Ølglass kan kjøpes med hjem, men "kønstnervinen" må konsumeres på stedet. Foto: Immy Rempis

Misfornøyde gjester på Misfornøyelsesbar

Det er meningen at du skal ha det så uutholdelig at du ikke har noe annet valg enn å drikke deg nummen. Bli med på en misfornøyd tur i Christopher Nielsens Misfornøyelsesbar. 

Christopher Nielsen. Foto: No Comprendo Press

  • Misfornøyelsesbar ligger i Storgata 36 - i Mangelsgården, også kjent som Prindsen
  • Åpent mandag - torsdag fra 18.00 til 01.00, og lørdag og søndag fra 16.00 til 03.00
  • Baren, som kalles et "walk-in-kunstver" har Christopher Nielsen skapt i samarbeid med Espen Koksvik Nilsen og Sindre Lothe Murud.
  • Christopher Nielsen (f. 1963): tegneserieskaper, dramatiker og animasjonsfilmskaper. Kjent for blant annet tegneserien To trøtte type.
  • Prindsen: et av de sosialhistorisk viktigste byggene i Oslo. Har huset både arbeidsanstalt og galehus. Er i dag et mottakssenter som samordner hjelp til personer som bruker rusmidler i sentrumsmiljøene.

– Misfornøyelsesbar er en totalopplevelse. Når du går inn døra så er du i kunsten. Lyd, lys, motiver på vegga, møbler og WC er en del av helheten, forteller Christopher Nielsen, mannen bak kunsten og idéen.

Misfornøyelsesbar, startet av tegneserieskaperen, er et ”walk-in kunstverk”, eller brukskunst som Nielsen også kaller det.

– Til og med det å drikke er en del av verket, jeg pleier også å si at det er brukskunst. For hva bruker du en bar til? Jo, du drikker i den, slår Nielsen fast.

"Kunstinteressert kjærringvin"

Hva sies til en Misfornøyelsesøl? Av typen IPA, for de som bryr seg om sånt. Eller kanskje et glass, eller ti, av ”Kunstinteressert kjærringvin” – et samarbeid med den østerrikske vinprodusenten Meinklang og såkalt ”kønstnervin”.

Kunstverket "All work and no play makes Chris a dull boy". Foto: Immy Rempis

På spørsmål om navnevalget utbroderer Nielsen:

– Du kan si at "kønstnervinen" er veldig utspekulert fordi vi går rett på målgruppa. Jeg har, etterhvert som åra har satt seg på baken, fått meg mange tilårskomne kvinnelige fans, spesielt etter at jeg begynte med teater. Så her er vinen som ledsager en Chr. Nielsen kunstopplevelse. Når jeg tenker meg om, det er jo mine samtidige som faller i den kategorien!

Du kan til og med kjøpe med deg et glass eller to hjem, dog uten flytende innhold, men med en pris du kanskje er misfornøyd med.

– Det er alltid en kuk i baren

Det har vært nok av misfornøyde gjester i de få ukene baren har vært åpen.

– Det er alltid en kuk i baren, sier Erik Sjon, barsjef og muntrasjonsråd, og peker på en gummi-kuk som er strategisk festet under barkrakken.

– Den er der så ingen av gjestene trenger å ta på seg akkurat den rollen.

Det er altså alltid en kuk i baren. Han som slenger med leppa og generelt er breial. Alle som har vært ute en vinternatt kjenner typen, og vi har alle kanskje vært kuken selv, i hvert fall én gang.

Kan bli svartelistet

– Men det folk er mest misfornøyd med, er at de faktisk ikke er misfornøyde i det hele tatt, ler herr Sjon, hvis egentlige navn er Morten Børresen.

– Erik Sjon er rollen min her på Misfornøyelsesbar. Alle som jobber her skaper sin egen karakter, som vi spiller ut når vi agerer som bartendere, ”museumsverter” og opplevelsesguider, kan Børresen fortelle.

Erik Sjon (Morten Børresen) i Angstrommets sofagruppe. Foto: Immy Rempis

Og selv om det er innafor å være misfornøyd, må du ikke tro at poenget er å oppføre seg som en dust – da risikerer du å bli svartelistet.

– Vi forbeholder oss retten til å sette de vi vil – og som vi synes fortjener det – på ”Persona non grata”-lista, ja, bekrefter barsjefen.

Skal gi følelse av sinnsykehus

Det er godt å ha en guide på rundturen i lokalene i Storgata 36. Christopher Nielsen sier følgende om hva slags følelser han vil lokke frem hos de besøkende:

– Galskap og bristende virkelighetsoppfatning. Ubehag og misnøye. Det siste for at folk skal få anledning til å benytte klageboksen.

Så klart.

