� Tror virkelig noen de får fjernet bomringen ved å stemme FNB? Eller at Høyre, Frp, KrF eller Venstre får fjernet bommene? Arbeiderpartiet endrer ikke kurs. Vi skal gå til valg på troverdighet, sier byrådsleder og 1. kandidat for Oslo Ap, Raymond Johansen. Foto: Arnsten Linstad

Ap blør velgere til bomprotestparti, men Raymond Johansen firer ikke en tomme: – Helt uaktuelt å kutte bompenger

– Oslo er en grønnere og varmere by på grunn av bompenger. Uten bomring for over 30 år siden ville byen aldri blitt åpnet mot fjorden, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han lover velgerne å ikke vike i bomstriden.

Publisert

Arbeiderpartiet i Oslo blør velgere til protestpartiet Folkeaksjonen nei til bompenger i en fersk måling Norstat har gjort for NRK og Aftenposten. Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er ingen panisk mann når han møter VårtOslo i Rådhuset.

– Vi endrer ikke noen ting frem mot valget. Det er helt uaktuelt å kutte bompenger. Vi i Arbeiderpartiet må ut og forklare velgerne at mange faktisk vil betale mindre enn før med Oslos nye bomsystem, sier Raymond Johansen.

– Et sammenrasket ensaksparti

I Aftenposten og NRKs juni-måling for Oslo har Ap en tilbakegang på 7,9 prosentpoeng siden en tilsvarende måling gjort i april i år. 19,9 prosent, eller knapt hver femte Oslo-velger, sier de vil stemme på Raymond Johansen ved høstens valg. Samtidig får bompengepartiet FNB 7,9 prosent oppslutning i målingen.

Arbeiderpartiets bystyrerepresentanter har felles smågodt stående i presselosjen. Innimellom vanker det litt godteri på Oslos byrådsleder også under lange kveldsmøter. Foto: Arnsten Linstad

Ifølge nettstedet Poll of polls er det Ap som mister flest velgere til FNB i Oslo. Da har Poll of polls tatt utgangspunkt i en måling VG publiserte 8. juni. Underlagsmaterialet til målingen, de såkalte overgangsmatrisene, viser at Ap lekker hele ni prosentpoeng av sin velgermasse til FNB.

Det betyr at 9.500 Ap-velgere har beveget seg fra Raymond Johansen og til bomprotestpartiet. Til sammenligning lekker Høyre, som er betydelig større enn Ap i Oslo, ett tusen færre velgere til FNB i VG-målingen fra sist helg.

– Folkeaksjonen nei til bompenger sier de ikke tilhører noen politisk fløy. Men har programfestet at de, foruten å kreve kutt i bompenger, blant annet vil ha vekk eiendomsskatten, privatisere barnehager og slippe til flere private i eldreomsorgen. Hvor plasserer du FNB?

– FNB er et sammenrasket parti. De er et ensaksparti, der høyrefolk kom først til mølla da det ble opprettet. Dette er folk som ikke vil betale skatt eller bompenger. Men husk at av Oslos budsjett på 73 milliarder kroner er bompenger noe av det vi driver minst innkreving av. Hvordan i all verden tror folk at vi kunne blitt den grønne og varme byen Oslo har blitt med FNB? spør byrådslederen.

– Ingen partier får fjernet bommene

– Oslo hadde aldri blitt Oslo hvis vi ikke hadde innført bomringen for over 30 år siden. Det har gjort det mulig å åpne byen mot fjorden. Det har frigjort enorme arealer. Uten bomringen hadde det aldri vært operabygg i Bjørvika. Det hadde aldri vært noen Barcode. Ikke noe Sørenga. Vi har fått lagt veiene i tunnel takket være bompenger. Det har gitt oss renere luft og mindre forurensning, tordner Raymond Johansen.

– Men dette betyr at du plasserer FNB sammen med Høyre, KrF, Venstre og Frp i bystyret dersom de oppnår valgoppslutningen de har i målinger?

– Tror virkelig noen de får fjernet bomringen ved å stemme FNB? Eller at Høyre, Frp, KrF eller Venstre får fjernet bommene? Arbeiderpartiet endrer ikke kurs. Vi skal gå til valg på troverdighet. Vi har holdt løftene våre i Oslo under fire år med rødgrønt styre, sier Johansen.

Høyres Eirik Lae Solberg fra den gang han var finansbyråd i det borgerlige byrådet som styrte Oslo. Til høyre er tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Lae Solberg utfordrer Raymond Johansen om byrådslederposisjonen i hovedstaden ved høstens valg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Husk at 25 prosent av alle nye arbeidsplasser som er skapt i Norge, er blitt skapt i Oslo i de årene vi har styrt. Vi er attraktive for næringslivet. Vi har to universiteter, vi har et attraktivt uteliv, spennende kulturliv, vi bygger ut sykkelveinett og styrker kollektivtilbudet. Oslo er blitt en varmere by, sier mannen som har styrt hovedstaden sammen med SV og MDG i snart fire år.

— Oslo var kø, kork og kaos

I målingen fra Norstat er MDG vokst seg så store at de puster Raymond Johansens Ap i nakken. MDG har 16,7 prosent oppslutning i NRK/Aftenposten-målingen fra Norstat. Det betyr at Miljøpartiet også tar et jafs av velgerne siden april. MDG gjør et byks opp på 7,1 prosentpoeng.

En selfie med rødgrønne etter valgseieren i 2015. MDG, SV og Ap møttes til første forhandlingsdag om byrådssamarbeid i Oslo. Fra venstre Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Benjamin Larsen (SV) og Harald Nissen (MDG). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

— Jeg pleier å si at vi før i tiden fødte flere biler enn folk i denne byen. På 2000-tallet hadde Oslo en økning på 120.000 biler. Tenk på det. Tenk hva det rødgrønne byrådet har fått til av redusert biltrafikk. Det kommer ikke på tale at Arbeiderpartiet blir med på å reversere utviklingen vekk fra en grønnere by. Oslo var kø, kork og kaos. Jeg advarer på det sterkeste mot å reversere til en slik by, sier Johansen.

— Men hva skal Ap gå til valg på? Hvordan skal dere demme opp mot den utviklingen du advarer mot?

— Vi går til valg på vår troverdighet. Vi har holdt løftene våre. Vi skal ut og forklare velgerne at Oslo ikke har barnehagekø, vi har styrket eldreomsorgen og vi har styrket skolen. Vi skal ha omlag 100.000 velgere for å igjen vinne valget i Oslo. Husk også at mange Ap-velgere sitter på gjerdet og har ikke bestemt seg. De må mobiliseres.

— Men har du virkelig lyst på fire nye år som byrådsleder?

— Jeg har i hvert fall lyst til å vinne et valg til i Oslo. Og det er vel svar godt nok? Ja, jeg vil være byrådsleder i fire år til. Det valget skal vi nemlig vinne, sier Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS