Oppussingen av den ærverdige og fredete Halléngården på Grünerløkka forsinkes av en lite samarbeidsvillig eier. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Gårdeieren forsinker oppussingen av Halléngården. Riksantikvaren er utålmodig
I fjor varslet Riksantikvaren at det skulle bli liv i Halléngården, etter 14 år med forfall. Ett år senere står fortsatt de ærverdige butikklokalene tomme. — Vi begynner å bli veldig utålmodige, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Siden 2004 har den fredete og praktfulle Halléngården ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka stått tom. Som følge av et rettslig forlik, ble det inngått en avtale mellom eieren Torstein Thune og Riksantikvaren i 2014.
I januar i fjor ble det inngått en avtale om avsluttende arbeider. Deretter skulle gårdeieren, så raskt som mulig, legge de historiske butikklokalene ut på leiemarkedet.
I dag, ett år senere, står lokalene fortsatt tomme og ubrukte.
— Vi håper på å kunne fullføre de antikvariske istandsettingsarbeidene i løpet av denne våren, sier riksantikvar Hanna Geiran til VårtOslo.
Annonse
Lite samarbeidsvillig eier
— Hva er årsaken til at ting har tatt så lang tid?
— Bygården er fredet. For å få utrettet mye av de nødvendige arbeidene, er vi avhengige av søknad om dispensasjoner for å utføre disse arbeidene. Det har vi, trass i purringer, ennå ikke mottatt fra gårdeieren, forteller Geiran.
Etter å ha brukt seks år og 6,7 millioner kroner på å få gården i stand, begynner hun å bli utålmodig.
— Det er viktig at verneverdige hus tas i bruk. Derfor begynner vi nå å bli veldig utålmodige i denne saken, sier Riksantikvaren.
Hun håper eieren av bygget får sendt søknadene om endring så raskt som mulig.
— Halléngården er en viktig del av miljøet på Grünerløkka, og mange er engasjert i fremtiden til gården, ikke bare Riksantikvaren. Fordi gården er fredet, må det gis dispensasjon for tiltak som går ut over vanlig vedlikehold. Vi håper at eier er seg sitt ansvar bevisst og gjør det som er nødvendig for at arbeidene kan avsluttes snart og gården leies ut, sier Geiran.
Ulf Thorleif Hallén fra Hallén-gården i et klipp fra en dokumentar fra 1999, etterfulgt av opptak fra fasaden og interiøret i 2009. Filmen er laget av Tone Leksbø og Maria Sundby, og ble blant annet vist utendørs på Olaf Ryes plass, rett ved siden av Hallén-gården, i 2009. Ulf Thorleif Hallén døde i 2007.
Blant arbeidene som er planlagt utover våren er utskifting av vinduer og inngangsdører, reparasjon og istandsetting av interiør. I tillegg skal det monteres utvendig kameraovervåking og på fasadene skal graffitien fjernes.
Den dagen oppussingen står ferdig, er prosjektet likevel ikke over. Da starter jobben med å skape liv i gården.
— Vi hjelper til med istandsettingen, men det er gårdeierens oppgave å finne leietakere for å få lokalene i bruk, understreker Hanna Geiran.
Det å finne nye leietakere eller nye eiere til gården kan muligens vise seg å bli vanskelig. Thune har nemlig pantsatt gården for 25 millioner. Eieren av panten er Bolig- og næringskreditt AS.
— Gårdeier ønsker ikke å gi noen kommentar eller informasjon utover det som eventuelt er opplyst fra Riksantikvarens side, sier advokat Aslak Førde.