— Når leger på sykehusene må bruke mer tid på friske pasienter, er dette selvsagt et dilemma, sier seksjonsoverlege Asha Hartgill ved Olafiaklinikken. Foto: Jeffrey Beall / Wikimedia
Omlag 600 menn i Oslo får gratis hiv-medisin som gjør at de kan ha ubeskyttet sex
Omlag halvparten av de 1.200 som har fått PrEP-pillen i Norge får hiv-medisinen gratis ved Olafiaklinikken i Oslo. Pillen gjør at man kan ha sex uten kondom uten å risikere hivsmitte, og antallet brukere er økende.
PrEP-pillen har vært tilgjengelig gratis for homofile menn siden 2017.
Helseminister Bent Høie (H) sier til NRK at PrEP-pillen har vært en suksess, men i en foreløpig rapport fra Olafiaklinikken og NKSOI kommer det fram at både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten opplever en konflikt mellom å prioritere syke personer eller unge, friske potensielle og nåværende brukere av pillen.
PrEP-pille
Profylaktisk medikament som skal hindre hiv-smitte til mennesker som ikke er blitt eksponert for viruset. PrEP brukes i en smittevernstrategi for å hindre at mennesker med høyrisiko-atferd blir smittet av hiv-viruset. Forkortelsen PrEP står for pre-exposure prophylaxis.
Olafiaklinikken, som er en del av Oslo universitetssykehus, har omlagt halvparten av landets PrEP-pasienter. De har 2.000 konsultasjoner i året, og ventetiden for å få pillen er nå 52 uker.
Annonse
— Når leger på sykehusene må bruke mer tid på friske pasienter, er dette selvsagt et dilemma, sier seksjonsoverlege Asha Hartgill ved Olafiaklinikken.
Hun sier også at det ikke alltid er lett å forsvare at kreftpasienter må betale egenandeler, mens PrEP-brukerne slipper.
I rapporten fra klinikken kommer det fram at det anslås at PrEP har forhindret 80 nye tilfeller av hiv.
Helseminsiter Bent Høie (H) mener tiltaket er lønnsomt, selv om også friske mennesker tar medisinen.
— Når antallet hiv-smittede går ned, sparer samfunnet penger. Fra politisk side er PrEP samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Bent Høie til NRK.
I løpet av årets første ni måneder har 68 personer blitt registrert smittet med hiv, men tallene kan være ufullstendige.
I løpet av samme periode i fjor var 140 blitt registrert smittet, ifølge statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.