket mest om at de vil ha hjemmebane på Klosterenga. De er jo beboere i bydelen, og de er fremtidens beboere også. Politikerne som har avgjort det har tatt en prat med ungdommene og spurt hva de har lyst på, så har de hørt på dem, sier Sterling-lederen.

Fariss har også inntrykk av at flere folk i lokalmiljøet støtter dem, enn er mot dem.

— Når den forrige saken deres ble publisert, leste jeg i en av Facebook-gruppene at det er mange som ikke er enige i at parken blir ødelagt. Det er mange som er veldig glade for at det blir en kunstgressbane. Så nå får man endelig en kunstgressbane som alle i nærmiljøet kan bruke.

— Som  det står på den Facebook-siden, er det alltid en prosent som skriker høyest. Vi vil gjerne ha et møte med beboerne i nærheten hvis de ikke er fornøyde, forklare vår side og høre deres side av saken. Men jeg tror folk flest ønsker en hjemmebane der, og jeg tror ikke Bård Breivik vil at parken skal skal stå tom.

Rus og vold

— Hva med miljøargumentet? Klosterengas venner påpeker at dette skal være en banebrytende miljøpark, og mener at kunstgress er miljøfiendtlig?

— Ok, men hvis jeg kontrer med det miljøet som er i bydel Gamle Oslo, og hvor mye rus og vold det er her. Å ha en liten kunstgressbane i bydelen, som gjør så mye for familiene og mange andre. Det blir ikke sammenlignbart.

— Ønsker vi å integrere flere familier, og få barn og unge til å gjøre noe fornuftig for fremtiden, må det bli hjemmebane.

� Idretten holder de unge unna rus, slåsskamper og kriminalitet, mener også Sterlings daglige leder, Mimoun El Atiaoui. Arkivfoto: Anna Carlsson

"Hjemmebane" på Ekeberg

Sterling har måttet bruke Ekeberg som "hjemmebane". De fikk bruke Caltexløkka på Tøyen en del, og juniorlagets hjemmebane har vært på Jordal, men de stedene er ikke tilgjengelige lenger.

— Det er viktig for oss å ha en hjemmebane til barn og unge i området. Det har de ikke i dag, og det har vi sloss for lenge. Alle banene har vært bortebaner, sier Fariss.

— Lettere integrering på Klosterenga

— Det er utfordringer med å ha hjemmebane langt oppe på Ekeberg. Det blir en del ekstra kostnader. Det er ikke et ukjent fenomen at familier i Gamle Oslo er blant de fattigste i Oslo. Og her er det en del store familier med mange barn. Da koster det mer å ta bussen, sier Fariss.

— Når vi får en hjemmebane så nært som Klosterenga, blir det litt lettere å inkludere og integrere familiene med mange barn i Gamle Oslo, og å la de være med og heie på barna sine på kamper og treningskamper. Samtidig blir vi lettere kjent med nye familier, og får flere til å bli med på aktivitetene vi har.

Viktig for minoritetsjenter

Ifølge Fariss er de svært gode på å inkludere minoritetsjenter, en gruppe som kan være vanskelig å nå.

Nissrin Khalaf (t.v.) og Salima Elmouatassem, er begge fotballtrenere hos Sterling. Arkivfoto: Anna Carlsson

— Uansett størrelsen på klubbene i Norge, er det ingen sammenligning når det kommer til  antallet jenter med minoritetsbakgrunn som er med i Sterling. Per dags dato har vi tre jentelag med minoritetsbakgrunn. Vi jobber bevisst for å få de med på idrett, sier han.

— Men dette arbeidet blir motarbeidet av å måtte bruke Ekeberg. For at det skal bli lettere i fremtiden, er det altså viktig å ha en hjemmebane, avslutter han.

Powered by Labrador CMS