Dykker Pål Sandnes fra Drøbak Dykkerklubb og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MdG) med noe av søppelet spom ble tatt opp fra havbunnen utenfor Huk lørdag. Foto: Christian Boger
Oslofjorden forsøples. Du vil ikke tro hvor mye skrot Baderusken fant i sjøen utenfor Huk
En fullt fungerende sparkesykkel, flere bildekk og metervis med elektriske ledninger var bare noe av alt søppel dykkere tok opp fra Oslofjorden under den store strandryddedagen på Huk.
En svart skikkelse i dykkerdrakt er på vei opp fra vannkanten på Huk. I hånda holder han et stort gult nett fylt med søppel fra fjordbunnen utenfor den popukære badestranda på Bygdøy. I møte med dykkeren kommer Rusken-general Jan Hauger og byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Både miljøbyråden og søppelgeneralen er svært interessert i å ta innholdet i bagen i nærmere øyesyn.
— Her var det mye rart ja, sier Berg mens dykkeren tar ut både glassflasker og plastavfall fra baggen.
Gjenstandene blir plassert i en stadig voksende haug av plastavfall og annet dykkerne har tatt opp fra Oslofjorden. Her er det en fullt fungerende sparkesykkel, flere bildekk, glassflasker, flere meter med elektriske ledninger og kilovis med annet avfall.
— Det er ganske skremmende å se hvor mye rart folk bare kaster fra seg i sjøen. Det er veldig mye der nede som vi ikke har klart å få opp, forteller Pål Sandnes fra Drøbak Dykkerklubb.
Stort engasjement for viktig dag
Annonse
Lørdagens strandryddedag på Huk var ett av mange ryddetiltak rundt hovedstaden. Dugnaden var en del av den nasjonale strandryddedagen arrangert av Rusken. I strålende vårsol med sommertemperaturer, sørget innleide dykkere fra dykkerklubbene i Drøbak og Kongsberg, og rundt 140 frivillige, for at havbunn og strender rundt Huk ble renset for plast og annet avfall.
— Det er utrolig å se hvor stor interessen har vært for dette arrrangemmentet i år. Vi hadde kanskje trodd på en 50 deltagere. 140 påmeldte er helt fantastisk, sier Hauger til VårtOslo.
Samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg var også svært imponert over oppmøtet fra frivillige strandryddere lørdag. Hun er nå opptatt av at folk går i seg selv for å redusere forurensning fra plast i havet og naturen forøvrig.
— Denne uken har vi sett et stort folkelig engasjement for plastsaken. Folk skjønner at den enorme plastforsøplingen i havet betyr at vi må endre på forbruket vårt. Vi må rett og slett bruke mye mindre plast. Når du ser hvordan en q-tip kan skade en sjøfugl er det ubehagelig å tenke på at det kan være du som har kastet den i toalettet. Plastproblemet viser på en veldig konkret måte hvordan forbruket vårt påvirker naturen og dyrelivet, sier hun.
— Trist å se hva folk kaster
Noen steinkast fra strandkanten treffer VårtOslo venninnene Siri og Marte. De er to av de mange frivillige som bruker lørdagen på å rydde langs strandkanten.
— Her finner vi mye rart. Det er tydligvis ingen grenser for hva folk kan finne på å kaste i naturen. I dag har vi funnet både "gammeldagse" batterier og en popcornpose, som så ut til å være eldgammel, forteller Siri.
De to jentene viser også VårtOslo hvor små biter av plast de faktisk kan finne. Bitene synes nesten ikke i hånda, og dess mer de leter dess mer plastikk dukker det opp.
— Det er skremmende og trist å se hvor mye plastsøppel vi finner. Når du tror du har ryddet skikkelig, dukker det plutselig opp flere små plastbiter, sier en litt oppgitt Marte.
De to jentene jobber til daglig i barnehage og forteller også at det ikke bare er langs strendene plastforsøplingen er et stort og økende problem.
— Vi ser dette også rundt barnehagen hvor vi jobber. Når snøen er i ferd med å forsvinne er det utrolig hvor mye plastsøppel og annen søppel som spretter fram, sukker jentene.
Høyre vil ha smarte søppelkasser i hele Oslo
Høyre-politiker og leder for bystyrets samferdsels- og miljøkomité, Eirik Lae Solberg, er svært opptatt av å få begrenset plastforurensningen i hovedstaden. I løpet av vinteren fikk Høyre gjennom et forslag som pålegger Ap/SV/MDG-byrådet å innføre miljøvennlige kunstgressbaner. Nå ønsker han at bydel St. Hanshaugens initiativ om å innføre smarte søppelkasser også utvides til resten av byen.
— Det er viktig at vi tar plastforurensningen og annen forurensning på alvor. Derfor vil jeg nå igjen foreslå for bystyret at smart miljøteknologi er noe vi må ta i bruk over hele byen, sier Lae Solberg.
Komitélederen fra Høyre håper nå byrådet ser til de nye "Big Belly"-søppelkassene som er satt ut i parkene i bydel St.Hanshaugen for å gjøre det lettere å bekjempe søppelproblemene i hovedstaden.
— Nå håper jeg at byrådet kan være med og se på erfaringene som gjøres i bydel St. Hanshaugen. Forhåpentligvis vil disse føre til at vi kan få slike søppelkasser over hele byen, mener Lae Solberg.
Han mener slike intelligente søppelkasser plassert rundt steder med store folkeansamlinger, som parker og strender, vil være med og gjøre avfallshåndteringen både enklere og bedre.
Byråden er positiv til ny teknologi
Da Lae Solberg sist fremmet forslaget for bystyret fikk han ikke byrådspartiene Ap, SV og MDG med på å støtte dette. Byråd Nguyen Berg er nå ikke direkte avvisende til å innføre slike søppelkasser rundty i hele byen.
— "Big Belly"-konseptet er veldig spennende. Jeg vet ikke hvilke vurderinger som er gjort tidligere, men jeg ser ikke bort i fra at dette er teknologi vi kan komme til å ta i bruk over hele byen, understreker miljøbyråd Berg.