Det er ikke få gjester som har fått et nært forhold til daglig leder, Babette van der Horst. Hun serverer kaffen før gjestene sier hva de skal ha. Foto: Vegard Velle
Det er ikke få gjester som har fått et nært forhold til daglig leder, Babette van der Horst. Hun serverer kaffen før gjestene sier hva de skal ha. Foto: Vegard Velle

Nabolagskafeen Carinas på Tøyen stenger. Stamgjestene fortviler

De mange stamgjestene på nabolagskafeen Carinas beklager at møtestedet deres skal legge ned. Her har de fått sin daglige kaffe og møtt naboene. Om en måned stenger dørene.

Publisert Sist oppdatert

«Kjære kunder og venner av Carinas. Etter 12 år og litt stenger vi dørene til Carinas på Tøyen. Vår kontrakt går ut, og vi kan ikke matche de husleieprisene som styret ønsker opp mot den driften vi får lov til å ha. Lørdag 31. august blir vår siste dag. Vi takker for mange gode år, og kanskje Carinas dukker opp en annen plass i byen! Håper dere vil komme og støtte oss i tiden frem til vi avslutter».

Om en måned stenger nabolagskafeen på Tøyen, en institusjon for mange av beboerne på Tøyen. Ifølge kvinnen bak kafeen, Karina Castberg, stenger serveringsstedet fordi de ikke ble enige med styret om driftsvilkårene.

Sterke reaksjoner fra gjestene

Reaksjonene fra mange av gjestene har ikke latt vente på seg:

«Dette var trist å lese.. Hvor skal jeg få kjøpt en like god kaffe når jeg står ute i vinterkulda eller en sommerdag på skolen rett ovenfor gata?! Takk for de fine minnene!», sier en person på Facebook.

«Så dumt å miste en av de få ikke-hipsterkafeene i nabolaget!», sier en annen.

«Det var en trist beskjed. Det har alltid vært hyggelig å stikke innom for en kaffe på vei til jobb. Dere vil bli høyt savnet», sier en tredje.

Om en måned stenger dørene hos Carinas. Nå leter stedet etter nye lokaler. Foto: Vegard Velle
Om en måned stenger dørene hos Carinas. Nå leter stedet etter nye lokaler. Foto: Vegard Velle

Hard konkurranse

De siste årene har Carinas møtt hardere konkurranse fra nye utesteder på Tøyen torg. Derfor ønsket kafévert Karina Castberg å fornye nabolagskafeen, blant annet med alkoholservering. Det sa boligstyret nei til.

– Vi konkurrerer med utestedene på Tøyen torg, hvor folk sitter og tar seg en øl utover ettermiddagen. Det får de ikke gjort her. Vi føler at styret motarbeidet alle forslag vi kom med til fornying, inkludert å sette opp benker utenfor kafeen som kunne klappes opp. Derfor sa vi opp avtalen.

Husleien ble for høy

Tuen som tippet lasset var husleien. Ifølge Castberg fikk Carinas doblet husleien for fem år siden. Nå ønsket styret i gården å høyne husleien med 10.000 ekstra, til 28.000 i måneden. Det var markedsprisen, ifølge en ekstern konsulent styret engasjerte.

– Leien blir helt umulig for oss å håndtere. Nå har vi gitt opp og håper noen andre lykkes med å drive stedet.

Ifølge kaféverten har de aldri fått noen klage, aldri betalt for sent og aldri hørt noe negativt fra boligstyret. Derfor synes hun det er uforståelig at de ikke har blitt møtt med større velvilje.

Karina Castberg tok initiativet til Carinas helt tilbake i 2006. Siden har stedet vært et midtpunkt for mange. Foto: Carinas
Karina Castberg tok initiativet til Carinas helt tilbake i 2006. Siden har stedet vært et midtpunkt for mange. Foto: Carinas

Gjestene beklager

Karina Castberg driver ikke bare Carinas. Hun står også bak Filmkafeen, ved Cinemateket i Dronningens gate.

Hun synes også det var litt rart at kafeen skulle ta alle utgiftene for en oppussing av lokalene, all den tid de bare var leietakere.

Også daglig leder, Babette van der Horst, synes det er rart at Carinas skal stenge. Stadig vekk er det gjester som synes det er leit og spør hva de kan bidra med.

Babette van der Horst har stått i kafeen nesten helt siden hun kom til Norge fra Nederland. Foto: Vegard Velle
Babette van der Horst har stått i kafeen nesten helt siden hun kom til Norge fra Nederland. Foto: Vegard Velle

– Trist

– Det er trist at Carinas forlater oss. Kafeen har vært hos oss i en årrekke og har vært et godt tilskudd til miljøet i gården vår, sier styreleder Øyvind Bø, i AS Tøyenparken Boligselskap, som eier utleielokalene i Monrads Gate 1A.

Han bekrefter at Carinas sa opp avtalen i fjor og at boligselskapet i ettertid har vært ute i markedet og sett etter andre leietakere.

Bø bekrefter også at styret sa nei til Carinas ønske om alkoholservering. Han forteller at styret i gården var bundet av et vedtak i generalforsamlingen som ikke tillot alkoholservering.

– Utleielokalet holder til i et boligbygg, og vi må ta hensyn til naboene rundt, siden alkoholservering innebærer et høyt støynivå. Styret ba om en ny avklaring fra generalforsamlingen angående alkoholservering og fikk ja til dette i april.

– Fremdeles lav husleie

– Når det gjelder husleien, sto det i kontrakten allerede helt fra starten at de fikk halvert husleien i oppstartperioden. Senere er husleien oppjustert til et normalt nivå, og fremdeles mener vi at husleien er ganske lav i forhold til hva vi kan få for denne typen lokale, sier Bø.

Han er uenig i at styret presenterte Carinas med noen økning i leieprisen før kafeen selv sa opp avtalen. – Styret har aldri hatt noen intensjon om å øke husleien.

– Ikke mest opptatt av profitt

Han mener det er vanlig at leietakeren betaler for oppussingen. Men at styret var villig til å strekke seg her, avhengig av hva som skulle gjøres. Han bekrefter også at styret sa nei til å sette opp benker utenfor lokalet.

Det er fremdeles uklart hvem som tar over lokalene.

– Vi er ikke mest opptatt av profitt, men av å få en god leietaker. Det nye konseptet bør være noe sosialt utadretta, med lett servering. Begrensninger i lokalet gjør at matserveringen ikke kan være omfattende, sier styrelederen.