Marian Hussein er ønsket som nestleder av mindretallet i SVs valgkomité. Landsmøtet i mars avgjør lederkabalen.
Marian Hussein er ønsket som nestleder av mindretallet i SVs valgkomité. Landsmøtet i mars avgjør lederkabalen.

Marian Hussein fra Stovner kan bli SVs nye nestleder

Det var full splittelse i valgkomiteen om hvem som bør bli ny nestleder i SV. Flertallet ønsker Lars Haltbrekken, mens mindretallet går for Marian Hussein.

Publisert

– Det var ikke naturlig at jeg skulle si ja for å bli nestlederkandidat. Samtidig har det vært viktig for meg å si ja, fordi jeg er ønsket som tillitsvalgt av noen av medlemmene til SV og jeg har lovet at jeg skal jobbe hardt for disse, sier Marian Hussein på Facebook.

– Jeg er opptatt av solidaritet fordi det ikke er bare ord for meg men noe jeg har kjent på selv og veldig mange bindestreksnordmenn. Jeg har noen perspektiver i livet som er underrepresentert i norsk toppolitikk. Å ha vokst opp i en delt by som Oslo, der makt og rikdom er så urettferdig fordelt, har gitt meg stor motivasjon til stille som nestleder, sier Hussein.

Delt innstilling

Valgkomiteen la onsdag fram sin innstilling. Komiteen går enstemmig inn for at Kirsti Bergstø skal overta som partileder etter Audun Lysbakken. Det er også enighet om at Torgeir Knag Fylkesnes skal fortsette som en av partiets nestledere.

Bergstø sitter i dag som den andre nestlederen, og valgkomiteen måtte finne en erstatter for henne. Der var komiteen delt nesten på midten. Fire medlemmer gikk for Haltbrekken, mens tre foreslo Marian Hussein.

– Skal ikke skjule uenigheter

Valgkomiteens leder Pål Julius Skogholt erkjenner at det var en vanskelig avgjørelse. Det handler om hva man tror vil appellere til velgerne og en avveining av hvilken politikk partiet skal vektlegge. Selv støttet han Hussein. Han synes ikke det er problematisk at det ikke lyktes valgkomiteen å samle seg om en kandidat.

– Jeg tenker at det er relevant å ha en diskusjon i partiet om ledervervene. Man skal ikke forsøke å skjule at det er uenigheter. Men det er to gode kandidater, og jeg tror partiet står seg godt uansett hvem av dem som blir valgt, sier Skogholt til NTB.

Hussein – viktig med ny stemme

Hussein ble valgt inn på Stortinget i 2021. Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen, og er partiets helsepolitiske talsperson. Utover politikken har hun bakgrunn som vernepleier, fra Nav og fra barnevernstjenesten.

Mindretallet beskriver henne som en viktig ny stemme i partiledelsen. De vektlegger:

* SV trenger nye profiler i ledelsen.

* Det gir mulighet til å breie ut partiet og nå nye velgere.

* Hun supplerer dagens ledelse med en annen erfaring.

– Hun ble historisk som første stortingsrepresentant med afrikansk bakgrunn. Det er ikke opplagt at en som kommer som tiåring fra Somalia til Norge, og som vokser opp på Stovner, skal ende opp som vara til Stortinget, sentralstyremedlem og stortingsrepresentant, skriver mindretallet.

Valget av ny ledelse skal skje på SVs landsmøte 17–19. mars.

Powered by Labrador CMS