Amerikanske New York Times synes det er kult at folk tar badstue og bader i den iskalde fjorden.Foto: Oslo badstuforening
Den amerikanske storavisen New York Times skryter av badstuene på Sukkerbiten og SALT
Under tittelen «Get hardcore» fremhever New York Times, på Oslo-besøk i 36 timer, badstuene ved Operaen og SALT på Langkaia. – Selv når vannet fryser og blir til grøt-is, er det ikke mangel på folk her.
Under besøket spør den amerikanske avisen: «Har en by noen gang gjenskapt seg selv så raskt eller så grundig? Den norske hovedstaden satte i gang arbeidet med å bli en kulturell destinasjon lenge før pandemien slo til, men det er først nå vi merker den fulle effekten.»
Avisen har fått med seg at Oslo har åpnet både det nye Munch-museet og Nasjonalmuseet, samt «det slående» nye folkebiblioteket i Bjørvika. De er imponerte over boligområdene og havnepromenaden «langs byens ikoniske fjord», som også samler en rekke restauranter og barer.
Til tross for transformasjon av byen, er oslofolk opptatt av gleden ved friluftslivet. Selv i den iskalde vinteren, innlemmer folk naturen i hverdagslivet.
Norges største badstue
Om SALT sier avisen: En rekke offentlige badstuer har i det siste dukket opp langs fjorden og holder åpent året rundt. Disse legger til rette for det litt særegne nordiske ritualet: vinterbading.
Annonse
På SALT folk kan ta en dukkert i tønner med iskaldt vann, før de svetter ut i Norges største badstue. Feststemningen her skyldes ikke bare baren utenfor, men også DJ-ene som opptrer inne i badstuen på fredags- og lørdagskvelder.
Serotonin-sprøyte
I badstue-landsbyen ved Sukkerbiten synes New York-avisen det er kult at alle badstuene er forskjellige fra hverandre. Og at du kan bade i «det stillestående, iskalde vannet i fjorden». Avisen har fått med seg hvor populære badstuene er blitt.
«Selv når vannet fryser og blir til grøt-is, er det ikke mangel på folk som ønsker seg den serotonin-sprøyten denne opplevelsen representerer».
Stillhet blant snødekte graner
Blant spisestedene fremhever avisen Savage, beliggende i det nye hotellet Revier, ved Akershus festning. Her kan du få servert rognkjeksrogn, kamskjell og luftig brioche-brød toppet med en klatt oksetartar og røkt ål bearnaise.
Også den bordellaktige stemningen ved Bar Amour på St. Hanshaugen blir lagt merke til. Her kan du få servert fyldige østers pyntet med eple- og solbærblader og villaks lagt i en urtesmørsaus.
Ellers trives journalisten fra Amerika godt i Nordmarka og Holmenkollen, hvor man kan stå på ski eller ake. «I langrennsløypene er det mulig å finne stillhet blant de snødekte granene.» I Korketrekkeren kan du leie kjelker og ake. Etterpå kan du ta turen innom Frognerseteren og nyte en kakao til eple- og kremkaken.