Et av kulturetatens kunstsentre i Oslo er Tøyen Trafo. Foto: Lars-Andreas T. Kristiansen
Et av kulturetatens kunstsentre i Oslo er Tøyen Trafo. Foto: Lars-Andreas T. Kristiansen

Kulturetaten svarer kunstner Marianne Heier: – Vi har etablert så mange atelierer som bygningsmassen vi disponerer tillater

Publisert

Kulturetaten er enig i at mer må gjøres for Oslos kunstnere. Etaten mener antallet atelierer har økt og henviser til en ny kunstplan.

Nylig adresserte den anerkjente kunstneren Marianne Heier kulturetaten i Oslo kommune i et åpent brev. Heier var fortvilet over atelier-situasjonen i Oslo. Hun viser til en rekke offentlige atelierer som er nedlagt og illustrerer hvor vanskelig det er blitt å få et arbeidssted for hovedstadens kunstnere. Ikke minst gjelder dette Heier selv.

Marianne Heier. Foto: Eline Mugaas
Marianne Heier. Foto: Eline Mugaas

«Oslo kommune gjør tilsynelatende absolutt ingenting for å regulere leiemarkedet slik at kunstnere kan ha råd til produksjonslokaler», sier Marianne Heier i innlegget: «Når kan jeg og familien min begynne å bruke kjøkkenbordet som spisebord i stedet for arbeidsbord?», spør hun.

– Vi vet at presset på atelierer er stort

– Vi verdsetter en debatt rundt dette temaet, svarer Hilde Barstad, direktør kulturetaten. – Vi deler Heiers oppfatning og er helt enige i at det bør legges best mulig til rette for atelierer og produksjonslokaler for kunstnere i Oslo.

– Vi er enige i at det bør legges til rette for atelierer og produksjonslokaler for kunstnere i Oslo, sier Hilde Barstad, direktør i kulturetaten. Foto: Privat
– Vi er enige i at det bør legges til rette for atelierer og produksjonslokaler for kunstnere i Oslo, sier Hilde Barstad, direktør i kulturetaten. Foto: Privat

Barstad opplyser at kulturetaten leier ut ca 250 atelier- og produsksjonalokaler til kunst og nevner blant annet Tøyen Trafo, Frysja kunstsenter og kunstsenteret på Olaf Ryes plass to.

–  Det er i bystyret tatt politisk initiativ til en kunstplan for Oslo. Vi vet at presset på atelier i Oslo er stort, med 1284 bostedregistrerte billedkunstnere. Vi i kulturetaten håper at spørsmål rundt produksjonslokaler til kunstnere vil bli en del av kunstplanen, sier Barstad.

Antallet atelierer har økt

Også på Facebook-siden til Marianne Heier svarer kulturetaten og takker for et engasjert innlegg.

«Mange av problemstillingene du løfter opp gjelder større temaer som alle påvirker byutviklingen… Kulturetaten har ikke ansvar for alle produksjonslokaler som Oslo kommune leier ut.», sier de.

Kulturetaten peker på at det har vært en 45 prosents økning i antallet subsidierte kommunale produksjonslokaler til kunst siden 2006, fra 172 til dagens ca 250.

«Innenfor vår eiendomsportefølje har vi etablert så mange produksjonslokaler som bygningsmassen vi disponerer tillater. Det eksakte tilgjengelige antallet vil alltid variere på grunn vedlikehold og ombygginger».

Et tildelingsutvalg plukker ut kunstnere

Kulturetaten opplyser at de én gang i året legger ut ledige lokaler. Det er et tildelingsutvalg som velger ut hvem som til enhver tid får produksjonslokale. Tildelingene blir gitt etter en samlet vurdering av kvalitet på kunstnerisk produksjon og dokumentert behov for arbeidsplass. Tildelingsutvalget består av representanter fra Norske brukskunstnere, Billedkunstnere i Oslo og Akershus, Norske kunsthåndverkere og representanter fra Kulturetaten.

På Oslo kommunes sider kan man melde seg på en epost-liste, slik at man får beskjed hver gang det blir noe ledig.

Powered by Labrador CMS