Kjøkkenet på St. Hanshaugen seniorsenter har ansatte og frivillige fra flere nasjoner. Kjøkkensjef Aura Partenie og assistent Richard Cuevas sørger for internasjonal meny for seniorene. Foto: Torstein Ihle

Internasjonalt kjøkken øker seniortrivselen på St. Hanshaugen 

På St. Hanshaugen seniorsenter har en internasjonal kjøkkenstab skapt et attraktivt mattilbud til seniorene i nærområdet. Både skrei og indisk gryte står på ukemenyen. Og fyldige frokoster!

Publisert

Ved langbordet midt i kafeen til St. Hanshaugen seniorsenter hos Kirkens Bymisjon, sitter en gruppe eldre ved en frodig dekket frokost. Her finnes det meste man kan ønske til dagens første måltid av pålegg og ferske bakervarer. Frokostfolket møtes her tre ganger i uka, og praten går både om matglede og livserfaring.

– Vi hadde kokk om bord da jeg var til sjøs også, men det var ikke så godt som dette. Se her så mye variert pålegg, sier Stig Otto Forsberg (87), som har vært kaptein i skipsfarten og nå har søkt havn ved frokostbordet til seniorsenteret.

– Jeg gleder meg til frokostene. Mange av oss spiser ikke frokost hjemme, for det er så koselig å spise sammen her, sier Marit Follestad, også en av de faste gjestene.

Tidligere skipskaptein Stig Otto Forsberg og frivillig Wera Svendsen nyter et frodig frokostbord. -Bedre enn vi hadde til sjøs! sier kapteinen. Foto: Torstein Ihle

Satser på ernæring

Seniorsenteret har prioritert mat, måltid og fellesskap i samarbeid med bydelsadministrasjonen. Ernæring blant eldre har vært et satsingsområde for St. Hanshaugen bydel, så her lå det godt til rette for samarbeid også om mattilbudet.

I 2019 fikk senteret midler fra bydelen til videre utvikling av frokosttilbudet. Middagstilbudet er også utvidet to dager i uken.

– Vi har et godt kjøkken med flinke folk, så vi ville teste ut mulighetene for et frokosttilbud til gjestene våre ved senteret. Mat er svært viktig for helse og trivsel for eldre, sier daglig leder ved St. Hanshaugen seniorsenter, Jorid Taraldsen.

Virksomhetslederen er stolt av kjøkkenet og folket som jobber der. Kjøkkenet på seniorsenteret er åpent ut mot kafeen og alle kan følge med på det som tilberedes og kjenne duftene som frister til neste måltid.

– Så flott fisk! sier kaptein Forsberg og ser på en stor haug med skrei som blir filetert av kjøkkensjef Aura Partenie fra Romania.

Kjøkkensjef Aura Partenie har lært seg norske matskikker og forbereder skikkelig skrei-middag. Foto: Torstein Ihle

Lager mat fra grunnen

Hun leder en liten internasjonal stab av entusiastiske matlagere. Selv er hun økonomiutdannet fra Romania og kom til Norge som arbeidssøker via Italia for noen år siden. Hun hadde interesse for og kunnskap om mat, og med erfaring fra andre kjøkken i Kirkens Bymisjon, ble hun hentet til St. Hanshaugen.

Nå har hun lært seg mye av den norske matskikken og forbereder like gjerne flesk, duppe og torskemiddag, som indisk lammegryte, pasta og internasjonal fusion.

– Vi er nøye med å variere menyen og kostholdet, vi lager all maten selv her på kjøkkenet og serverer den ved bordene, sier Partenie, og forteller at ukesmenyen har tre dager med fisk og to dager med kjøtt, eller motsatt. Og dessert hver dag! De bruker gjerne rester til nye retter og kaster så lite som mulig. Kjøkkenet skal også være bærekraftig.

– Mange lager ikke mat hjemme, og da må de få god og sunn mat her. Det er hyggelig når de kommer her og står ved disken og sier at det lukter så godt og gleder seg til middagen. Her på kjøkkenet får vi masse takknemlighet tilbake, sier hun.

Publikum på St. Hanshaugen seniorsenter koser seg. Til venstre daglig leder Jorid Tharaldsen, som gjerne deltar i sangen. Foto: Torstein Ihle

For under hundrelappen

Kjøkkenstaben lager mat til ca 30 gjester hver dag, og en tilsvarende mengde blir fraktet ut til eldre i bydelen, som får maten servert på døra. Ca. 60 middager med dessert lages hver dag av kjøkkengjengen til Partenie.

Prisen står ikke i veien for matlysten. En full fersk middag på seniorsenteret koster 80 kroner.

Kosestund på seniorsenteret når husorkesteret spiller opp til allsang. Foto: Torstein Ihle

Mat fra flere verdensdeler

I kjøkkenet på seniorsenteret jobber også Richard Cuevas fra Filippinene. I dag drar han godt rundt i gryta, som skal bli ragusaus til pasta. Han forteller at seniorgjestene har vendt seg godt til mat fra flere verdensdeler.

– Noen var skeptiske til å begynne med, men liker variasjonen godt etter hvert. De fleste er glade for at det ikke bare er kjøttboller med saus på menyen, sier Cuevas, som lærte seg å lage mat som barn og har tatt med seg kunnskapen til kjøkkenet på St. Hanshaugen. Han sørger gjerne for både filippinsk vårrull og kyllingspyd med satay.

Cuevas kaller jobben som kjøkkenassistent for en «stor vinner» for sin del:

– Her kan jeg lage god mat for de som ikke gjør det selv, og de eldre lærer meg masse om livserfaring.

Richard Cuevas trives godt bak matgrytene. Foto: Torstein Ihle

Allsang og husorkester

Gjestene til St. Hanshaugen seniorsenter strømmer til når det nærmer seg musikk-kafé denne onsdagen, en av mange aktiviteter på huset.  Den eldste er hele 102 år gammel og trenger litt hjelp til å komme seg til kafeen. Det sørger frokostvert og vaktmester Atle Jensen for. Men nå sitter hun til bords og nyter tilbudet om både mat og musikk.

Den litt sene frokosten glir over i allsang til akkompagnement fra husorkesteret. I døra borte ved kjøkkenet er kjøkkenassistent Richard ute på gulvet og tar imot en av gjestene med en klem.

Artist Kristin Minde Kråkenes er kulturarbeider på seniorsenteret, og leder «Musikk-kafè» på huset en gang i måneden. Foto: Torstein Ihle

Mat og trivsel er samme sak på St. Hanshaugen seniorsenter.

Powered by Labrador CMS