Andredivisjonslaget Bærum hadde mye å feire under kveldens kamp mot Vålerenga. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Scoringsbonanza og cupbombe for Vålerenga i Bærum

Selv om to divisjoner skiller Bærum og Vålerenga, skal man aldri kimse av det faktum at «cup er cup».

Hvert år går et storlag på en såkalt cupbombe. I 2004 røk Vålerenga ut mot Bærum, med 3-2 tap, i tredjerunde på bortebane. I år skulle Vålerenga revansjere.

Cupen er, etter alle solemerker, Vålerengas eneste mulighet for medalje av edleste valør i fotballen i år, og det var et heltent Oslo-lag som kom ut på banen i kveld.

Allerede etter åtte minutter blir en pen og lang ball slått i bakrommet til Aron Dønnum. Han drar av en mann og triller ballen inn fra skrått hold. 0-1 til Vålerenga.

Bærum har lite å komme med, og etter 15 minutter kommer Vålerenga igjen. Fitim Azemi mottar ballen, og han finner Bård Finne utenfor sekstenmeteren. Han vender om og skyter. Ballen har retning mot hjørnet, men keeper får reddet i siste liten.

Sjanser på en snor

Etter 22 minutter kommer Bærum til sin første ordentlige sjanse. Ballen blir lagt inn fra Adonai Kidane og havner i beina på Jon Rønning. Men han blir forstyrret nok til å måke ballen langt over på helvolley.

Vålerenga fortsetter å trille ball, og et par minutter senere kommer Sam Adekugbe seg rundt på sin flanke. Han spiller ut til Aron Dønnum, som fra sju meter skyter himmelhøyt over, trolig grunnet en uberegnelig sprett på det granulattunge kunstgressunderlaget på Sandvika stadion.

Vålerengas Aron Dønnum (midten) i NM-kampen i fotball mellom Bærum - Vålerenga på Sandvika stadion. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Midtveis i første omgang danser Chidera Ejuke seg gjennom, slår en luke og sikter på nærmeste hjørne. Like over.

Også Bærum har et par-tre store sjanser, men etter 35 minutter skulle VIF øke ledelsen. Ejuke kommer seg fri og triller ballen videre til Dønnum innenfor sekstenmeteren. Han klarer ikke å overliste keeper Sondre Midtgarden, men Ejuke kunne enkelt sette inn returen. Veien tilbake så blytung ut for et strengt tatt langt dårligere trent Bærum.

Men Bærum har én offensiv trussel, nemlig Ikane. Han driblet seg rundt på kanten og ble felt. Jan Aubert setter en fin straffe bak Adam Larsen-Kwarasey. 1-2 til pause.

En thriller av en andreomgang

Andre omgang startet ekkelt for Vålerenga. Først kommer Aubert seg gjennom og skyter fra skrå vinkel, utenfor. Noen minutter senere setter Kidane inn 2-2. Etter mye rot i Vålerenga-forsvaret er snuoperasjonen et faktum. På ingen måte overbevisende fra Vålerenga.

Bare noen minutter senere slår Finne en god corner på pannebrasken til Azemi. Ballen stryker stolpen. Men nedturen er ikke over for VIF. Kidane dribler og blir felt. Frispark. Martin Berg skrur ballen på utsøkt vis opp i krysset til 3-2. Vålerenga virker paralyserte og uinteresserte.

Og vondt skal bli verre. Og selvfølgelig fra kampens store stjerne, Kidane. Han banker ballen i nærmeste hjørne på helvolley, 4-2. En klassescoring av stortalentet fra Holmlia.

Bærums Martin André Berg med ballen i NM-kampen i fotball mellom Bærum - Vålerenga på Sandvika stadion. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Burde stått uavgjort

Nå må Vålerenga ha en scoring. Etter 70 minutter får Ejuke skyte ganske fritt fra sju meters hold. Ballen spretter og han må bruke feil fot. Ballen stryker stolpen. Noen minutter senere får Finne gå opp alene og heade ballen i hjørnet til 4-3 etter et fint innlegg av Efrain Valdez. For en kaotisk kamp. Spenningen lever igjen.

Etter 74 minutter dribler Finne seg forbi og får skyte fritt på keeper. Vinkelen er litt skrå, men 4-4 burde det nok stått. Vålerenga har kommet ut av en merkverdig dvale. Finne kommer til enda en stor sjanse like etterpå. Bærum er heldige som leder på dette tidspunktet.

Men de skulle allikevel få alle tre poengene. Vålerenga roter det til på en defensiv corner og ballen ender på hodet til Adrian Rogulj, som putter 5-3.

The new kid on block

Vålerenga kommer nok til å være svært misfornøyd med dagens prestasjon, spesielt hva gjelder det defensive. Å slippe inn 5 mål mot et 2. divisjonslag er rett og slett skandaløst. Kampen ender med stygge 5-3, og selvtilliten til Vålerenga-spillerne vil nok svekkes. Noe som ikke hjelper dem i en dårlig periode i Eliteserien.

En som virkelig skilte seg ut var 20-åringen Kidane, som sannsynligvis kommer seg opp og frem i nær fremtid. Han er nok på flere Eliteserie-klubbers blokk etter denne kampen. Bærum har for øvrig mye spennende ungt. Flere av dem viste seg frem i kveld.