Det var mye større ensomhet blant personer som har mye generell bekymring og som grubler mye.

Oslo-professor: Over halvparten føler ensomhet under koronaen

Rundt 55 prosent av de spurte i en studie oppgir at de noen ganger har opplevd ubehagelig ensomhet under koronapandemien.

Publisert

Ifølge Stavanger Aftenblad viser studien en markant økning i ensomhet, og unge og studenter er særlig sårbare grupper.

– Ensomhet er en plagsom og smertefull tilstand som er knyttet til følelse av tristhet og tomhet. Når ensomheten varer lenge, har den en rekke negative psykiske virkninger som kan utløse depresjon, gi svekket immunforsvar og høyt blodtrykk, sier professor Asle Hoffart ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Bekymring og grubling

De som bor alene eller har psykiske lidelser, har størst grad av ensomhet, ifølge studien, der 10.000 personer har deltatt. Det var mye større ensomhet blant personer som har mye generell bekymring og som grubler mye.

– Dette påvirker igjen angst- og depresjonssymptomer. De som gjorde nye positive ting hjemme var mindre ensomme, sier Hoffart.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS