25-åringen ble bortvist fra Youngstorget før han kalte politiet 'motherfucker' og 'fucking bitch'. Politifolkene på bildet er på vanlig patrulje i Oslo sentrum. Foto: Arnsten Linstad
25-åringen ble bortvist fra Youngstorget før han kalte politiet "motherfucker" og "fucking bitch". Politifolkene på bildet er på vanlig patrulje i Oslo sentrum. Foto: Arnsten Linstad

Straffbart å kalle politiet "motherfucker" i Oslo, men lov å kalle politiet "hestkuk" i Finnmark

En natt i arresten og 7.000 kroner i bot var prisen 25-åringen fra Oslo måtte betale etter å ha kalt en politimann "motherfucker". Hadde han vært nord i landet og sagt "hestkuk", ville han gått fri.

Publisert

VårtOslo kjenner ikke til om politifolk i Oslo er sartere og mer ømfintlige for banning og skjellsord enn kolleger nordpå. Men skjellsordene falt da en beruset 25-åring i mars nektet å etterkomme påbudet fra to politifolk om å forlate Youngstorget en lørdag natt.

Politiet hadde rykket ut etter melding om slåsskamp. Da de ankom stedet, viste det seg at det bare var lekeslåssing mellom 25-åringen og en kamerat. Begge skal, ifølge politiet, ha vært kraftig beruset. De to politifolkene, en mannlig og en kvinnelig, besluttet å bortvise begge kameratene fra Youngstorget.

Men 25-åringen nektet. Han mente han ikke hadde gjort noe galt eller ulovlig. Da bar det rett av gårde til arresten i kjelleren på politihuset i Grønlandsleiret. Her skulle den 25 år gamle mannen ransakes før han ble låst inn på cella. Dette motsatte han seg også.

Sa "motherfucker" da politiet la ham i bakken

Dermed ble han lagt i bakken av de to politifolkene. Det var på dette tidspunktet 25-åringen skal ha kalt den mannlige betjenten for "motherfucker" og den kvinnelige for "fucking bitch".

Moralen må være å reise så langt nord i Norge som mulig hvis du vil skjelle ut politiet. Foto: Arnsten Linstad
Moralen må være å reise så langt nord i Norge som mulig hvis du vil skjelle ut politiet. Foto: Arnsten Linstad

Dermed mente politiet at 25-åringen hadde brutt andre ledd i straffelovens paragraf 156, der det heter: "Den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot".

I utgangspunktet ble boten satt til 6.000 kroner. Men 25-åringen mente fortsatt at han ikke hadde gjort noe galt og nektet å vedta boten. Dermed måtte han møte i Oslo tingrett. Her ble saken brettet ut i sin fulle bredde. 25-åringen var ikke tiltalt for hverken vold eller trusler mot politiet. Kun for bruk av to ganske vanlige, engelske skjellsord.

I nord kan du si "hestkuk", men ikke "fittetryne"

Retten landet til slutt på at boten skulle være 7.000 kroner, altså en tusenlapp mer enn hva politiet opprinnelig ila mannen. Subsidiært måtte 25-åringen sone 14 dager i fengsel.

Finnmarkingen ble tatt i en trafikkontroll for kjøring uten sikkerhetsbelte. Men ble frikjent for å ha kalt politimannen for en 'hestkuk'. Foto: Politiet
Finnmarkingen ble tatt i en trafikkontroll for kjøring uten sikkerhetsbelte. Men ble frikjent for å ha kalt politimannen for en "hestkuk". Foto: Politiet

For drøyt 10 år siden sto en 34 år gammel finnmarking i Alta tingrett, tiltalt for å ha kalt en politimann for "hestkuk". I retten var politimannen og den tiltalte uenige om hvor mange ganger og hvor høyt 34-åringen hadde sagt "hestkuk". Begge var imidlertid enige om at 34-åringen sa "hestkuk" da politimannen stanset ham for å kjøre uten sikkerhetsbelte.

Men da dommen falt, het det: "Flertallet har lagt avgjørende vekt på at dette er et vanlig uttrykk for landsdelen og at det nærmest blir brukt daglig. Det er ikke et unormalt uttrykk og ikke mer enn man bør tåle ut fra daglig tale".

Dermed var 34-åringen frifunnet. Retten hadde slått fast at ordet hestkuk er så vanlig i nord at det må politifolk tåle å høre.

Reis til Finnmark hvis du vil skjelle ut politiet

Men litt lenger sør i Nord-Norge, i Sandnessjøen, kan det virke som politiet er like fintfølende som i Oslo. I Alstadhaug tingrett ble en mann for seks år siden dømt til å betale 7.000 kroner for å ha sagt "fittetryne" til politiet. Mannen var beruset og nektet å etterkomme politiets ordre om å fjerne seg fra et skjenkested.

Moralen i historien må være; hvis du ønsker å bruke ukvemsord mot politiet, så gjør det på norsk, og så langt nord som mulig i landet. I Finnmark kan det virke som at dommerne ikke er like sensible og sarte som i Oslo. Muligens ikke like språkmektige heller.

Powered by Labrador CMS