Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad
Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV). Foto: Arnsten Linstad

Spiondømt i 1977 - varaordfører for bystyret i Oslo denne uka

Publisert Sist oppdatert

For 40 år siden satt Ivar Johansen (SV) to måneder alene i en varetektscelle i Oslo kretsfengsel. Onsdag var han hovedstadens nest fremste tillitsvalgte som vikarierende vara-ordfører.

 — Hva ville du tenkt den gangen på enecelle hvis noen hadde sagt at du i 2017 skal sitte som nummer to i rangeringen over Oslos folkevalgte?

Fungerende ordfører Khamshajiny "Khamsy" Gunaratnam (Ap) var ikke en gang født da vikarierende vara-ordfører Ivar Johansen satt 57 dager med brev- og besøksforbud i 1977. Onsdag kveld var Khamsy SV-ringrevens sjef i noen timer. Foto: Arnsten Linstad
Fungerende ordfører Khamshajiny "Khamsy" Gunaratnam (Ap) var ikke en gang født da vikarierende vara-ordfører Ivar Johansen satt 57 dager med brev- og besøksforbud i 1977. Onsdag kveld var Khamsy SV-ringrevens sjef i noen timer. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg ville aldri tenkt i de baner. Men min viktigste rolle som folkevalgt, er å sørge for at de som berøres av en politisk eller annen offentlig beslutning blir hørt. Slik sett er det egentlig ikke noe annerledes i dag enn da jeg for 40 år siden sto i retten tiltalt i den såkalte Liste-saken. Det handler om åpenhet nå, og det handlet om åpenhet den gang, sier Ivar Johansen.

Navnga folk i hemmelig tjeneste

Ivar Johansen ble tiltalt etter spionasjeparagrafen og til slutt dømt til ett års fengsel, hvorav 60 dager ubetinget, i den såkalte "Liste-saken" i 1977. 57 dager satt den unge ikkevolds-aktivisten med brev- og besøksforbud etter å ha offentliggjort åpent tilgjengelige lister over folk som jobbet i eller for de hemmelige tjenestene i Norge.

I dommen understrekes det at Johansen ikke hadde operert som spion for en fremmed makt. Og i ettertid har blant annet Lund-kommisjonen (1996) slått fast at de hemmelige tjenestene i Norge hadde brutt en rekke lover og regler i overvåkningen av personer på venstresiden i norsk politikk.

Republikaneren kan "takke" kongeparet

Det var feiringen av kongeparet onsdag kveld som ironisk nok førte til at republikaneren Ivar Johansen inntok vara-ordførerens stol i bystyresalen.

Ordfører og partifelle Marianne Borgen (SV) representerte Oslo kommune i middagen for kongeparet. Dermed rykket Arbeiderpartiets vara-ordfører Khamshajiny Gunaratnam opp til ordfører-stolen og bystyret valgte Ivar Johansen som sette-vara ordfører resten av kvelden.

Plutselig satt mannen som preget nyhetsbildet i en spionsak for 40 år siden under Oslos skytshelgen St. Hallvard og "presiderte" over hovedstadens folkevalgte.

Pensjonisten som jobber fulltid med politikk

Ivar Johansen er en av Oslos mest erfarne bystyre-politikere. Men som de fleste andre i bystyret har han hatt de politiske vervene ved siden av full jobb.

For et par år siden fikk SV`eren mulighet til å gå av med førtidspensjon (AFP) fra forlagsjobben. De fleste andre ville da kanskje senket skuldrene og sakket på tempoet. Men Ivar Johansen opprettet i stedet kontor i SVs gruppesekreteriat i rådhuset for å bruke enda mer tid som folkevalgt. Dermed er han pensjonist med fulltidsjobb som Oslo-politiker.

Norges mest populære politikk-blogg?

Mange utenfor Oslo kjenner også godt til den utrettelige SV`eren Ivar Johansen. Han er nemlig mannen bak en av Norges mest besøkte politiske blogger; www.ivarjohansen.no

— Jeg har omlag 200.000 unike brukere innom bloggen årlig. I tillegg blir det nok en del flere tusen lesere av ulike saker som spres videre gjennom sosiale medier, sier Johansen, som opprettet bloggen allerede i 1996.

Sakket tempo en kort stund

— 1996 er vel egentlig å regne som bloggenes steinalder. Men hvordan i all verden klarer du å holde så høyt tempo. Du tar jo pusten fra veltrente folk i 20-årene, spør VårtOslos utsendte, ikke fullt så veltrente reporter.

— Vel, jeg ødela håndleddet og fikk hjernerystelse i en ulykke når jeg drev med hagearbeid for en tid tilbake. Da måtte jeg roe ned både syklingen og bloggingen litt. Og det merket jeg godt på besøkstallene på bloggen. De gikk noe ned.

— Derfor må jeg holde tempoet oppe og hele tiden sørge for meningsfullt innhold på bloggen, avslutter Johansen, før han haster inn i bystyresalen for å få jobben som vikarierende vara-ordfører gjort.

Han har nemlig også en politisk blogg som skal fylles med saker etter at lysene i bystyresalen er slukket.