Oslo City har mest sannsynlig satt opp denne terrorsikringen utenfor kjøpesenteret uten nødvendig tillatelse. Foto: Christian Boger
Oslo City har mest sannsynlig satt opp denne terrorsikringen utenfor kjøpesenteret uten nødvendig tillatelse. Foto: Christian Boger

Oslo City har satt opp terrorsikring utenfor kjøpesenteret uten tillatelse

Publisert

Mest sannsynlig er betongklossene utenfor Oslo City satt opp uten at senterledelsen har innhentet nødvendige tillatelser fra plan- og bygningsetaten.

Tidligere har VårtOslo omtalt terrorsikringen utenfor kjøpesenteret, av Human Rights Service omtalt som koranklosser. Mange har reagert på organisasjonens ordbruk.

Nå kan VårtOslo avsløre at betongklossene mest sannsynlig også er satt opp uten lov av offentlige myndigheter. Senterledelsen har rett og slett glemt å kontakte plan- og bygningsetaten, kan det virke som.

– Vi har ikke mottatt noen søknad

Når VårtOslo kontakter kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen, i plan- og bygningsetaten, og spør om kjøpesenteret har fått lov til å sette opp terrorsikringen, klør plan og bygg seg i hodet. De har ikke hørt noe om noen sperringer rundt kjøpesenteret.

Plan og bygg reiser derfor selv ned til Oslo City for å sjekke sikringstiltaket. Etterpå får VårtOslo denne mailen:

«Det har kommet informasjon om at det er satt opp betongblokker (betonggriser) flere steder rundt kjøpesenteret Oslo City. Vår vurdering er at oppsetting av slike blokker er søknadspliktig. Vi har ikke mottatt søknad på dette og jobber nå med å kartlegge hvor betongklossene er satt opp. Etter det vil grunneier(e) bli tilskrevet».

– Ja, vi har fått godkjenning

Vi spør operativt ansvarlig for Oslo City, Ketil Wold, om sikringstiltaket. Han svarer at eierne, det franske selskapet Klepierre, for tiden sikrer kjøpesentrene sine over hele Europa mot potensielle farer.

Ketil Wold, ved Oslo city, mener kjøpesenteret har innhentet tillatelse til terrorsikringen. Foto: Økern Sentrum
Ketil Wold, ved Oslo city, mener kjøpesenteret har innhentet tillatelse til terrorsikringen. Foto: Økern Sentrum

– Vi er representert i flere kommuner og har en løpende dialog med myndighetene. Og ja, vi skal ha fått en godkjennelse også i Oslo. Jeg kjenner ikke til hvem vi har snakket med. Jeg må få lov til å snakke med teknisk avdeling, sier Wold.

Etter en kort stund kommer Wold tilbake med et saksnummer og en godkjennelse på tiltaket fra bymiljøetaten i Oslo kommune, altså grunneieren. De har mest sannsynlig godkjent oppsettingen av terrorsikringen.

– Betongblokkene er søknadspliktige

Atle Jan Larsen i plan og bygg forklarer for oss:

– Bymiljøetaten har gitt tillatelse som grunneier. Men det betyr ikke at de har tillatelse etter plan- og bygningsloven. Det betyr, som jeg skrev i e-posten, at betongblokkene er søknadspliktige.

Siste kapittel i saken om betongklossene er med andre ord ikke sagt.

Powered by Labrador CMS