Det drikkes generelt for mye alkohol foran barn, det mener 46 prosent av de spurte i Oslo i en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Nesten én av to i Oslo mener det drikkes for mye alkohol foran barn

Organisasjonen Av-og-til har en klar oppfordring etter ferien: – Ta grep om du har vært bekymret for et barn i sommer, sier generalsekretær Ragnhild Kaski.

Publisert

Nå frykter Ragnhild Kaski i Av-og-til at mange barn kommer tilbake etter sommeren med vonde minner om voksnes feriedrikking.

– Vi drikker mer alkohol om sommeren, og mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Da har gjerne barna merket det for lengst, sier hun.

Oppfordrer til bevissthet

Kaski i Av-og-til mener det er viktig å huske på at barn raskt plukker opp endringene som skjer når voksne drikker alkohol.

– Barn kan bli redde og engstelige når mamma eller pappa forandrer seg, selv om de ikke viser det så tydelig. Dersom du opplever drikkingen som ugreit, kan du være trygg på at barnet også synes det, sier hun.

Den vonde magefølelsen

Kaski oppfordrer folk til å ta grep dersom de ser barn som sliter fordi foreldre eller andre voksne drikker.

– Jeg tror mange har litt for høy terskel for å si ifra, vi vil ikke «blande oss inn» i hverandres liv. Men hvis du sitter med en vond magefølelse etter ferien, vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å gjøre noe med den, sier hun.

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2022. 2673 personer er intervjuet på landsbasis.

Råd for foreldrene

Slik hjelper du barn når foreldrene drikker for mye:

  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer. Forsøk å skjerme barnet fra det som skjer.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig å vise at du bryr deg. Spør barnet om hvordan det går, og gi det tid og omsorg.
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helsesykepleiere.
  • Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell.
Powered by Labrador CMS