Det var fra kontoret i Økernveien kvinnen snoket flere hundre ganger på kollegaer, kjendiser, familiemedlemmer og naboer. Foto: Google Maps
Det var fra kontoret i Økernveien kvinnen snoket flere hundre ganger på kollegaer, kjendiser, familiemedlemmer og naboer. Foto: Google Maps

Tidligere toppleder i NAV tiltalt for datasnoking. Gjorde hundrevis av søk etter naboer og kjendiser

Fra sitt kontor i Økernveien i Oslo, skal kvinnen med en høy stilling i NAV ulovlig ha snoket etter opplysninger om naboer, kollegaer og kjendiser. Nå er hun tiltalt for lovbruddene.

Publisert Sist oppdatert

Tross den alvorlige tiltalen, har den 50 år gamle kvinnen gått videre fra en høy lederstilling i statlige NAV i Økernveien i Oslo, til en annen lederjobb i statlig virksomhet.

Det er statsadvokaten i Oslo som har tatt ut tiltale mot kvinne. 50-åringen er tiltalt etter både straffelovens paragraf 324 og paragraf 171. Statsadvokaten mener den tidligere NAV-lederen blant annet skal ha begått grove brudd på sin tjenesteplikt, og med viten og vilje overtrådt sine tjenesteplikter.

Har fortsatt lederjobb i staten

Ifølge tiltalen skal kvinnen fra august 2014 og frem til feburar 2016 ha gjennomført hundrevis av søk i NAVs dataregister. 50-åringen skal ha søkt på naboer, familiemedlemmer, kollegaer og kjendiser uten å ha såkalt tjenstlig behov for søkene.

I 2016 ble imidlertid kvinnen sykmeldt fra sin lederjobb i NAV. Og hun har siden, til tross for at NAV var kjent med politietterforskningen mot 50-åringen, gått videre til en toppjobb i en annen statlig virksomhet. Også denne stillingen innebærer at den juristutdannede 50-åringen har tilgang til svært sensitive opplysninger om både personer og ulike virksomheter.

Avslørt etter slengbemerkning til nabo

NAV forvalter omlag en tredel av det norske statsbudsjettet. Så og si alle nordmenn vil i løpet av livet en eller annen gang komme i kontakt med NAV. Og da blir opplysningene om deg lagret. Det var en slengbemerkning fra NAV-lederen til en nabo som gjorde at datasnokingen første gang ble oppdaget.

NRK beskriver hvordan NAV-lederen var i konflikt med naboen om et gjerde. Etter hvert virket det som konflikten ble løst. Men da den sykmeldte naboen opplevde at NAV-lederen kom med slengbemerkningen om at "hun burde skaffe seg en jobb", begynte snøballen å rulle.

Kan få to år i fengsel

Politiets etterforskning skal altså vise at NAV-lederen ikke bare snoket etter opplysninger om naboparet, men også egne familiemedemmer, kollegaer, andre naboer og kjendiser. Nå må hun møte i Oslo tingrett tiltalt for grove brudd på tjenesteplikten som offentlig ansatt.

Strafferammen for brudd på straffelovens paragraf 171 og 324 er bøter eller fengsel i inntil to år. VårtOslo har rettet en henvendelse til den 50 år gamle kvinnens forsvarer med spørsmål om hvordan hun stiller seg til tiltalen. Men vi har så langt ikke fått svar på henvendelsen.