Someia Musavi (t.h) og Rana Razavey var blant ungdommene som serverte maten denne kvelden.Foto: Kjersti Opstad
- En moské som ikke bidrar positivt til nærmiljøet, har ikke rett til å eksistere. Jeg feirer iftar på Haugerud
— Dersom man er trygg på den man selv er, så er ikke de andre fullt så skremmende lenger, sier Arshad Jamil fra ICC og understreker at moskéen på Haugerud er et åpent rom, der alle er velkommen. Og at moskéen ønsker å nå ut til flere i lokalmiljøet.
Arshad Jamil nevner at det kanskje kan være en besøksordning for ensomme eldre eller at de er natteravner.
En ting er sikkert. ICC-moskéen ønsker å bli en del av et voksende felleskap i landsbyen på Haugerud.
Roses for engasjementet på Haugerud
Haugerud er ett av disse stedene i Oslo jeg sjeldent besøker. Som de fleste steder i Groruddalen så er det sin egen lille verden. Med blokkbebyggelse, skoler, kjøpesenter og livslinja: T-banens linje 2.
Kjøpesenteret er forresten, i tillegg til det du forventer å finne på et groruddølsk kjøpesenter, hjemstedet til hele to moskéer.
Annonse
En av moskéene, ICCs avdeling på Haugerud, har invitert meg til iftar. Kveldsmåltidet som avbryter fasten.
ICC, eller altså Islamic Culture Center, har sin hovedmoské på Grønland.
Det var også i disse dagene, rett før alt stengte at ICCs avdeling på Haugerud åpnet dørene for første gang.
På tross av at de to årene som har gått siden da har vært trøblete år å drive moské i, så har moskéen fått et solid feste i lokalsamfunnet på Haugerud.
— En muslim som legger seg mett, mens en nabo sulter vil bli nektet adgang til himmelen, sier Arshad Jamil, som sitter i hovedstyret for ICC.
I tillegg til mat og fellesbønn så byr også kvelden på en panelsamtale og de to er begge en del av panelet.
— Hvordan være en god nabo, spør Yrvin fra ungdomsrådet.
Rådet har fått ansvaret med å lede panelsamtalen. Svarene kommer på rekke og rad.
— Plukk opp søppel når du ser det på bakken. Si hei til naboene. Smil. Bry deg om rommet mellom husene.
— Det er mange ensomme eldre her oppe. Snakk med dem. Bry deg om dem. Før var det vanlig å gi mat på døren til naboer. Ta tilbake den tradisjonen.
Panelet består i tillegg til sogneprest Sara og ICCs Arshad av leder og ildsjel i Haugerud idrettsforening Dag Endal.
Jeg må google meg til etternavn etter paneldebatten. Vi er på fornavn alle sammen her på Haugerud. Miljølærer Argjenta, ungdomsrådsrepresentant Ornela og Imam Muhammed Asjad.
Idrettslagets ungdomsråd inviterer til iftar
Det er ungdomsrådet i Haugerud IF som har tatt initiativ og som arrangerer denne felles iftar samlingen. Og ungdommene har ordnet med det meste helt selv.
I tillegg til å dekke bord og pynte lokalet så har de også laget mye av den fantastisk gode maten vi får servert.
ICC moskeen har også bidratt, sammen med lokale sponsorer, men mest av alt er denne kvelden ungdommenes fortjeneste.
Og det får de velfortjent skryt for fra scenen her i samlingssalen på Haugerud ungdomsskole.
— Ramadan handler om empati og inkludering
Her får jeg lære at fastetiden er et intensivkurs i å bli et bedre menneske. Det er en måned hvor man fokuserer på å ikke komme i konflikt og på å hjelpe andre mennesker.
En måned for å kjenne litt på kroppen hvordan de som ikke er like privilegert som du er.
I år faller den kristne og den muslimske fasten på samme tid, og selv om den kristne fasten ikke er like omfattende som den muslimske, så mener sogneprest Sara at det er fint å feire fastetiden sammen.
