Julian Brito-Benestad, Juleda Fetisi, Hanan Zaaj, Sadia Mubiru og Gabriela Piechocka gikk rundt på Tøyen og snakket med ungdom om nærmiljøet.

En gruppe engasjerte ungdommer gjør noe med forsøplingen gatelangs på Grønland og Tøyen

– Mange ungdommer sa at de er lei av at det ser skittent ut på gatene og at jo lengre inn i sidegatene man beveger seg, jo dårligere vedlikehold er det, forteller juniorforsker Hanan Zag.

Publisert

– I prosjektet Akademi for Grønt Byliv fokuserer vi på at ungdommer vet best hva ungdommer trenger. Her blir lokale ungdommer tatt på alvor som nærmiljø- og bylivseksperter, og vi formidler innspillene deres til beslutningstakere, forteller Juleda Fetisi, ungdomsmentor i Nabolagshager.

Et team av juniorforskere i alderen 17 til 21 har kartlagt behov og muligheter på Grønland gjennom en rekke «gående intervjuer». De tok også bilder av ting de mente var viktige underveis.

De intervjuet 18 ungdommer i alderen 16 til 25 og laget strategier for å bidra til å løse utfordringene ungdommene selv brakte på banen. Resultatet var blant annet en kampanje med fargerike bannere og unike slagord for å oppmuntre ungdom og andre til å kaste søppelet i søppelkassene og møter med beslutningstakere i kommunen.

Juniorforskerne Julian Brito-Benestad og Hanan Zag henger opp plakater på Gartnerløkka ved Enerhaugblokkene.

Lei av skit

– Gateforsøpling var noe som gikk igjen i mange av intervjuene og er grunnen til at vi nå kjører en miljøkampanje rettet mot ungdommer på vår egen alder. Mange ungdommer sa at de er lei av at det ser skittent ut på gatene og at jo lengre inn i sidegatene man beveger seg, jo dårligere vedlikehold er det, forteller juniorforsker Hanan Zag.

Mentor Juleda Fetisi har holdt styringen på ungdommene under kartleggingen av ungdommers trivsel i bydel Gamle Oslo.

Intervjuobjektene hadde også mye positivt å si om bydelen, blant annet tilbudet av fritidsklubber. Mange mente også at Grønland og Tøyen er et fargerikt og mangfoldig område med fantastiske mennesker.

– Det er et solid stykke arbeid juniorforskerne har gjennomført. For oss som jobber i bydelen er slike prosjekter viktige fordi de lar oss høre hva ungdom i bydelen mener, og vi får konkrete innspill på hva som er viktig for dem, sier Stina Lindholm, teamleder for byutvikling i bydel Gamle Oslo.

– Inspirerende arbeid

Juniorforskerne er alle nåværende eller tidligere elever ved Hersleb videregående skole. – Som rektor blir jeg inspirert av å se hvordan elevene våre rekrutteres til viktige og framtidsrettede jobber innen sosial bærekraft, miljø og medvirkning, sier Astrid Grytte.

Juniorforsker Hanan Zag viser bilder som intervjuobjektene tok av Grønland og Tøyen.

Det er sosialentreprenøren Nabolagshager som står bak prosjektet. I løpet av 2021 ansatte de 97 ungdommer i nesten 3000 timer lønnet deltidsarbeid i prosjekter over hele Oslo.

Powered by Labrador CMS