Daarehusets sinnsyke figurer både rører seg og lager lyd. Foto: Immy Rempis

Undertegnede kan bekrefte at et par av disse følelsene glimret med sitt nærvær, spesielt da lydinstallasjonen i barens andre etasje, Daarekisten, ble demonstrert.

Den uhyggelige, men svært effektfulle kakafonien skal gi en følelse av å være på et sinnsykehus, og er et resultat av Armin E. B. Bråthens og Kai Priddys soniske design.

Vil at folk skal snakke mer om psykiske lidelser

I kombinasjon med Nielsens skrikende og tvangsvuggende dukker, plassert i små celler rundt om, er det hele en riktig misnøye.

Schizofreniarommet. Foto: Immy Rempis

– Vi vil at folk skal få føle litt på hvordan det faktisk er å ha en psykisk lidelse, slik som Anders Angst har, maskoten til Misfornøyelsesbar, sier museumsguide Børresen om Daarekisten.

– Det er litt av ”misjonen” til stedet, kan du si. At folk skal snakke mer om angsten sin, psykiske lidelser generelt, og kanskje innse et og annet om seg selv etter å ha vært her, forteller Børresen, og utdyper:

– Temaet psykiske lidelser er fortsatt et tabu for mange, det vil vi gjøre noe med.

Paranoiarommet - med sin kuk i baren. Foto: Immy Rempis

Paranoiarom og angst i taket

Prindsen, som er bygget baren ligger i, har huset både arbeidsanstalt og galehus, og med dette i bakhodet har Nielsen virkelig boltret seg i utsmykningen av baren.

Vegger, gulv og tak er lerret for kunstneriske uttrykk som henter inspirasjon fra ulike stilarter, blant annet pop art og dada.

I hjørner, på vegger og på knagger rundt om i lokalet finner du skulpturer, beskjeder og utskjæringer som representerer alt i fra viktige figurer i psykiatriens historie, som Sigmund Freud, til ulike bokstavdiagnoser, som OCD - Obsessive Compulsive Disorder.

I Paranoiarommet har Nielsen forsøkt å gjenskape ”Christiania freak”-stilen, en stil som ifølge han selv representerer de marginale og autonome miljøene.

– Inspirert av psykedelia og farmasøytiske stoffer tok freaksa penselen i hånd og malte i vei utvendig og innvendig der de etablerte seg, forklarer Nielsen.

– Misnøye er en totaltilstand

Det er lett å bli besatt av å se alt. Og i Angstrommet er hele poenget å se: I speilgulvet der ordet ”ANGST” skriker mot deg, og på veggen der beroligende farger danser.

Fra Angstrommet inn mot Schizophrenia. Foto: Immy Rempis

Nielsen beskriver angst og misnøye.

– Angst er den kjipe klamme hånda som plutselig griper deg i brystkassa når du våkner om morgenen.

– Misnøye er mer en totaltilstand. Man er jo alltid misfornøyd. Og alle mennesker er misfornøyde. Jeg setter det litt på spissen, jeg vil jo mene at er du sperra inne på et sinnssykehus, så har du bra belegg for å være misfornøyd.

Og som barsjef Sjon/Børresen sier det:

– Det er lov å være misfornøyd, å hate verden litt. Men du må vite hvorfor du gjør det. Så “Stay misfornøyd”!

"Swing it Magistern" i ny språkdrakt Foto: Immy Rempis

En tur i Nielsens hode

Jeg spør om Misfornøyelsesbar er en tur rundt i Christopher Nielsens hode.

– Ja, for så vidt, men jeg har prøvd å dra inn mange andre hoder også. Og så har jeg prøvd å leve meg inn i hvordan det er å være inne i et skikkelig bråkete hode!

Men hvor mye av barens tematikk, angst og ymse psykiske lidelser, er et resultat av byggets historie, og hvor mye kommer fra mannen og kunstneren selv?

– Godt spørsmål får jeg vel si. Mannen og kunstneren må jo sies å være ett i dette tilfellet, selv om mange av mine feminine sider har kommet til uttrykk i verket.

– Jeg har tatt utgangspunkt i stedets historie, og spunnet videre på det.

Ølglass kan kjøpes med hjem, men "kønstnervinen" må konsumeres på stedet. Foto: Immy Rempis

Fornøyde gjester - misfornøyde naboer

– Når det gjelder mine egne erfaringer med tematikken, vil jeg si at jeg er godt bevandret i området, rus og psykiatri, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på det.

Og hvordan tar Nielsen de ulike tilbakemeldingene nå som baren har vært åpen en liten stund?

– Daglig leder og uberstormschwester Ilza (Tina Dahl) rapporterer om fornøyde gjester, og det betyr at jeg har feilet, innrømmer Christopher Nielsen.

– Men naboen likte det ikke.

Les også:

­

Powered by Labrador CMS