Miljøet rundt Krigsskolen mobiliserte og klarte i siste liten å redde den 400 år gamle eiendommen fra å bli solgt. Her direktør i Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen og Ole Rikard Høisæther, styreleder i stiftelsen «Den Gamle Krigsskole.

En gledens dag for den gamle Krigsskolen i Tollbugata

Den Gamle Krigsskolen i Tollbugata 10 er nå overført fra Forsvarsdepartementet til Stiftelsen Den gamle krigsskole. – Dette er en stor dag.

Publisert

– Dette er en stor dag, sier Ole Rikard Høisæther, styreleder i stiftelsen «Den Gamle Krigsskole. Miljøer rundt Krigsskolen mobiliserte og klarte i siste liten å redde den 400 år gamle eiendommen fra å bli solgt av Forsvarsdepartementet til høystbydende.

Et Storingsvedtak høsten 2020 stoppet salgsprosessen.

Den Gamle Krigsskolen er et kulturminne nært knyttet til Norges nasjonale historie. Høisæther er derfor opptatt av at bygget i framtiden skal være til allmennhetens nytte, det vil si være åpent for alle.

For å se hele fotoserien, trykk på pilene øverst på siden av bildene under.

Foto: VårtOslo
Foto: VårtOslo
Foto: VårtOslo
Foto: VårtOslo
Foto: VårtOslo

Store setningsskader i grunnen

Fakta om bygget

  • Bygget er et av Oslos eldste, fra 1630-tallet og har vært forvaltet av Forsvarsdepartementet siden 1802.
  • På eiendommen ligger fire sammenhengende bygg på til sammen 2 268 kvadratmeter bruttoareal.
  • Eiendommen er i en særklasse blant de gjenværende bygningene fra 1600- og 1700-tallet.
  • Rundt 1760 ble eiendommen bygget på og utvidet til dagens rokokkopalé, med saler, lysekroner og et eget jaktværelse.
  • Veggmaleriene er i stor grad intakte, og eiendommen har opprinnelige interiører, tregulv og stukkatur i taket.

Men mye arbeid gjenstår med det gamle bygget fra 1630-tallet før det kan tas i bruk for fullt.

Bare rehabiliteringen av det mest prekære, grunnforholdene og taket på bygget, kan komme opp i et tresifret millionbeløp. Årsaken er at grunnen, som i stor grad består av alunskifer, har blitt mer ustabil de senere årene og har fått setningsskader. Grunnen må derfor stabiliseres ved å støpe en ny såle. På deler av taket har det ligget en presenning siden 2008.

Allerede flere bookinger

I tillegg må fasaden og vinduene pusses ned og males. På toppen av det hele: – Bygget er svært energikrevende, så det må tas tak i det elektriske og spesielt oppvarmingen i de gamle lokalene, sier Asgeir Myhre, daglig leder i Stiftelsen Den Gamle Krigsskole.

Myhre kan meddele at det hittil er booket 30 møter og konferanser i lokalene i høst, primært til Forsvaret. Lokalene vil også benyttes til en del private arrangementer av ansatte i Forsvaret, som dåp og bryllup. Men også private uten tilknytning til militæret har leid lokalene til møte- og kursvirksomhet.

Powered by Labrador CMS