Barn og unge protesterer mot statsministerens klimapolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Klimaungdom buet da statsministeren holdt appell foran Stortinget

Fredag formiddag samlet to tusen ungdommer seg foran Stortinget for å protestere mot regjeringens klimapolitikk.

Det er to måneder siden sist ungdom fra hele landet gikk i demonstrasjonstog mot global oppvarming i stedet for å gå på skolen. Da gikk 40 000 ungdommer ut i skolestreik for klima, i norgeshistoriens største ungdomsdemonstrasjon.

Foran dagens demonstrasjon skriver Natur og Ungdom på sine nettsider: «Det er vi unge som må ta regningen for politikerne tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt».

Statsministeren taler

Forventningene er store før statsministerens tale foran Stortinget fredag. Der skal hun møte mange av de klimastreikende ungdommene.

Even Jacobsen (13), en av initiativtakerne til streiken i Norge, har forventninger til at statsministeren skal levere.

– Jeg vil at Erna Solberg skal si at hun tar framtiden vår på alvor og vil innfri kravene våre! Det som vil være mest provoserende, er om hun fortsetter å rose engasjementet vårt, men ikke lytter, sier han til NTB.

Tusener av elever var møtt opp i regnet foran Stortinget i protest mot landets klimapolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Piping for Erna

Statsminister Erna Solberg (H) var den siste som holdt appell før marsjen startet. Hun fikk både piping og klapping for talen, der hun innrømmet at Norge har et spesielt ansvar.

– Jeg forstår at mange av dere er utålmodige og frustrerte. Det skulle bare mangle, sa hun og la til at Norge har et særskilt ansvar for å bidra til å kutte klimagassutslipp. Både fordi vi er et rikt og velutviklet land, men også fordi vi er en stor eksportør av olje.

Statsminister Erna Solberg taler til klimastreikende barn og unge utenfor Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Politiets anslo at omkring 2.000 personer var til stede. Dermed ble det et langt tog med plakater, kamprop og trommeorkester som markerte i Oslo sentrum.

Nasjonal nødsituasjon

Den store testen kommer i juni, når statsminister Erna Solberg og alle partiene i regjeringen og opposisjonen skal stemme over forslagene til de klimastreikende ungdommene om å erklære klimakrisen som en nasjonal nødsituasjon.

Også SV krever konkrete tiltak fra statsministeren.

– Jeg regner med at statsminister Erna Solberg vil komme klimaungdommen i møte med konkrete tiltak og ikke tomme ord, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Powered by Labrador CMS