Nedlagte Botsen ha stått tom i ett år. � Fengselet bør huse kulturaktiviteter, sier initiativtakerne bak gratisfestivalen Slipp Botsen fri på lørdag. Foto: Tor A. Svendsen
Kunstnere i Gamle Oslo vil i fengsel. Bli med på festivalen "Slipp Botsen fri"
� Bjørvika fikk opera. Oslo vest fikk nasjonalmuseum. Nedlagte Botsen kan bli kulturbygg for Gamle Oslo, mener initiativtakerne bak "Slipp Botsen fri".
I fjor sommer slapp de siste fangene ut av gamle Botsen bak politihuset på Grønland. I ett år har den 18.000 kvadratmeter store bygningsmassen stått tomt.
Men lørdag går en rekke kunstnere og artister til aksjon for å frivillig havne bak lås og slå. Eller i hvert fall komme inn i fengselet. De arrangerer grarotfestivalen "Slipp Botsen fri" i parken utenfor fengselet. Målet er at gamle Botsen skal bli et kulturbygg for Grønland, Tøyen, Kampen og resten av bydel Gamle Oslo.
Kulturveteran og fikser
— Alle vi som jobber her har en forankring til Grønland. Da fengselet ble tomt, så tenkte vi at vi måtte benytte anledningen til å ta i bruk bygget. Bjørvika fikk Operaen og Oslo vest fikk nasjonalmuseum. Botsen kan brukes som en muskel på Grønland å bli et kulturbygg som kan berike området. Det er et hav av folk som trenger et sted å jobbe, og lokalene der er så store at det er plass til nesten alle som vil, forteller Jarl Solberg.
Solberg er en kjent skikkelse i Oslos kulturliv de siste tre tiårene. Han er grunnlegger og daglig leder av Nordic Black Theater. Nå er han en av flere initiativtakere bak lørdagens festival "Slipp Botsen fri".
Annonse
— Vi ønsker ikke å slå kloa i bygget. Vi ønsker å tilrettelegge for et kulturhus til fellesskapet. Botsen bør bli et lavterskeltilbud og åpent for alle, med tilbud for store og små, på tvers av alder og bakgrunn, legger Håvve Fjell fra Pain Solution til.
Gratis festival med noe for alle
— Vi jobber for å få til denne kulturmuskelen, og vil åpne stedet for ulike kulturaktører. Vi kjenner mange av kunstnerne og kulturarbeiderne i byen. Men de trenger lokaler. Et sted å være, sier Fjell.
På lørdag er Håvve Fjell konfransier for gratisfestivalen i parken utenfor Botsen. Festivalens program byr på stor variasjon som fenger bredt. Det blir blant annet rap og hip-hop fusion fra Awsomnia, R n`B med Crainaz, Love Jimo spiller afro-pop, ska fra det Phantoms og Strychnine spiller garagerock med låter av The Sonics.
Ellers fremfører Nordic Black Express slampoesi, Kingwings danser og Pain Solution med Håvve Fjell har fakirshow. I tillegg blir det både dukketeater og sjonglering. Vardeteateret viser også stykket "Fengselsfuglene" på Nordic Black Theater.
Avhengig av politisk støtte
Den strategiske plasseringen til Botsen er også et tema. Festival arrangørene mener Botsen er et knutepunkt for hele Gamle Oslo. Den ligger i skjæringen mellom Tøyen, Grønland og Kampen.
— Botsen er derfor godt egnet for å være et samlende kultursted. Og kulturhuset vil jo ellers ha en viktig funksjon for hele byen, mener Håvve Fjell.
Formelt sett er det Statsbygg som forvalter det statseide, nedlagte, tomme fengselet. Det betyr at kulturminister Trine Skei Grande (V) bør kjenne sin besøkelsetid, mener festivalarrangørene. Likeså er de helt avhnegige av velvillighet fra Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) hvis det skal bli kulturdrift i Botsen.
— Ikke vent til alt er perfekt
— Vi har banket på døra i et år, men de har ikke åpnet for å slippe oss inn i fengsel, smiler Jarl Solberg.
Han mener Statsbygg og offentlige myndigheter bevisst lar både Botsen og anlegget rundt stå tomt og forfalle. Solberg mener det ville vært mye bedre å ta bygningene og anlegget rundt i bruk.
— Man må ta i bruk det som kan brukes, istedenfor å måtte vente til alt er fikset og ferdig. Vi må snakke dette opp, sier kulturveteranen.
Og Jarl Solberg vet hva han snakker om. I snart tre tiår har han fikset og ordnet. Han ser løsninger der andre gir opp. Da teaterbåten Innvik ble etablert hadde han et godt samarbeid med både Statsbygg og andre myndigheter. Dagens kulturminister, Venstres Trine Skei Grande, var den gang en markant støttespiller.
Lavterskel legges ned, finkultur belønnes
— Vi har en god og lang erfaring med å etablere kulturprosjekter i områder med en midlertidig karakter. Man må bruke av denne erfaringen og tenke likt med Botsen. Det er jeg sikker på kan bli en vinn-vinn situasjon for alle, sier Jarl Solberg.
I Oslo har det ene lavterskel-kulturbygget etter det andre forsvunnet de siste årene. I stedet er finkulturen og den etablerte kunsten blitt belønnet med praktbygg. Borgen, som huset en rekke band og artister, ble revet i 2012. Ringnes bryggerier huset også musikere og artister. Men ble delvis revet og bygget om til boliger i 2006.
— Etter at disse stedene har forsvunnet, så har det bare blitt enda flere kultur-nomader, som hele tiden er på leting og lever på midlertidige løsninger med korttidskontrakter. Flere jobber hjemme, i garasje, et loft eller en kjeller. I tillegg er det jo dette med den positive symbiosen som skapes når kunstnere jobber i kollektiv, i miljøer der det er mange kreative folk. Det får kulturen til å blomstre, påpeker Håvve Fjell.
— Festivalen på lørdag er en demonstrasjon av hva vi kan få til på veldig kort tid og med begrensede midler, avsutter Fjell og minner om festivalens Facebook-side.