– Jeg ble sjokkert og satt ut. Selv om jeg har vært borti mange tøffe prosesser, har jeg nok aldri vært i nærheten av å oppleve noe lignende, sier Bård Kuvås. Foto: Wikipedia

Tillitskrise og beklagelse fra skolebyråden i Oslo etter møte om tillitsbasert ledelse med utdanningsetaten

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl sendte BI-professor Bård Kuvaas unnskyldning etter møte med utdanningstoppene i Oslo som endte i full krangel og utskjelling.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), og hennes byrådssekretær Halvard Hølleland (Ap) inviterte til miniseminar om tillitsbasert ledelse i november i fjor. Der var blant annet direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, og fem av hennes direktører.

Innleder var BI-professor Bård Kuvaas. Han har forsket på tillitsbasert ledelse og forelest om temaet i inn- og utland. Han har også publisert en rekke forskningsartikler om tillitsbasert ledelse både nasjonalt og internasjonalt og er gjestekommentator i Dagens Næringsliv.

Avbrutt gang på gang

Slik beskriver initiativtaker til møtet, Gunnar Østgaard, overfor Utdanningsnytt det som skjedde:

– Jeg har aldri opplevd maken. Professor Kuvaas ble gang på gang avbrutt i sin forelesning av direktørene fra Utdanningsetaten. De gikk til frontalangrep på det foreleseren formidlet, og de virket helt uinteresserte i å lytte til de forskningsfunnene Kuvaas presenterte, sier Østgaard, som er siviløkonom ved Norges Handelshøyskole, styreleder for Montessoriskolen i Trondheim og driver kursvirksomhet for utdanningssektoren.

– Aldri opplevd noe lignende

Han mener seminaret vitner om at det er kontroversielt å utfordre ledelsesformen New Public Management i det offentlige.

Astrid_Søgnen er leder av Utdanningsetaten. Foto: Wikiepdia

– Da jeg skjønte at Oslo kommune var i ferd med å endre sin ledelsesstrategi, tillot jeg meg å foreslå for byråden at de innkalte til miniseminaret, sier Østgaard. Men det kan se ut som om mål- og resultatstyring som ledelsesform er et tankskip som fortsetter å gli framover, selv om motorene er slått av. Det å få dette tankskipet til å endre kurs, kan være vanskeligere enn antatt, sier Østgaard til Utdanningsnytt.

På spørsmål til Bård Kuvaas om hvordan han opplevde reaksjonene fra Utdanningsetaten, sier han:

– Jeg ble sjokkert og satt ut. Selv om jeg har vært borti mange tøffe prosesser, har jeg nok aldri vært i nærheten av å oppleve noe lignende.

Sendte skriftlig beklagelse

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl ønsket en god dialog om osloskolen, men endte i kranglemøte. Foto: Wikipedia

I ettertid fikk Kuvaas en skriftlig beklagelse fra Tellevik Dahl og Hølleland.

– I innkallingen til miniseminaret oppfordret vi seminardeltakerne til å debattere og opponere. Men vi var overhodet ikke forberedt på de reaksjonene som kom fra utdanningsetatens side. Derfor sendte vi en beklagelse til Kuvaas. I ettertid har vi innsett at rammene rundt seminaret kunne vært klarere, sier hun til Utdanningsnytt.

Direktør i Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, svarer følgende til Utdanningsnytt om møtet:

— Vi opplever det som viktig og fruktbart at faglige uenigheter diskuteres åpent, og kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen av møtet det vises til.

Powered by Labrador CMS