— Norge er ikke en øy. Oslo er heller ikke en øy. Vi er avhengige av eksterne faktorer. På råvarer vi kjøper og arbeidskraft vi betaler for, sier Raymond Johansen (Ap) om kostnadssprekk i flere kommunale byggeprosjekter.

Raymond Johansen om milliardsprekk i byggeprosjekter: — Enkelte forsøker å snakke Oslo ned. Vi har en sunn økonomi

Kostnadssprekk er snarere regelen enn unntaket i Oslo kommune: 14 byggeprosjekter har sprukket med over 23 milliarder kroner, viser en revisjonsrapport. Men byrådsleder Raymond Johansen avviser at det skyldes svak styring.

Publisert

— Fakta har makta. De aller fleste byggeprosjekter Oslo har blir levert på riktig pris ut fra det man hadde kostnadsberegnet, svarte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i bystyret i ettermiddag.

Bakgrunnen for svaret var et spørsmål fra Fremskrittspartiets bystyrerepresentant Lars P. Solås, som påpekte at en lang rekke av Oslo kommunes byggeprosjekter de siste årene har hatt enorme kostnadsoverskridelser.

— Norge er ikke en øy. Oslo er heller ikke en øy

— Norge er ikke en øy. Oslo er heller ikke en øy. Vi er avhengige av eksterne faktorer. På råvarer vi kjøper og arbeidskraft vi betaler for. Pris- og lønnsutvikling er relevant for de gigantiske milliardprosjektene, sa byrådslederen.

Johansen slo fast at både Oslo og Norge er inne i en periode med ekstraordinær lønns- og prisvekst. Og mener det påvirker veldig mange byggeprosjekter. Uavhengig om det er stat, kommune eller private som styrer

Nye Manglerud bad skulle koste rundt 130 millioner kroner. Sluttsummen er foreløpig nådd 523 millioner kroner, en kostnadssprekk på 387 prosent i forhold til planlagt.

— Da jeg la frem Oslos reviderte budsjett i september i fjor sa jeg følgende: Prisøkning på byggematerialer og råvarer slår inn på både kommunale, statlige og private byggeplasser. Det meste tyder også på at økte kostnader kommer til å bli en kjempeutfordring for alle som bygger i årene fremover.

Revisjonsrapport med liste over kostnadssprekk

Når oslopolitikerne vedtar nye prosjekter som Fornebubanen, ny vannforsyning eller nytt bad på Manglerud bestemmer de også hvor mye penger som skal brukes. Men i ni av ti tilfeller blir det mye dyrere enn planlagt, viser en rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo.

Rapporten "Kostnadskontroll i tidligfase i investeringsprosjekter" ligger åpent på nett og kan leses av alle. Den viser at 14 av 16 prosjekter sprekker med tilsammen 23,3 milliarder kroner.

  • Manglerud bad: Kostnadssprekk på 387 prosent og koster 523 millioner kroner mer enn opprinnelig plan.
  • Fornebubanen: Kostnadssprekk på 314 prosent og koster over 14 milliarder mer enn opprinnelig plan. (Disse tallene er fra før den siste sprekken på nær tre milliarder kroner ble kjent sist uke.)
  • Rustad skole: Kostandssprekk på 169 prosent og koster 150 millioner kroner mer enn planlagt.
  • Nytt signalanlegg T-banen: Kostandssprekk på 114 prosent og nær 2,9 milliarder dyrere enn planlagt.
  • Bakås skole: Kostnadssprekk på 86 prosent og 141 millioner kroner dyrere enn opprinnelig plan.
  • Tveita skole: Kostnadssprekk på 72 prosent og 47 millioner kroner dyrere enn planlagt.
  • Voldsløkka skole: Kostnadssprekk på 70 prosent og 337 millioner kroner dyrere enn planlagt.
  • Ny vannforsyning: Kostnadssprekk på 68 prosent og nær 4,5 milliarder dyrere enn planlagt.
  • Dronning Ingrids hage: Kostnadssprekk på 59 prosent og 332 millioner kroner dyrere enn planlagt.
  • Nøklevann skole: Kostnadssprekk på 42 prosent og 104 millioner kroner dyrere enn planlagt.
  • Bolteløkka skole: Kostnadssprekk på 33 prosent og 63 millioner kroner dyrere enn planlagt.
  • Lambertseter sykehjem: Kostnadssprekk på 18 prosent og 124 millioner dyrere enn planlagt.
  • Nytt Tøyenbad: Kostnadssprekk på 159 millioner kroner og 15 prosent dyrere enn planlagt.
  • Ny storbylegevakt på Aker: Lå an til an til et mindreforbruk på 6 prosent og 200 millioner kroner mindre enn planlagt.
  • Majorstuen flerbrukshall: Lå an til et mindreforbruk på 7 prosent og 17 millioner kroner mindre enn planlagt.

— Skylder på eksterne faktorer

— Jeg tolker jo byrådslederens svar som: nei, byrådet har ikke gjort noe konkret. Han skylder igjen på alle andre eksterne faktorer, sa Lars P. Solås (Frp) til byrådslederens svar i bystyret.

— For oss i Fremskrittspartiet er det åpenbart at det ligger et parlamentarisk og politisk ansvar for å følge opp det som blir vedtatt i bystyret. Og sørge for å forvalte pengene Oslo kommune har på en god måte, la Solås til.

Uttalelsen fra Frp og Solås fikk Raymond Johansen til å reagere. Han avviser kategorisk at Ap-, SV- og MDG-byrådet har svak økonomistyring.

— Jeg ser at enkelte, blant annet representanten fra Frp, prøver å snakke ned Oslo. Man prøver å skape et bilde av en kommune uten økonomisk kontroll. Men virkeligheten er at vi har en sunn økonomi, god oversikt over både forprosjekter og prosjekter som er under bygging, sa Johansen.

Powered by Labrador CMS