Kongen og anarkisten: — Fra en av våre samtaler i Clarence House, Charles' bolig da han var kronprins, fortalte Audun Engh VårtOslo i fjor høst.
Kongen og anarkisten: — Fra en av våre samtaler i Clarence House, Charles' bolig da han var kronprins, fortalte Audun Engh VårtOslo i fjor høst.

Anarkisten, kongevennen, juristen, arkitekturaktivisten og hjertet i Gateavisa - Audun Engh er død

Audun Engh er død, 74 år gammel. Han var en av de mest sentrale kreftene bak anarkistiske Gateavisa i Hjelms gate gjennom flere tiår, utdannet jurist, arkitekturaktivist og ansatt i Byfornyelsen i Oslo kommune.

Publisert

— Det er med stor sorg vi kan meddele at vår kjære far, morfar, kjæreste og onkel Audun Engh har gått bort. Han sovnet fredfullt inn på Ila sykehjem, opplyser familien.

Audun Engh døde etter lengre tids ALS-sykdom. Med hans bortgang har også VårtOslo mistet en venn og støttespiller helt til det siste.

Ga ut mastodont-bok om Gateavisa

Audun korrigerte VårtOslo når han mente vi ikke var gode nok, tipset oss og ville vårt beste og at VåertOslo skulle stå på for Oslo.

Juristen, anarkisten og arkitekturaktivisten brukte flere tiår av livet på å være en av de sentrale drivkreftene i Gateavisa.

Fra lokalene i det røde trehuset i Hjelms gate figurerte Audun Engh gjennom 1970-tallet i spaltene som den legendariske skribenten Josef S.

Før jul i 2020 utga Engh og Ulrik Hegnar en mastodont av en bok med samtlige av Gateavisas utgivelser mellom 1970 og 1986.

Audun Engh (til v.) og Ulrik Hegnar poserer foran det røde trehuset i Hjelms gate med boka som rommer alle artikler i Gateavisa fra årene 1970 til 1986.
Audun Engh (til v.) og Ulrik Hegnar poserer foran det røde trehuset i Hjelms gate med boka som rommer alle artikler i Gateavisa fra årene 1970 til 1986.

Overfor VårtOslo var Engh og Hegnar spesielt stolte av en ting i boka de ga ut, og som er et viktig historisk dokument. På omslaget av bokas bakside er det tidsriktige krenkelsesvarselet innrammet i svart på hvit bunn:

"Noen lesere vil bli forvirret og dypt krenket av innholdet i denne boka."

Venn med kong Charles

Engh, Hegnar og de andre skribentene som bidro til Gateavisa på 1970- og 80-tallet hadde lite respekt for overfølsomme mennesker.

De slo til med satire uten advarsel, grusomme fornærmelser og hensynsløs latterliggjøring.

Men Engh hadde ikke bare bakgrunn fra anarkistiske, høyt elskede og tidvis også hatede Gateavisa.

-- Denne samtalen foregikk i en møtesal i Poundbury, den nye bydelen i tradisjonell stil som Charles tok initiativ til, fortalte Audun Engh til VårtOslo i fjor.
— Denne samtalen foregikk i en møtesal i Poundbury, den nye bydelen i tradisjonell stil som Charles tok initiativ til, fortalte Audun Engh til VårtOslo i fjor.

Engh jobbet også i mange år på 1980-tallet som jurist med byfornyelsen i Oslo indre øst.

Herfra gikk veien videre til å være byutviklingsaktivist og arkitekturopprører lenge før Arkitekturopprøret ble startet.

— Jeg og andre, blant annet Petter Olsen, etablerte i 2001 sammen med den daværende britiske kronprinsen, Charles, INTBAU, fortalte Engh til VårtOslo.

— Charles og jeg snakket om norske stavkirker

— Det er et nettverk for tradisjonell arkitektur og byplanlegging. Charles er nå INTBAUs beskytter og jeg sitter i styret, sa kongevennen, anarkisten, juristen og arkitekturaktivisten.

Annet hvert år har INTBAU styremøte i London. Da har organisasjonens "royal patron" Charles invitert til mottakelse i Clarence House, som var boligen kronprinsen bodde i frem til dronning Elizabeths død.

En selvsagt gjest hos Charles var alltid Audun Engh.

— Charles sørger alltid for å ha en kort personlig samtale med alle styremedlemmene, fortalte Engh til VårtOslo i fjor høst.

— Vi har blant annet snakket om norske stavkirker. Og om kulturminnevern i Transylvania i Romania, der vi begge har vært aktive i bevaring av landsbyer og kirker, sa Engh.

Begravelsen finner sted i Frogner kirke torsdag 13. april klokken 14. Lenke til minnesiden finner du ved å klikke HER.

Powered by Labrador CMS