Overblikket

Tobias Lindström under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger. Illustrasjonsfoto: fra tidligere kamp mot Stavanger. Fredrik Hagen / NTB scanpix
Tobias Lindström under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger. Illustrasjonsfoto: fra tidligere kamp mot Stavanger. Fredrik Hagen / NTB scanpix

Penger er ikke drivkraften til hockeydommerne, disse ensomhetens ryttere

Jeg meldte for en uke siden at vinden blåste vår vei. Det skulle jeg innlysende ikke gjort, for nesten like fort som jeg hadde skrevet det, snudde vinden, og plutselig buttet det imot igjen.

Publisert Sist oppdatert

Så små er marginene nå mellom 9. og 2. plass på tabellen at alle kan slå alle. Det betyr at vi bør slå Grüner hjemme i Furuset Forum søndag, det skal være tre poeng i banken.

Så har man altså i den ene enden Stavanger Oilers som slår alle, og i motsatt ende Grüner som ikke slår noen andre enn Frisk Asker. Vi skal passe på å gni det godt inn i snyteskaftet til Askerne dette tapet mot Grüner, en bragd.

Overblikket

Hockeyspalten Overblikket produseres av den (ikke) alltid objektive iskriger-kommentatoren Atle Enersen. Spalten går ut hver fredag.

Det var sikkert dommernes feil

Og mens vi er inne på temaet dommere, så langt denne uken har de vært «dempet gode» i våre tre kamper. Hjemme mot Manglerud Star var det mye rart å skue, en inkonsekvent linje krydret med hodeløse spontanreaksjoner uten rot i virkeligheten.

Men vi tapte ikke mot Manglerud Star på grunn av dommerne, de hjalp til, men de var heldigvis ikke kampavgjørende.

Sånn, da er det sagt; dette er ikke noe surmaga innlegg fordi vi tapte tre kamper på rad.

Kampavgjørende var dog potensielt de gales utvisning av Jonas Oppøyen 26 minutter ut i kampen mot Stavanger Oilers i oljetanken i Stavanger. Han fikk utvisning for hekting nede ved vantet på kortsiden, men situasjonen var ingenting. Nada.

Vålerenga ledet da 1-0, og i powerplayet som fulgte gjorde Stavanger Oilers ingen feil og utlignet til 1-1.

Mål preger kamper, og derfra og ut beholdt Stavanger Oilers initiativet. Ispedd dommere som ville være det 3. laget på banen. Dette 3. laget på banen tok dog for seg både fra nord og sør etter Oppøyens utvisning.

Ok da, så legger jeg litt av skylda på dommerne allikevel.

Jeg er supporter, jeg er tilgitt

Men også på Hamar torsdag var det mye rart. Den merkeligste kanskje da St. Patrick Thoresen plantet underarmen i nebbet på Thomas Olsen med stor kraft. Etter en diskusjon mellom tre av dommerne landet man på 2 minutter for interference. At Thomas Olsen ikke ble alvorlig skadet er bare flaks.

Jørgen Karterud var Vålerengas eneste som scora mot Storhamar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jørgen Karterud var Vålerengas eneste som scora mot Storhamar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Må det være sånn, må norske dommere prege kamper?

Svaret er dessverre ja. For det første er det få av dem, så personlige særegenheter av både positiv og negativ art fremdyrkes og blir veldig synlig. Vi ser det samme kamp ut og kamp inn. For det andre er rekruttering meget vanskelig med tanke på den shitloaden av kritikk dommerne får, selv før de har snørt på seg skøytene i mange tilfeller.

Når folk ser dette tenker de nok at dette gidder jeg ikke gjøre for en lusen neve penger. Penger er ikke drivkraften til disse ensomhetens ryttere, men det er med på å redusere belastningen ved å ta fri fra jobb. For i motsetning til mange av spillerne i Get-ligaen er dommerne bare glade amatører.

Rettferdig saging må gå

Derfor er jeg forsiktig med å sage dommerne. Men rettferdig saging må de tåle. Og det må være saklig.

Alle dommere jeg har snakket med påstår de tåler saklig og konstruktiv kritikk. Et par har til og med sagt de vokser på det.

Jeg tror dem.

God natt, Vålerenga. Hvor hen du er…

Les flere overblikk her.