Follobanen slo gjennom fjellet under Ekebergåsen i dag. Foto: Bane NOR
Follobanen slo gjennom fjellet under Ekebergåsen i dag. Foto: Bane NOR

Full jubel da Follobanen slo gjennom fjellet under Ekebergåsen i dag

Follobanen vil gi en reisetid med tog på 11 minutter fra Ski til Oslo. Dette er en halvering av dagens reisetid.

Publisert Sist oppdatert

Kortere reisetid og økt kapasitet for togreisende på Østfoldbanen tok et stort steg nærmere da to store tunnelboremaskiner slo gjennom fjellet i Oslo i dag.

– Dette er en viktig dag for alle reisende i Oslo-området. Det vil påvirke hvor folk velger å bo og arbeide, sa samferdselsminister Jon Georg Dale på markeringen av tunnelgjennomslagene.

Ni kilometer gjennom hardt fjell

I to år har de to maskinene Dronning Eufemia og Dronning Ellisiv boret ni kilometer hver, fra Åsland til Oslo. Våren 2019 vil de to siste tunnelboremaskinene, som borer sørover, få gjennomslag ved Ski.

I to år har de to maskinene Dronning Eufemia og Dronning Ellisiv boret ni kilometer hver, fra Åsland til Oslo. Foto: Bane NOR
I to år har de to maskinene Dronning Eufemia og Dronning Ellisiv boret ni kilometer hver, fra Åsland til Oslo. Foto: Bane NOR

To tredeler av det store Follobaneprosjektet er nå utført, og Follobanen skal etter planen være ferdig i desember 2021. Da kan passasjerer ta direktetog gjennom den lange tunnelen på reisen mellom Oslo S og Ski – og reisetiden blir halvert. Andre kan velge å ta lokaltog på Østfoldbanen, der det blir bedre kapasitet.

Flagg og jubel

Med dagens gjennomslag mot Oslo sentrum har to gigantiske tunnelboremaskiner fullført reisen samtidig. Det er første gang at to slike tunnelboremaskiner har boret tett etter hverandre over en så lang strekning og fått gjennomboring samtidig. De to maskinene kom ut av fjellet og inn i en fjellhall under Ekeberg. Da støvet hadde lagt seg kom tunnelarbeidere krypende ut gjennom borhodet på de store maskinene, med flagg og jubel.

Umiddelbart begynner arbeidet med å gjøre den vanntette tunnelen ferdig til jernbaneanlegg. Follobanen er designet for hastighet opptil 250 km/timen og har minst 100-års forventet levetid, ifølge, Bane NOR.