Grusbanen på Klosterenga som kommunen vil gjøre om til kunstgressbane, stort sett forbeholdt Sportsklubben Sterling. Foto: Klosterengas Venner

Klosterenga skulle være en åpen miljøpark. Nå vil kommunen gjøre om grusbanen til klubben Sterlings kunstgressbane

I 30 år kjempet kunster Bård Breivik for en fri og åpen miljøpark på Klosterenga. Nå kan deler av parken få kunstgressbane forbeholdt fotballkampene til Sterling.

Lokale krefter i Gamlebyen slakter kommunens planer om å installere en kunstgressbane forbeholdt Sportsklubben Sterling i Klosterenga Park.

— Legger man kunstgress der blir plassen opptatt fra morgen til kveld med en idrett og en organisasjon, og det er ikke det Bård Breivik ønsket, sier Vebjørn Torsetnes i Klosterengas Venner.

— Flere av de politiske partiene har i lang tid ikke vist særlig engasjement for å få fullført parken. Og når det nå ser ut som om vi kanskje kan få den åpne parken som Breivik og alle ønsket seg, er det ganske spesielt å bare komme og slenge på en kunstgressbane, sier lokale beboer og tobarnsmor Cecile Campos.

— Hadde det skjedd i Frognerparken? Jeg tror ikke det, legger hun til.

Grusbanen (til høyre på kartet) tar stor plass i parken. Satellittkart: Google Maps

Tre tiår med planer

Klosterparken, Klosterenga Park, Klosterenga skulpturpark, eller rett og slett Klosterenga skulptur- og miljøpark, er en svært langvarig saga.

I fjor døde kunstneren Bård Breivik, 30 år etter at han først fikk ideen til en spektakulær skulpturpark ved siden av Oslo Fengsel i Gamlebyen. Hovinbekken skulle gjenåpnes, slik at den kunne renne gjennom parken i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng laget av Breivik.

Foto: Klosterengas Venner
Foto: Klosterengas Venner

Steinsamlingen fra Breiviks prisbelønte Citadell-utstilling skulle utgjøre grunnstammen i skulpturparken. Samlingen er på 300 tonn og består av skulpturer, landskapselementer og historisk byggestein.

Så kom kommunen inn i bildet, og påbegynte en svært treg, stykkevis og delt innsats for å få på plass parken. Når Breivik døde i fjor var den fortsatt ikke ferdig. Det kan skje i 2020.

Organisert fotball hele uka

— Jeg er så jævla lei av å se denne parken i alle disse forskjellige stadiene. Det verste du kan gjøre mot en bildekunstner er å be ham om å ha visjoner og så la være å gjøre noe med dem. Det er tortur, sa han til Østkantliv i 2008.

Mye positivt har skjedd med parken de siste årene, og at det ser ut til at den faktisk skal ferdigstilles i det hele tatt er en liten seier i seg selv.

Men i juni bestemte kommunen seg for at de ønsker å anlegge en kunstgressbane på parkens grusplass. Den skal reserves for bruk av Sportsklubben Sterling, som en erstatning for tap av en bane på Jordal. Det kan føre til at banen blir opptatt ettermiddager, kvelder og helger av klubbens medlemslag fra hele Oslo. I tillegg skal Hasle skole få en sjuerbane der.

Problemet er at en kunstgressbane velter ambisjonen om en åpen park, et lavterskel tilbud, og ikke minst en miljøpark, ifølge Vebjørn Torsetnes i Klosterengas Venner.

Vebjørn Torsetnes. Foto: Privat

— Et parkprosjekt ingen har sett maken til

— Vi ønsker alle velkommen til å trene i parken, også Sterling, men det må skje på dagens dekke, og ikke kunstgress, som er et rent oljeprodukt. Vi i Klosterengas Venner er opptatt av at dette ikke er Bård Breiviks plan og ønske. Det må vi respektere. Planen er en miljø- og skulpturpark med åpen bekk. Den eneste av sitt slag i Europa, sier Torsetnes til VårtOslo.

— Vi har en visjonær kunstner, en bergenser som har skapt noe som blir unikt for Oslo. Det å frata kunstnerens og beboernes ønske om en flerbruksbane som skal være tilgjengelig for alle, er spesielt.

— Det er ikke dette kommunenes politikere stemte for i desember 2015, heller. Parken er enstemmig vedtatt og har bred politisk støtte. Nå står vi på trappene til å gjennomføre et parkprosjekt ingen har sett maken til. Da kan ikke dette bli resultatet. Vi ser fram til en ferdig park i 2020.

— Blokkerer stor del av området

— Det er bare fem år siden Breivik personlig gikk inn og fikk stoppet planer om en kunstgressbane. Han mente at parken skal være et lavterskel tilbud for barn i alle aldre, med bandy, fotball, marked, konserter, et naturlig leke- og møteområde i byen. Han var også veldig opptatt av det skulle være skøytebane der på vinteren, som det jo har vært i over 50 år, sier Torsetnes.

