Astri Tonoian er skulptøren som har fått oppdraget med å utforme statuen over Fraya.
Astri Tonoian er skulptøren som har fått oppdraget med å utforme statuen over Fraya.

Skulptøren til Freya statuen er bestemt. – Hun er en ekstremt flink skulptør

Hvor statuen skal stå, er ikke bestemt. Men Initiativtager Erik Holm (32) forteller at flere private aktører ønsker å ha den i nærheten av sine restauranter og brygger.

Publisert

Nå er det bestemt at skulptøren Astri Tonoian skal lage statuen til minne om hvalrossen Freya.

– Når et individ som Freya blir et symbol på menneskelig samhandling og relasjon til natur, og dette skal komme til uttrykk med en skulptur som språket, kunne det ikke vært mer treffende at nettopp Astri Tonoian skulle lage dette verket av Freya, sier initiativtager Erik Holm, til VårtOslo.

Tonoian har over 20 års erfaring som skulptør og en mastergrad i kunst fra Oslo og Firenze. En rød tråd i hennes arbeider er artsmangfold, evolusjon og menneskenes evne til å forstå sameksistensen med naturen.

– Det ene behøver ikke å utelukke det andre. Med kunnskap kan man kanskje lære seg å sameksistere, slik mange arter har gjort millioner av år. Lenge før det lille øyeblikket mennesket eksisterte på jorden. Derfor gleder det meg veldig å gi over stafettpinnen til Astri! sier Holm.

Erik Holm tok initiativet til å samle inn penger til en statue av Freya. Så langt har han samlet inn over 250.000 kroner.
Erik Holm tok initiativet til å samle inn penger til en statue av Freya. Så langt har han samlet inn over 250.000 kroner.

Får kreativ frihet

På innsamlingsaksjonens nettside, Spleis , sier Tonoian at hun gleder seg til oppgaven.

– Det er ikke ofte at et skulpturoppdrag treffer meg så godt med både betydning og uttrykksform, så dette er selvsagt et oppdrag jeg genuint gleder meg til å legge tid, krefter og kompetanse i, sier Tonoian.

Til NRK sier han at hun hele tiden har vært veldig interessert, og har støttet både saken og Spleisen.

– Hun er en ekstremt flink skulptør, og det var mange ulike grunner til at valget falt på henne. Hun er lokal og jobber mye med dyr når det gjelder kunst. Så jeg har full tillit til at hun kan lage en statue verdig saken.

– For meg er det veldig viktig at hun har kreativ frihet til å gjøre det hun mener blir best. Men hun er veldig åpen og spiller ball på hva hun tenker, så sier jeg selvfølgelig min mening.

Tonoian sier hun fikk flere henvendelser fra bekjente som mente at dette var et oppdrag som ville passe henne godt. Hun synes saken er viktig.

Flere vil ha statuen

Det er uklart når statuen skal stå ferdig. Ifølge Holm kan den være ferdig allerede om et par måneder.

– Men vi har ikke satt en deadline, for vi ønsker å gjøre det best mulig, sier han til NRK.

Hvor statuen skal stå, er ikke bestemt. Men Holm forteller at flere private aktører, som ønsker å ha den i nærheten av restauranter og brygger, har tatt kontakt.

Målet for innsamlingsaksjoner var i utgangspunktet satt til 200.000 kroner. Tirsdag formiddag har den passert 254.000 kroner.

Powered by Labrador CMS