Den 16 år gamle jenta fikk livet ødelagt etter voldtekten. Illustrasjonsfoto: Olly Coffey / Flickr
Den 16 år gamle jenta fikk livet ødelagt etter voldtekten. Illustrasjonsfoto: Olly Coffey / Flickr

16-åring fikk livet ødelagt etter nachspiel-voldtekt

Jenta var så vidt fylt 16 år da hun opplevde marerittet. Hun ble voldtatt på et nachspiel, og det skulle ta nesten ni år før voldtektsmannen ble stilt for retten. Det ble påstand mot påstand.

Publisert Sist oppdatert

Nachspiel-voldtekten ødela livet til den unge jenta. Rett etter overgrepet hadde hun store smerter og fysiske plager. Så kom de psykiske plagene.

I Oslo tingrett kom det frem at voldtekten, nesten ni år etter overgrepet,  fortsatt fører til skyld- og skamfølelser, flashbacks, selvmordstanker, rusmisbruk, angst og store søvnproblemer. Den dag i dag er den unge kvinnen, nå i tjueårene, helt avhengig av psykiatrisk hjelp og behandling.

Sensommeren 2009 hadde den da 16 år gamle jenta akkurat begynt på videregående skole. Denne kvelden ble hun ble med storesøsteren og noen venninner på byen. Før de dro til et utested i Oslo sentrum hadde de vorspiel. På utestedet ble det også drukket alkohol. Noe 16-åringen ikke var vant til.

Trodde nei var nei

På utestedet var det en 19 år gammel gutt som har vært skolekamerat med de yngre jentene. 16-åringen syns det var stas å få oppmerksomhet fra den eldre gutten. Etter hvert bryter de opp fra utestedet og drar på nachspiel. 19-åringen tar med seg en kamerat.

Vel fremme på nachspielet er 16-åringen kraftig beruset. Hun ender på et soverom sammen med 19-åringen. Han ønsker å ha sex med henne. Men 16-åringen sier nei. Etter en stund går jenta på toalettet. I retten forklarte hun at hun aldri ville trodd at 19-åringen ikke respekterte et nei. Deretter sovnet hun.

Klarte ikke legge overgrepet bak seg

Så våkner jenta av en intens smerte. Hun ligger på magen og 19-åringen forgriper seg på henne.

Anmeldelsen av voldtekten skjedde ikke før sju år senere. I retten forklarte den fornærmede kvinnen at hun i mange år forgjeves forsøkte å legge voldtekten bak seg. Retten fikk også i detalj vite hvor store problemer kvinnen har hatt i alle årene etter overgrepet.

Ni år etter voldtekten sto mannen tiltalt i Oslo tingrett. Foto: Wikipedia Commons
Ni år etter voldtekten sto mannen tiltalt i Oslo tingrett. Foto: Wikipedia Commons

La skyld på kameraten

Tiltalte, som nå er i slutten av tjueårene, nektet straffeskyld. Han skyldte på kameraten. Han hevdet også at han etter voldtekten hadde konfrontert kameraten flere ganger. Og at han hadde bedt kameraten melde seg til politiet.

Men med vitneutsagn fra de andre tilstedeværende på nachspielet sensommeren 2009, mente retten at det var helt usannsynlig at det var andre enn tiltalte som forgrep seg på 16-åringen.

Lavere straffenivå før 2010

Straffenivået for voldtekt har flere ganger blitt skjerpet de siste tiårene. Men fordi overgrepet skjedde før straffeskjerpingen i 2010, får ikke tiltalte samme straff som han ville risikert dersom et lignende overgrep var begått i dag. Hadde voldtekten skjedd ett år senere ville han trolig fått minimum fire års fengsel.

En enstemmig rett fant tiltalte skyldig. Selv om det var påstand mot påstand, mener tingretten det er bevist ut over all sannsynlighet at mannen begikk overgrepet mot den da 16 år gamle jenta.

Tidligere dømt for grov vold og narko

Tiltalte er tidligere straffedømt for grov vold og bøtelagt flere ganger for narkotikaovertredelser og ordensforstyrrelser. Nå er han dømt til to års fengsel. Hvorav seks måneder gjøres betinget.

I tillegg må mannen betale 175.000 kroner i oppreisning og erstatning til den fornærmede kvinnen.