Nabolagsgrøt i regi av TINE og Røde Kors på Grønland viste seg å være et populært tiltak. For hvem liker vel ikke litt julegrøt med gode naboer? Foto: Tarjei Kidd Olsen

Både TINE og Røde Kors har hovedkontor i Hausmannsområdet. I går inviterte de naboene på julegrøt

TINE er opptatt av matbordet som samlingsplass. Røde Kors arbeider for å bekjempe ensomhet. I går inviterte de nabolaget til å bli kjent over en skål grøt.

Publisert

— Ensomhet er en av de humanitære utfordringene vi har i Norge. Spesielt blant de unge og de aller eldste, men det gjelder forsåvidt alle aldre og sosiale lag, sier Norges Røde Kors' generalsekretær Bernt Apeland til VårtOslo.

Apeland møtte opp til nabolagsgrøt på hovedkontoret til TINE i Lakkegata 23 i går. Røde Kors holder til et lite steinkast unna i Hausmanns gate 7.

— Høytider er tunge å bære for mange, og det er kanskje tyngst å bære jula. Det er en veldig familieorientert høytid. De som er på innsiden er på innsiden og de som er på utsiden er på utsiden. Da er vårt fokus på ensomhet en god match med Tines fokus på å skape møteplasser, sier han.

De to organisasjonene inviterte en potpurri av ulike privatpersoner og organisasjoner fra nabolaget til grøten, og rundt 100 tok turen til det som ble et temmelig tettpakket langbord.

TINEs konsernsjef Hanne Refsholt og Røde Kors' generalsekretær Bernt G Apeland var begge tilstede i Lakkegata 23 i går. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Målet var å samle et utvalg av nabolaget til et hyggelig fellesskap, og å bli bedre kjent med de som jobber, bor, ferdes og går på skole i området.

Røde Kors fikk 200 000 kroner

Forandringshuset på Grønland, Clear Channel, Manpower, Frelsesarmeen, Dinamo, NKL (Norges kokkemesteres landsforening), og kvinnekafeen og DJ-skolen til Røde Kors var noen av dem som tok turen.

Gamle Oslo Kro- og Kirkekor sto for vakre toner og julestemning, og blant annet Erlend Bratland, som først ble kjent da han vant Norske Talenter i 2008, bidro med overraskelsesopptreden. Om noen dager skal han i tillegg fronte Røde Kors' kampanje "Årets mørkeste dag".

Erlend Bratland i går kveld. Foto: Tine

Stemningen ble ikke verre når TINEs konsernsjef Hanne Refsholdt annonserte at TINE donerer hele 200 000 kroner til deres langsiktige samarbeidspartner Røde Kors. Pengene går til to Røde Kors-prosjekter i nabolaget: Kvinnesenteret Stella og DJ-skolen, som begge holder til i Christian Krohgs gate 2.

André Claxton-Berge (15), Olivia Heymanns (14), Rebecca Siddharthan (17) og Tristan Troy Rasay (19) kunne glede seg over TINEs pengegave til Røde Kors' DJ-skole, som de er med i. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Felleskap rundt matbordet

I sin tale til gjestene fokuserte også TINEs Hanne Refsholt på viktigheten av fellesskap:

— Vi tror nabolaget er det lille fellesskapet vi alle er en del av, som i stort binder samfunnet sammen. I dette fellesskapet tror vi også at alle tjener på å bli litt bedre kjent. Å ha møteplasser der du kan komme som du er og finne din plass. Gjerne ved et matbord, i lag med gode venner.

Gamle Oslo Kro- og Kirkekor bidro til god julestemning. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Røde Kors arbeider hver dag hele året for å bekjempe ensomhet og inkludere flere i fellesskapet. Det er faktisk sånn at det å bli sett, og å oppleve at man blir anerkjent som et verdifullt medmenneske, gjør at vi står sterkere rustet til å takle hverdagen, sa Røde Kors' generalsekretær Apeland til gjestene.

— Å treffe naboen over en skål med grøt, slik vi gjør her i dag, skaper et slikt styrkende felleskap.

Fornøyde tenårings-DJer

— Det er veldig koselig at de gjør noe sånt for nabolaget, sier Olivia Heymanns (14), som møtte opp sammen med andre medlemmer av Røde Kors' DJ-skole, inkludert André Claxton-Berge (15). — Alle her er innstilt på å sosialisere med andre fra nabolaget, som er kjempebra, sier André.

André Claxton-Berge (15) og Olivia Heymanns (14) fra Røde Kors' DJ-skole. Foto: Tarjei Kidd Olsen

De er særdeles fornøyd med at DJ-skolen får deler av TINE-gaven på 200 000 kroner. — Vi har et veldig bra miljø, hvor alle har mange av de samme interessene og det er lett å få nye venner, sier André.

Årets osloborger

Blant gjestene møtte vi på fjorårets "Årets osloborger", Solveig Ude. Hun var helsesøster i 34 år, og fikk oppmerksomhet og heder for hennes iherdige kamp for å forebygge og avdekke vold mot barn.

Hun er positiv til tanken om å styrke fellesskapet i indre by.

Solveig Ude etter en solid porsjon nabolagsgrøt i går. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Jeg tenker at dette er en fin måte å bli kjent på. Hvis man blir venner blir frykten borte, ikke sant. Grønland og området her er så stigmatisert i denne byen. At vi får næringsliv som åpner dørene, det synes jeg er et flott tiltak.

— Vi trenger slike arenaer for å bli sett og bli bekreftet — det er den store mangelen i samfunnet vårt, sier hun.

Powered by Labrador CMS