102 år gamle Jonna er fast gjest på middag på seniorsenteret til vanlig. Nå har datteren hennes som til vanlig bor i Halden kommet for å være med henne.Foto: Torstein Ihle
102 år gamle Jonna får fiskegratengen syklet til døra fra seniorsenteret på St. Hanshaugen
Vaktmester og frokostvert Atle Jensen har fått en litt annen jobb enn vanlig: Som syklende matbud, med munnbind og plasthansker, på St. Hanshaugen.
Koronaviruset har forandret hverdagen for mange. Atle Jensen jobber til vanlig delvis på Kampen Omsorg+ og delvis her på seniorsenteret på St. Hanshaugen, som drives av Kirkens Bymisjon på oppdrag fra bydel St. Hanshaugen. Nå kan han kun jobbe ett av stedene – for å minimere sjansen for at smitte sprer seg mellom virksomheter.
Og der jobben hans vanligvis er å sjonglere roller som vaktmester, frokostvert og arrangementsfikser på seniorsenteret, sykler han nå ut middag til de eldre hjemmeboende.
Atle Jensen sykler ut middagen
— Det er utrolig fint, sier 92 år gamle Sigrid Tuftin om å få middagen sin rett hjem på døra.
Hun kjenner Jensen godt. 92-åringen har vært fast gjest på seniorsenteret lenge. Selv bor hun omtrent i samme gård som senteret og har ikke lange veien å gå til middag på seniorsenteret. Men nå er senteret stengt, og Tuftin kan ikke gå ut på grunn av risiko for smitte.
Annonse
— Jeg hadde lungebetennelse før dette skjedde, så det passer ekstra fint å få maten hjem. Det er jo trist med det som skjer nå, men man får prøve å gjøre det beste ut av det, sier hun.
Bursdagsmiddag på døra
St. Hanshaugen seniorsenter har også til vanlig en ordning om utkjøring av mat til alle i bydelen som trenger det. Nå utvides den, slik at også de som tar beina fatt til senteret til vanlig, får middag hjemme.
— Åh, jeg håper det er noe ekstra godt i dag! sier Astrid (88) når hun åpner opp døra sammen med vennen Stig Otto (87).
— Jeg har bursdag i dag!
Jensen leverer ut to porsjoner med fiskegrateng med råkost, og håper de blir fornøyde. Middagen er hvert fall «ekte vare», i den forstand at det ikke er snakk om ferdigmat.
På St. Hanshaugen seniorsenter er det alltid hjemmelaget mat som står på menyen, laget på seniorsenterets eget kjøkken. Ofte, som i dag, er det tradisjonell husmannskost som står på menyen. Men det hender også at de serverer retter som indisk lammegryte og indisk fiskesuppe – kokken er tross alt fra Romania, og er godt bevandret i det internasjonale kjøkken.
Passer på hygienen
Sykkelbud Atle starter til fots med de nærmeste blokkene, før han tar sykkelen fatt. Munnbind og hansker er på fra starten – det er viktig å sørge for god hygiene i disse tider generelt, og spesielt når man skal ut og møte mennesker i risikogruppene.
Den elektriske sykkelen har han lånt av Kampen Omsorg+. Vanligvis brukes den til å ta eldre som bor der ut i frisk luft. Men i disse dager kommer den bedre til nytte andre steder.
Click to add image captionClick to add image-byline Og det er tydelig at de han besøker setter pris på at han kommer. Alle åpner døra med et smil.
— Det er imponerende! sier Anne-Lisbeth (86).
Vanligvis er hun selv frivillig på seniorsenteret, og utarbeider kjørelistene for de som får matlevering med middag. Nå får hun selv sitte i mottakerenden.
—Det er fint. Dagene er jo litt annerledes nå, sier hun.