Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til mener det er viktig at besteforeldre tar sin del av ansvaret for at sommerferien blir fylt av gode minner for alle.
Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til mener det er viktig at besteforeldre tar sin del av ansvaret for at sommerferien blir fylt av gode minner for alle.

Nesten to av ti i Oslo har sett berusede besteforeldre med egne eller andres barnebarn

— For mange eldre er slepphendte med alkoholen foran barn, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Publisert

Resultatene kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

— Barn kan oppleve det utrygt og skummelt når mormor eller farfar drikker alkohol. De merker raskt at voksne endrer seg når de drikker, sier Eriksrud i en pressemelding fra organisasjonen.

Antall spurte i hele landet var 2.748. I landet som helhet svarte 17 prosent ja på spørsmålet. I Oslo svarte 19 prosent av 388 spurte ja på spørsmålet.

Råd til besteforeldre

  • Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.
  • Om dere er flere voksne til stede, avtale hvordan dere skal håndtere alkohol rundt barna. Hva er greit? Og hva er ikke greit?
  • Det kan være lurt at minst en voksen er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
  • Være en rollemodell for barnebarna. Vis dem at det går an å kose seg uten alkohol, og bruk gjerne tiden med barnebarna til å teste ut noen av de gode alkoholfrie alternativene som er kommet på markedet.

Blir fortere fulle

Eriksrud mener det er viktig at besteforeldre tar en titt på alkoholvanene sine, for å sikre at sommerferien blir fylt av gode minner for alle.

Hun understreker at kroppen reagerer annerledes på alkohol når man blir eldre, og at mange eldre ikke er klar over det.

— Man tåler ikke like mye som før, og får høyere promille som varer lenge. Det er viktig å tenke på når man er sammen med barnebarna, sier Eriksrud.

I undrsøkelsen spurte Ipsos og Av- og til følgende spørsmål: «Har du noen gang i løpet av siste 2 årene sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn?»

Pandemien har gjort barn sårbare

Eriksrud understreker at pandemien har gjort det ekstra viktig at besteforeldre er bevisst sin rolle som omsorgspersoner.

— Nå som vi endelig kan være sammen igjen, er det viktig at besteforeldre er stabile og trygge voksenpersoner for barna. Det betyr å tenke nøye over hvor mye man drikker, og om man heller kan vente til barna har lagt seg, sier Eriksrud.

Powered by Labrador CMS