Bacchus inngangsparti
Bacchus transporterer deg til kontinentet, men hvordan er vegetar- og veganmaten her? Foto: Kristin Svanæs-Soot

Veggismandag

Bacchus spiseri og vinhus overrasker med inspirerende mat i kontinentale omgivelser

Rett før jul dro vi på Bacchus ved Domkirken for å teste veganmenyen. — Herregud, snakk om å ta hummus på alvor, sier Kristin.

“Her har jeg ikke vært før”, sier Kristin. “Hva?” spør jeg, nærmest sjokkert, og blir straks nostalgisk og mimrer om rødvinskvelder i studietiden, blafrende skjerf, og en epoke da vi følte oss voksne fordi vi gikk på Bacchus. Her diskuterte vi livet, mens vi kjente vibbene fra Paris gjennom det vi var sikre på var genuint fransk interiør.

Bacchus har fremdeles noe gjennomarbeidet og kontinentalt over seg, det er som en liten tur ut av Oslo når man setter bena innenfor døren. Sommertid kan man også sitte utendørs, i bakgården til Domkirken, bare det er verdt turen.

Bacchus innvendig
Her diskuterte unge Beate og vennene livet, mens de kjente vibbene fra Paris gjennom det de var sikre på var genuint fransk interiør. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Bacchus er viden kjent for sine høye kaker, men i dag skal vi teste den grønnere delen av menyen, og velger begge den veganske “Spicy Hummus”, som kommer med “noe syltet, noe fritert og noe ovnsbakt”. Det finnes et par vegetarretter til, men i dag ble det vegansk på begge. Dette føles ikke ut som et grønnsakssted, så vi har egentlig ikke så store forventninger. Overraskelsen når så maten settes på bordet, gjør oss nærmest stumme. Og det sier ikke så rent lite.

Tar hummus på alvor

Herregud, snakk om å ta hummus på alvor, sier Kristin, og beundrer presentasjonen som er vanvittig fin. Skynd deg, sier jeg, og venter på at hun skal bli ferdig å ta bilder, jeg blir så sulten av dette! Kristin fotograferer, mens jeg står utålmodig ved siden av.

Spicy hummus på Bacchus
Spicy hummus i hele sin prakt, på Bacchus. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Vi tar noen ærbødige biter, og smaken står aldeles ikke tilbake for utseendet. Hummusen er skarpere enn vanlig, og rotgrønnsakene som er ovnsbakt, er nydelige. På toppen ligger friterte strimler av pastinakk som knaser i munnen, og som er en fantastisk kontrast til den lett syltede rødløken. Små biter av grønnkål, spinat og ruccola er vakkert dandert rundt omkring, og deilige oliven glitrer i all sin prakt i et hav av hummus.

FAKTA

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

I en kurv ved siden av ligger saftig focaccia, som passer perfekt til å skrape de aller siste restene av hummusen av tallerkenen. Vi har bestilt en alkoholfri øl uten og husets egen IPA, begge viser seg å være gode valg til den sterke røren. Kristin som er en habil hjemmebrygger, nikker fornøyd.

En perle av en vegansk rett

“Dette er bare en perle av en vegansk rett”, gomler Kristin, “hvorfor reklamerer de ikke for denne?” Og det kan man sannelig spørre seg om. I en verden hvor man må ta veggiser på alvor, ligger Bacchus et hestehode foran med denne retten på menyen.

“I tillegg er retten helt perfekt stor”, fortsetter Kristin, “det er så ofte man får enorme porsjoner nå, dette er akkurat passe, særlig med den focacciaen ved siden av”. Hummus er som kjent laget av kikerter, som er relativt mektig, så jeg sier meg enig med henne. Den er i tillegg så inspirerende at jeg allerede har begynt å planlegge en julehummus, hvor kult er ikke det! Det er nettopp noe av gleden ved å spise ute, å få inspirasjon til sitt hjemlige kjøkken.

Foccacia og spicy hummus på Bacchus
I en kurv ved siden av ligger saftig focaccia, som passer perfekt til å skrape de aller siste restene av hummusen av tallerkenen. Foto: Kristin Svanæs-Soot

La valfarten starte

Det blir ikke tid til den berømte kaken denne gangen, vi måtte både “vaske gølv og bære ved”, før den store kvelden, men en gang på nyåret kommer vi tilbake, og da er det kanskje plass til litt kake. Det eneste lille minus vi kan komme på, er at de ikke har plantemelk til kaffen, men det forandrer de nok nå som hele Oslos veganske befolkning begynner å valfarte til Kirkeristen for å spise himmelsk hummus.

God grønn jul og godt grønt nyttår!

  • Nærmeste holdeplass: Stortorvet
  • Adresse: Dronningens gate 27, Kirkeristen
  • Kaffe: Ikke plantemelk, skjerpings!
  • Toalett: Fint

På jakt etter en vegetarisk lunsj? Her ligger flere veggismandager.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer