21 prosent av osloborgerne mener det drikkes for mye foran barna i ferien. Foto:AV-OG-TIL
21 prosent av osloborgerne mener det drikkes for mye foran barna i ferien. Foto:AV-OG-TIL

En av fem Osloborgere mener vi feriedrikker for mye foran barna

� Prisen for vår kos er det dessverre alt for ofte barna som må betale, sier generalsekretær i AV-OG-TIL, Randi Hagen Eriksrud.

Publisert

I sommermånedene drikker vi mer enn vanlig. For mange barn kan voksnes alkoholbruk gi ubehagelige ferieminner, mener alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

En undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at 21 prosent av innbyggerne i Oslo mener det drikkes for mye alkohol i sommerferien med barn til stede.

Det er noe under landsgjennomsnittet på 29 prosent.

— Om sommeren skal vi gjerne kose oss litt ekstra. For mange betyr det å ta et eller flere ekstra glass med vin. Prisen for vår kos er det dessverre alt for ofte barna som må betale. For dem kan det være ubehagelig om mamma eller pappa endrer oppførsel, sier generalsekretær i AV-OG-TIL, Randi Hagen Eriksrud.

I alt deltok 7264 personer i undersøkelsen. I Oslo ble 368 intervjuet.

— Alle barn reagerer forskjellig

Generalsekretæren mener det er et viktig signal at 21 prosent av de spurte mener vi feriedrikker for mye med barn til stede.

— Det er et høyt tall, og viser at mange reagerer på alkoholbruk rundt barn i ferien. Det er helt i orden å ta seg et glass vin til maten, men vær bevisst på at barna kan oppleve drikkingen annerledes enn det du selv gjør, sier hun.

Generalsekretær i AV-OG-TIL, Randi Hagen Eriksrud, ber foreldre være forsiktige med alkohol på ferie med barna. Foto: AV-OG-TIL
Generalsekretær i AV-OG-TIL, Randi Hagen Eriksrud, ber foreldre være forsiktige med alkohol på ferie med barna. Foto: AV-OG-TIL

Hagen Eriksrud er opptatt av at alle barn er forskjellige og at ingen reagerer likt på en opplevelse. Det som kan være greit for et barn kan gjerne oppleves helt anderledes hos et annet.

— Vi vet at barna gjerne legger merke til at du er beruset lenge før du selv gjør det. God stemning er ikke alltid det samme for barn som for voksne, forteller hun.

Hun oppfordrer alle foreldre til å spørre seg selv: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

— Viktig å reagere på berusede foreldre

For mange kan det føles som vanskelig å reagere hvis en ser foreldre som drikker for mye foran barna sine. Eriksrud mener det er viktig at den som observerer reagerer og ikke forbigår episoden i stillhet.

— Alt for ofte får vi høre historier fra personer som vokste opp med foreldre som drakk for mye. De forteller om ubehaget ved at alle vet, men ingen tok grep for å hjelpe. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å ta grep. Barnas velvære er viktigere enn vårt eget ubehag, understreker hun.

� Vær forsiktig med alkohol på ferie med barna, er oppfordringen fra AV-OG-TIL. Foto: AV-OG-TIL
� Vær forsiktig med alkohol på ferie med barna, er oppfordringen fra AV-OG-TIL. Foto: AV-OG-TIL

Eriksrud sier det er viktig å vise omtanke for barna som har det vanskelig hjemme.

— Er det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel personalet på hotellet der dere bor, de som jobber i baren eller representanter fra reisebyrået eller reiseselskapet, opplyser hun.

Trenger du noen å lufte tankene med, kan du anonymt og uforpliktende ringe til Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan både barn og voksne ta kontakt på 116 111. Fra utlandet ringer du +47 954 11 755.

Powered by Labrador CMS