� Min bestefar skled på isen og brakk lårhalsen i 1960 - men den har vært sprøytet mye lenger enn det - husker det helt fra jeg var barn. Før jul var det også juletresalg på sportsplassen fast hvert eneste år, forteller Gerd Bånerud, som har bodd i Gamlebyen hele livet, til VårtOslo. Foto: Klosterengas Venner

— Parken skulle være en bruksplass hvor folk fra alle steder og bakgrunner kan slappe av, leke, klatre i trær og kunstinstallasjoner. Den bruken er en del av kunstverket. Og det man gjør nå er å blokkere en stor del av området.

— Lyn fra klar himmel

Torsetnes reagerer også på at ingen i lokalmiljøet ble spurt om planene.

— Ingen av de lokale som burde vært med er invitert inn i prosessen, det her kom bare som lyn fra klar himmel. Ikke er det behandlet i bydelen heller, eller i de relevante kommunale etatene, som Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten. Dette kommer rett fra politisk hold i byrådet.

— Null lokal medvirkning

Også Cecile Campos, som bor i en leilighet rett ved parken, sier hun er svært oppgitt over at folk som bor i området ikke har blitt involvert.

Cecile Campos. Foto: Privat

— Det har vært null lokal medvirkning i prosessen her, som er ganske spesielt. Jeg opplever at de fleste politiske partiene er opptatt av lokal prosesser og av at ting skal være forankret i bydelen og nærmiljøet, og at man ikke bare skal ta beslutninger i rådhuset uten at man har forankret det noe sted i det hele tatt faktisk, i dette tilfellet.

— Det synes jeg er betenkelig når man har engasjerte mennesker i nærmiljøet som ønsker å bidra og skape et godt lokalsamfunn. Da synes jeg ikke man bør ta slike avgjørelser over hodet på folk.

— Ikke bare en grusbane

Campos er opptatt av å understreke at det ikke er snakk om å erstatte en slags "dødplass" som uansett ikke brukes til noe særlig.

— Grusbanen har en funksjon i skulptur- og miljøparken, og er en del av Breiviks visjon. Det er ikke bare en bane som ikke blir brukt til noe annet. Den er tiltenkt uorganisert lek og aktivitet, og det er jo også det den har vært brukt til i to tiår allerede. Og rett ved det er det en gressplen som stort sett brukes av barnefamilier i nærområdet.

Foto: Cecile Campos

— Du kan jo tenke deg, Sterling skal ha til trening og hjemmekamper, og så har de også sagt at de vil kunne ha flere lag og treninger enn før. Det blir mange kamper og veldig mye mennesker. Har du prøvd å ha piknik et par meter fra en fotballbane? Det sier seg selv at de to tingene ikke kan eksistere med få meters mellomrom.

— Utrolig viktig fellesarena

— Parken er en del av nærmiljøet og livet vårt i veldig stor grad, og er en utrolig viktig gratis fellesarena for alle som bor i nærheten. Vi bor jo ganske trangt mange av oss når vi har klart å skaffe oss et par barn. Dette er et sted hvor barna kan holde på for seg selv etterhvert. Parken har den funksjonen som skog og mark har hvis man bor litt landlig til.

— Og det er en veldig mangfoldig brukergruppe, med folk med innvandrerbakgrunn og veldig lav terskel. Alle kan være der. Det er et kjempeviktig aspekt. Vi har ikke mange knutepunkter hvor man kommer i kontakt med hverandre og blir kjent, så det er også en utrolig viktig arena for inkludering og integrering. Vi trenger den parken.

Foto: Cecile Campos

Etterlyser gjensidig løsning

— Men hva med Sterling, Cecile Campos? Trenger ikke de barna også et sted hvor de kan spille fotball?

— Jo, selvfølgelig gjør de det, og bare for å ha det sagt så er vi store fotballfans hjemme vi også! Jeg er selvfølgelig for fotball og idrett, og det Sterling gjør er kjempegodt for barn og unge.

— Det er uheldig at vi settes opp mot dem. Her må man rett og slett finne en bedre løsning som sikrer at både Sterling får det de har behov for, og at vi får bevare Klosterenga sånn den er i dag.

— Så er det ikke slik at alle barn driver med organisert idrett. De må også ha et sted å være.

Møter byråden på mandag

På mandag skal Klosterengas Venner møte kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Dette er byråden som er ansvarlig for avgjørelsen om å installere kunstgressbane, og venneforeningen vil få henne til å snu. De skal ta med seg hele 10 alternative løsninger som de skal legge frem.

— Det er ikke Sterling vi er ute etter. Vi ønsker at de også skal få en bane eller flere. Derfor har vi 10 gode forslag til Rina Mariann, sier Torsetnes.

VårtOslo følger opp saken i neste uke.

Powered by Labrador CMS