International Cultural Centre er en av Oslos største moskeer og samler ukentlig 5000 personer. Foto: Vegard Velle

Imam Hamid Farooq: – Vi mener at muslimske homofile bør ta kontakt med imamen og få veiledning

Hva mener en norsk, liberal imam om islam og homofili? – Den som praktiserer homofili begår en synd og må be om tilgivelse hos Gud.

Publisert

Islamic Cultural Centre (ICC) var den første moskeen som ble etablert i Norge i 1974. Moskeen ligger sentralt på Grønland i Oslo og har en karakteristisk halvmåne stikkende høyt opp over taket. Moskeens rundt 5000 ukentlige brukere kommer fra mange land, men den største gruppa er norsk-pakistanere. Kvinner spiller en ledende rolle her, og 40 prosent av ledergruppa består av kvinner.

På vei inn i moskeen blir jeg tatt imot av imam Hamid Farooq og tidligere styreleder i moskeen, Arshad M. Jamil. Vi tar av oss på beina og vandrer inn på et stort møterom. Jeg har før intervjuet fått høre at Farooq er en av de mer liberale og imøtekommende imamene i Oslo, og jeg er nysgjerrig på hvordan han ser på initiativet til Thee Yezen, om å opprette en moske for homofile.

– Gud har sagt at man må gifte seg for å fullføre sitt begjær. Er personen homofil, ja, så får han eller hun kanskje en prøvelse ut livet, sier Hamid Farooq. Foto: Vegard Velle

Koranen om homofili

– Hva sier Koranen om homofili?

– I historien om profeten Lot forteller Koranen at homofil praksis ikke er tillatt og kan påkalle Guds straff. Historien viser at homofili har eksistert lenge, men Koranen slår fast at ekteskapet skal skje mellom mann og kone. All seksuell omgang utenfor ekteskapet er forbudt, sier Hamid Farooq.

Også en heterofil person må vente til ekteskapet med å ha sex. Ventingen er en prøvelse. Er personen homofil, ja, så får han eller hun kanskje en prøvelse ut livet, medgir imamen.

– Gud har sagt at man må gifte seg for å fullføre sitt begjær. Finner man ikke en ektefelle, må man kanskje vente hele livet sitt med å ha sex. Men gjennom bønn kan folk utvikle selvdisiplin. Fem daglige bønner og fastemåneden ramadan hjelper på selvdisiplinen, påpeker Arshad M. Jamil.

Imamen understreker at mennesket står i sentrum av islam. – Det er som i kristendommen: hat synden, elsk synderen. Man kommer ikke til himmelen uten medmenneskelighet, sier Farooq.

Skam og skyld blant homofile muslimer

– Bidrar moskeer i Oslo til at muslimske homofile føler skam og skyldfølelse når de oppdager at de er homofile?

– Jeg kan ikke huske det har vært tema i moskeen at homofili skal føre til skam. Vi hører og leser mye om dette i media. Men når en person kommer til moskeen, trenger han ikke fortelle om sine handlinger til noen. Vi stenger ikke døra for noen. Moskeen er åpen for alle, også folk som drikker, har utenomekteskapelige forhold eller er homofile.

Sentralt på Grønland ligger den populære og tradisjonsrike moskeen, International Cultural Centre. Foto: Vegard Velle

– Svært få er homofile

– Vi får mange henvendelser fra folk som har begått en synd, med spørsmål om hvordan de kan gjøre det godt igjen. Å stjele eller snyte på skatten har for eksempel kommet opp flere ganger. Men homofili har ikke vært et tema.

Noe han ikke synes er noe rart, for det er ikke særlig mange muslimer som har en homofil praksis, heller ganske få, ifølge imamens observasjoner.

– Det er svært få som er homofile, og jeg hører ikke så mye i vårt miljø om homofili. Vi mener at muslimske homofile bør ta kontakt med imamen sin og få veiledning. Da vil jeg spørre om årsaken til at personen ble homofil. Etter å ha hørt hvorfor, kan jeg komme med råd. Hvis han eller hun tenker dette er en synd, er det et godt utgangspunkt, mener Farooq.

– Det er greit at en person som lyver eller gjør noe feil føler skyld. Det betyr at de har troen på plass.

LES OGSÅ: Høyres Heidi Nordby Lunde: – Jeg ser ingen grunn til at Hege Storhaug og HRS skal fortsette med statsstøtte

Straff mot homofile ikke greit

– Bør en homofil muslim straffes?

– Her i ICC skal ikke homofile være redd for å bli tatt imot dårlig. Personen er hjertelig velkommen. Hvis jeg ser at noen plager ham, vil jeg stoppe den personen. Her skal alle kunne be.

Straff er ikke akseptabelt og heller ikke et relevant spørsmål for oss i Norge, mener han.

– Troen er mellom mennesket og Gud. Det er Gud som bestemmer hva han vil gjøre med personen. I moskeen er vi mer opptatt av at alle skal ha lik mulighet for å be.

– Koranen kan ikke kan endre seg med tiden. Det som står, skal gjelde til dommedag. Gud lever ikke i en tidligere tid. Han lever hele tiden, sier Hamid Farooq. Foto: Vegard Velle

Homofili er syndig

Ifølge Farooq er det heller ikke imamens rolle å være politi eller å dømme. Det fins det ikke hjemmel for i religionen, mener han. – Jeg håper bare personen fortsetter å ha en muslimsk praksis.

– Har man latt være å faste eller reise på pilegrimsreise, krever det tilgivelse fra Gud. Men har man forsømt seg mot andre mennesker, holder det ikke bare å få tilgivelse fra Gud. Da må du også gjøre opp overfor dine medmennesker. Har du stjålet, voldtatt eller drept, må du be om tilgivelse hos andre mennesker. En person som praktiserer homofili, må be om tilgivelse hos Gud.

Men det er menneskelig å synde, påpeker imamen. Derfor har menneskene fått muligheten til å tilgi. Islam handler om å leve et balansert liv mellom det verdslige og det religiøse. Alt handler om intensjon. Det hjelper for eksempel ikke å be om tilgivelse og angre, hvis du bare fortsetter den syndige handlingen. Du må unngå å gjøre den på nytt. Også homofili.

– Sex utenom ekteskap er en stor synd

– Mange kristne har endret syn på homofili. Vil islam?

– Det fins jo uenigheter også blant kristne om homofili. Paven i Roma åpner for eksempel ikke for homofili. Men også islam refortolkes hele tiden, påpeker Farooq.

Daglig bønn på Grønland. Foto: Vegard Velle

Han nevner som eksempel bønnetidene og hva som skal være fastedagene. Samtidig fins det noen grunnleggende prinsipper, og her er det ikke rom for noen refortolkning. For eksempel er ekteskapet mellom mann og kone grunnleggende, fastslår han.

– Blant muslimer er det hundre prosent enighet om at Koranen ikke kan endre seg med tiden. Det som står, skal gjelde til dommedag. Gud lever ikke i en tidligere tid. Han lever hele tiden. Det samme gjelder ordene i Koranen. De gjelder for hele menneskeheten, i tidligere tider og i dag.

I islam har vi små synder og store synder. Sex utenom ekteskap er en stor synd, på linje med drap, selvmord eller å tilbe andre guder.

Ikke behov for en homofil moske

– Hva synes du om det nye initiativet til å lage en homofil moske, Salam?

– Det er ikke behov for en homofil moske. Hos oss er det åpent for alle. Så hva ønsker man å oppnå, lurer jeg på? Men vi kan ikke nekte noen å lage en moske.

Powered by Labrador CMS