Oslo 20230306. Oslo 20230306. Kristian Rosmo Eldgard og statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås under rettssaken.
Frognerdrapet er opp for Oslo tingrett denne uken. Her etterforsker Kristian Rosmo Eldgard og statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås.

Aktor mener bitter rettstvist var motivet for Frogner-drapet

En bitter og tilspisset rettstvist var motivet for drapet på Fevziye Kaya Sørebø på Frogner, mener aktor. Tiltalte erklærte seg skyldig da saken startet.

Publisert

– Retten bør merke seg hvordan denne sivile tvisten utviklet seg og tilspisset seg. Det kan si noe om hvordan tiltalte tenkte og eventuelt planla i denne perioden, sa statsadvokat Aud Gravås da hun holdt sitt innledningsforedrag mandag formiddag.

Frogner-drapet, som fant sted for snart to år siden, kom opp for Oslo tingrett mandag morgen. Domstolen har satt av ti dager til behandlingen.

Tapte erstatningssak

Tvisten som Gravås siktet til, knytter seg til byggeprosjekter der mannen som er tiltalt, var hyret som prosjektleder og rådgiver. Da det ble avdekket flere alvorlige feil og mangler ved prosjektet, gikk Sørebø til retten med et erstatningskrav. Hun fikk medhold i Oslo tingrett rett før juli 2020.

Tiltalte tapte på alle punkter og ble dømt til å betale over 11 millioner kroner i erstatning.

Av tiltalen framgår det at han avfyrte totalt ni skudd med en halvautomatisk pistol mot Sørebø. Drapet fant sted på Frogner i Oslo 28. april 2021. Tiltalte har sittet i varetekt siden han ble pågrepet bare ti minutter etter at drapsalarmen gikk på Oslos beste vestkant.

Erklærte seg skyldig

Den 41 år gamle mannen svarte bekreftende på spørsmålet han erkjenner skyld etter tiltalen for forsettlig drap da saken startet mandag. Han erkjente også straffskyld for de øvrige postene i tiltalen, som omfatter besittelse av ulovlig våpen og ammunisjon da han begikk drapet.

Rettssaken handler derfor i mindre grad om å bevise at tiltalte har begått handlingene i tiltalen og kommer til å dreie seg rundt bakgrunnen for drapet og hvorvidt det kan regnes som overlagt drap, altså det ble begått etter forutgående planlegging.

Straffeutmåling og oppreisning og erstatning til Sørebøs etterlatte blir også sentrale temaer som retten skal ta stilling til.

Problemer med kona

Tiltalte erkjente tidlig i etterforskningen at det var han som rettet våpenet mot kvinnens hode og trakk av flere ganger. Hun døde nærmest umiddelbart av skadene, ifølge tiltalen.

– En erkjennelse, at en person sier «jeg har gjort det med vilje», kan ikke stå alene. Vi må ha bevis som viser at den erkjennelsen er riktig, sa Gravås.

Hun mener tiltaltes samlivsproblemer, som oppsto i samme tidsperiode som den sivile tvisten tilspisset seg i retten, kan ha bidratt til at 41-åringen gikk til det skritt å drepe Sørebø.

Tiltalte psykiske helse på gjerningstidspunktet blir tema for retten. Han er undersøkt av rettspsykiatrisk sakkyndige og erklært tilregnelig.

Powered by Labrador CMS