Tørrkok og komfyrbranner står for en stor andel av dødsbrannene i Oslo. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Tørrkok og komfyrbranner står for en stor andel av dødsbrannene i Oslo. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Brannvesenet: — Ikke lag mat etter fuktig bytur. Tørrkok og komfyrbranner øker dramatisk i Oslo

Hver tiende tørrkok ender med brann, og utgjør en stor andel av dødsbrannene i Oslo. I september økte antallet tørrkok med 50 prosent, viser tall fra brannvesenet.

Publisert Sist oppdatert

— Bare i natt har vi hatt to branner med stort farepotensiale. En leilighet i en 1890-talls bygård og en brann i en boligbrakkerigg. Flere personer er tatt hånd om av helsepersonell. Det har også vært to tørrkok, branner i søppelkasser og andre mindre hendelser, opplyser Oslos brann- og redningsetat på Twitter natt til lørdag.

Men egentlig er ikke denne helgen spesiell for høsten 2018. Tall fra brannvesenet viser at det har skjedd en dramatisk økning i komfyrbranner og tørrkok i Oslo. Økningen i september er på 50 prosent i forhold til tidligere år.

Fylla har skylda

Statistisk sett ender hver tiende tørrkok med brann. Tørrkok og komfyrbranner utgjør dermed en stor andel av dødsbrannene i Oslo.

— Rådt vårt er livsviktig og superenkelt: Kjøp komfyrvakt og sørg for at røykvarslerne virker. Ikke lag varm mat når du kommer hjem fra en fuktig bytur, er oppfordringen fra brannvesenet.

Brannvesenet advarer mot å lage mat etter å ha drukket for mye alkohol. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Brannvesenet advarer mot å lage mat etter å ha drukket for mye alkohol. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Bare i september i år har brannvesenet rykket ut til 63 tørrkok i Oslo. Nå vil brannvesenet sette i gang en kampanje som bevisstgjør folk. Og får ned antallet tørrkok og komfyrbranner.

— Kan du hjelpe oss med å løse problemet, spør brannvesenet på sin Facebook-side.

— Ikke røm gjennom brannrøyk

— Har du et godt slagord? En meme? En illustrasjon? Et forslag til en viral video? Eller bare en god idé til hvordan vi kan få folk til å forstå hvor farlig det er å glemme mat på komfyren? Hjelp oss! Legg ut dine forslag i kommentarfeltet på vår Fb-side.

Natt til lørdag var brannvesenet til stede med ni biler på en brann i Pilestredet. Brannen ble heldigvis slukket, men uten innsatsen fra brannvesenet kunne det gått riktig ille.

— Fire personer sjekkes ut av helsepersonell. Brannen ble slått ned og ingen skal være alvorlig skadd, opplyser brannvesenet.

— Det er livsviktig det er at folk har røykvarslere som fungerer, installerer komfyrvakt, og ikke rømmer gjennom brannrøyk.