Hovedbiblioteket i Bjørvika er en av tre prosjekter i «finalen» i Oslo bys arkitekturpris. — Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen, skriver nominasjonsutvalget i beskrivelsen.

Her er de tre finalistene som skal kjempe om Oslo bys arkitekturpris

Hovedbiblioteket Deichman i Bjørvika, det offentlige byrommet Stasjonsalmenningen sør og boligprosjektet Vinslottet er med i Oslo bys arkitekturpris' finaleheat.

Publisert

Det er Rådet for byarkitektur og Byutviklingsutvalget som har plukket opp finalistene, og har skrevet tre innstillinger hvor de begrunner valgene:

Deichman Bjørvika

  • Arkitekt: Lundhagem og Atelier Oslo
  • Landskapsarkitekt: SLA Architects
  • Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter

«Oslos nye hovedbibliotek er blitt et hus for alle, og arkitekturen uttrykker åpenhet og likeverd. Det er blitt en bystue for innbyggerne, samtidig som bøkene har fått den fremtredende plassen de fortjener. Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen. Biblioteket er blitt et eventyr å besøke.»

Stasjonsalmenningen sør er en av mange offentlige rom som er foreslått og nominert til Oslo bys arkitekturpris.

Stasjonsallmenningen sør

  • Landskapsarkitekt: SLA Architects
  • Andre aktører: Norconsult, Fontene-Teknikk, Skaaret Landskap, Lekolar (lekeapparater)/Carve Architects (lekeapparatdesign)

«Stasjonsallmenningen sør er det sentrale byrommet og samlingspunktet i den nye bydelen Bispevika. Byrommet er blitt et storslått, men samtidig uformelt brukstorg som virker åpent og inkluderende for alle i byen. Det er et formmessig gjennomarbeidet, generøst og innbydende sted som oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte.»

Boligprosjektet Vinslottet er et resultat av delvis bevaring av den gamle Arcus/Vinmonopol-produksjonsbygningen på Hasle.

Vinslottet

  • Arkitekt: Kristin Jarmund arkitekter AS
  • Landskapsarkitekt: Grindaker AS Landskapsarkitekter

«Bydelen Hasle Linje har fått et fantastisk sosialt midtpunkt i Vinslottet med 220 særegne leiligheter og et nytt handelssentrum. Det vernede Vinslottet på Hasle er et godt eksempel på at gammel industri er transformert til et sammensatt bomiljø med variert handel. Dette bør inspirere flere arkitekter, byggherrer og tiltakshavere.»

Vinneren vil offentliggjøres og prisen vil bli delt ut av ordføreren i Oslo rådhus 14. oktober 2021.

Powered by Labrador CMS