Skuespilleren og oslojenta Aud Schønemann får en gatestump på Lilel Tøyen oppkalt etter seg. Foto: Dagfinn Grønoset / Glomdalsmuseet

"Moder'n" fra Fleksnes får sin egen gatestump på Lille Tøyen

På 60- og 70-tallet ble Aud Schønemann allemannseie for tv-seere og kinopublikum. Snart kan du observere skiltene til Aud Schønemanns vei i Lille Tøyen Hageby.

Publisert

Hvem husker ikke "Moder'n" fra TV-serien Fleksnes, på 80-tallet? Eller kanskje husker henne best som Valborg, kona til Kjell, fra Olsenbanden-filmene. Aud Schønemann var på 1960- og 70-tallet en av landets fremste skuespillere. På 90-tallet deltok hun i TV-serien Fredrikssons fabrikk.

Etter en lang skuespillerkarriere, som innbefattet over 50 filmer og en rekke teateroppsetninger, døde hun i 2006.

Får egen gatestump på Lille Tøyen

Schønemann, som selv var fra Oslo, hadde et langt og kjært forhold til hovedstaden. I 2010 fikk hun en statue av seg utenfor Oslo Nye Teater, avduket av daværende ordfører Fabian Stang. Nå får hun en egen gatestump oppkalt etter seg på Lille Tøyen.

Økernveien på innsiden av støyskjermen mot Lille Tøyen Hageby skifter navn til Aud Schønemanns vei. Foto: Vegard Velle

Gatestumpen, som får navn etter skuespilleren, er den delen av Økernveien som går innenfor støyskjermen mot Lille Tøyen Hageby. Mer detaljert er det nå eiendommene med adresse til Økernveien 39-71 som får Aud Schønemanns vei som ny adresse.

— Aud Schønemanns familie er positiv til å benytte navnet hennes til å navnsette en vei og er beæret over initiativet fra borettslaget Lille Tøyen Hageby, opplyser bydel Grünerløkka.

Initiativ fra lokalmiljøet

Aud Schønemann bodde selv på Lille Tøyen som barn, og i boken Lille Tøyen - arbeidernes hageby, står det bilde av henne.

Navneendringen ble enstemmig vedtatt av bydelsutvalget i Grünerløkka i mai i år. Hovedbegrunnelsen for ønsket om endring av gatenavnet var at nødetatene ved flere anledninger ikke har funnet fram til riktig sted, da Økernveien har to gateløp i området. Ett innenfor og ett utenfor støyskjermen mot hagebyen.

Navneendringen til Aud Schønemanns vei er på gang i disse dager. På gateskiltene står det fortsatt Økernveien. Foto: Vegard Velle

Arbeidet med å omdøpe gata er nå satt i gang fra bymiljøetaten. Arbeidet er fortsatt i en tidlig fase og på veiskilt i området heter gatestumpen fortsatt Økernveien.

 

Powered by Labrador CMS