Imam Muhammed Asjad mener at fastemåneden først og fremst handler om empati og om å inkludere.
Det viktige rommet mellom husene
Og mens klokka sakte tikker mot 20.26 og mat, så ber debattleder Yrvin deltakerne fortelle om hvordan de selv bidrar til fellesskapet her på Haugerud.
Dag forteller at han er mye i fellesområdene, i rommet mellom husene. Der treffer han folk. Snakker med dem og lærer om dem.
Om vi vil skape fellesskap så er det dette vi må gjøre mer av sier han. Vi må ut til rommet mellom husene våre og snakke med folk.
Det er kanskje først og fremst det vi ønsker med idrettslaget, sier han så.
— Vi ønsker å skape fellesskap og bringe folk sammen.
Sogneprest Sara sier at det er godt at kirka er åpen for alle, at beliggenheten gjør den til en åpen møteplass mellom mennesker. Og så minner hun oss på noe viktig, noe som man kan ta med seg til mange nabolag her i Oslo.
Hun snakker om ensomhet og om at det er mange rundt oss som ikke har noen. Vi trenger flere steder hvor mennesker kan møtes uten at de kjenner hverandre på forhånd. Vi trenger benker ute og gratis innendørs møteplasser.
Landsbyen på Haugerud
Ungdomsrådets Ornela trekker frem at ungdomsrådet har en viktig rolle i å skape fellesskap. De ivaretar ungdommenes stemme. Og ICCs Arshad gir idrettslagets Dag æren for at han er så mye i fellesrommet som han er.
Dette som vi gjør nå, sier han. Denne iftarsamlingen er et eksempel på hvordan vi her på Haugerud skaper fellesskap.
En moske har ikke rett til å eksistere om den ikke bidrar positivt til nærmiljøet den ligger i fortsetter han. Et afrikansk ordtak sier at det trengs en landsby for å oppdra et barn. Det er vi, vi som er her, som er landsbyen.
Alle etterlyser de flere engasjerte foreldre. Fra moskeens side fremheves det at de kun når de som kommer i moskéen. De vil ut. De vil nå flere. Kanskje de skal bli natteravner, eller starte en besøkstjeneste for eldre?
Trygghet i seg selv gir trygghet i møte med andre.
Og mens ungdommene gjør de siste forberedelsene før dagens, for mange, første måltid skal serveres så diskuterer de hvordan de kan samarbeide mer på tvers. Først og fremst så må man være trygg på seg selv, sier Arshad.
Dersom man er trygg på den man selv er, så er ikke de andre fult så skremmende lenger. Om man kjenner trygghet i seg selv og i sin egen identitet, så oppleves ikke spørsmål lenger som angrep.
Og mens Arshads ord sender tankene mine over til min egen Hazrat Inayat Khan som en gang sa at dersom vi bare kjente vår egen religion, hvor tolerant ville vi ikke da bare være mot andres, så stiger stemningen rundt bordene.
Minuttene da Gud hører deg mest
«Husk nå at det er akkurat i disse siste minuttene før fasten brytes at Gud hører mest etter dere», sies det vennlig fra scenen. Før dadlene som man tradisjonelt bruker for å bryte fasten, forsvinner inn i sultne munner.
Fasten er over for idag. Stolene blir fjernet fra scenen og erstattet med bønnetepper. Imam Muhammed Asjad utfører et vakkert bønnerop og både menn og kvinner stiller seg opp for kveldsbønn, Maghrib.
Og deretter? Da er det fest. Og omringet av glade ungdommer og voksne får jeg servert nydelig, nydelig mat.
Tusen takk for festen Haugerud. Dere gjorde et fantastisk godt førsteinntrykk. Jeg tror dere vil lykkes med fellsskapssatsningen deres.
Dere er allerede veldig godt i gang med å skape en landsby.