Biblioteksjef Knut Skansen og avdelingsdirektør Merte Lie ved Deichman Bjørvika kan igjen juble over atter en prestisjefylt pris.

— Hva? Så kult, så moro! Deichman Bjørvika kan juble igjen! Får Oslo bys arkitekturpris

Deichman Bjørvika har igjen vunnet en pris. Denne gangen er det Oslo bys arkitekturpris for 2021. — Det nye hovedbibliotek er blitt et brukshus for hele byen, sier juryen.

Publisert

— Hva?! Så kult, så moro, sier en overrasket Knut Skansen til VårtOslo når han får vite at Deichman Bjørvika har vunnet atter en pris.

Hovedstadens biblioteksjef er på konferanse i den spanske hovedstaden Madrid når Oslo bys arkitekturpris for 2021 deles ut i Rådhuset. Nå jubler Skansen over at arkitektene bak det nye hovedbiblioteket får Oslo bys arkitekturpris for 2021.

Prisene fortsetter å strømme inn

Etter å ha hørt juryens begrunnelse også, legger han til:

— Det er så flott at juryen legger vekt på at Deichman Bjørvika er et godt brukshus også. Det har hele tiden vært viktig for oss i planleggingen, sier Knut Skansen.

— Nye Deichman har en tydelig og original figur i byens silhuett, og er et signalbygg uten å forsøke å ligne på noe, skriver juryen.

Prisene bare fortsetter å strømme inn for Deichman Bjørvika. I august ble Oslos hovedbibliotek kåret til verdens beste folkebibliotek i konkurranse med biblioteker i Australia, Belgia, Kina og Nederland.

Før det hadde Operaens nærmeste nabobygg vunnet priser og utmerkelser som Årets bibliotek 2020, Trend Brand of the Year 2020, Betongtavlen 2020, DOGA-merket for design og arkitektur og Norsk Lyspris' diplom for innendørsprosjekt.

— Ikke monumentalbygg i klassisk forstand

Bak nabobygget til Operaen står tre arkitektfirmaer, som mottar Oslo bys arkitekturpris i Rådhuset:

  • Arkitekt: Lundhagem og Atelier Oslo
  • Landskapsarkitekt: SLA Architects
  • Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter

— Blant rekken av nye offentlige kulturbygg langs kaia i Oslo, skiller Deichman hovedbibliotek seg ut på noen områder: Det er ikke et monumentalbygg i klassisk forstand, men et brukshus for hele byen som er åpent og gratis for alle, syv dager i uka, heter det i juryens begrunnelse.

Strekker seg over seks etasjer som er åpne fra tak til kjeller: — Deichman Bjørvika er blitt et eventyr å besøke, skriver juryen i begrunnelsen for årets arkitekturpris i Oslo.

— Hele første etasje møter byen med åpenhet i form av klart glass og innganger i tre forskjellige retninger. Innenfor oppleves en helhet i de nesten 20.000 kvadratmeterne, en sammenheng som skyldes tre overlappende lys-sjakter, der rulletrapper og generøse overlys forbinder hver inngang med etasjene over, skriver juryen.

— Vi som jobber her gleder oss hver dag

Biblioteksjef Knut Skansen er glad for at juryen legger så sterk vekt på at Deichman Bjørvika er et åpent og inkluderende bygg.

— Vi som jobber der, gleder oss hver dag over fornøyde lånere, et høyt besøk og resultatet av det dedikerte og kreative samarbeidet mellom arkitekter, interiørarkitekter og bibliotekets fagpersoner. At en byggherre legger til rette for et slikt tett samarbeid er ikke en selvfølge, sier Skansen til VårtOslo.

I sjette etasje sees tydelig lyset som strømmer fra taket. Det naturlige lyset når helt ned til første etasje der folk kommer inn hovedinngangen.

I juryens begrunnelse for Oslo bys arkitekturpris 2021 vektlegges selvsagt også Deichman Bjørvikas visuelle verdier i byrommet.

— Huset strekker seg over seks etasjer og krager utover de tilliggende byrommene. Nye Deichman har en tydelig og original figur i byens silhuett, og er et signalbygg uten å forsøke å ligne på noe, skriver juryen.

— Biblioteket er et eventyr å besøke

— Over det hele er det lagt et origamiaktig foldetak i betong, som oppleves som svevende lett. Konstruksjonen er et vakkert, effektivt og avansert samvirke mellom arkitektur- og ingeniørkunst, og viser hvordan materialer, matematikk og form i et samvirke kan skape opplevelse, heter det i juryens begrunnelse.

Store åpne rom med møteplasser der naturlig lys strømmer inn fra enorme vindusflater i Deichman Bjørvika.

— Det er blitt en bystue for innbyggerne, samtidig som bøkene har fått den fremtredende plassen de fortjener. Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen. Biblioteket er blitt et eventyr å besøke, avslutter juryen.

Deichman Bjørvika var en av tre finalister i konkurransen om Oslo bys arkitekturpris for 2021. De to andre var Stasjonsallmenning og Vinslottet, som begge får hederlig omtale fra juryen for prisen.

  • Stasjonsallmenningen sør er det sentrale byrommet og samlingspunktet i den nye bydelen Bispevika. Byrommet er blitt et storslått, men samtidig uformelt brukstorg som virker åpent og inkluderende for alle i byen.
  • Vinslottet der delbydelen Hasle Linje har fått et fantastisk sosialt midtpunkt i Vinslottet med 220 særegne leiligheter og et nytt handelssentrum. Det vernede Vinslottet på Hasle er et godt eksempel på at gammel industri er transformert til et sammensatt bomiljø med variert handel.
Powered by Labrador CMS