Alle busser går som normalt mandag etter at storstreik ble avverget på overtid. Foto: Øystein Dahl Johansen / Ruter
Alle busser går som normalt mandag etter at storstreik ble avverget på overtid. Foto: Øystein Dahl Johansen / Ruter

Ingen buss-streik i Oslo. Partene ble enige på overtid

Alle busser vil gå som normalt i Oslo mandag etter at LO/YS og NHO ble enige 16 timer på overtid. Dermed blir det ingen storstreik i privat sektor.

Publisert

Natt til lørdag gikk fristen for mekling ut i lønnsoppgjøret mellom LO og YS på den ene siden og NHO som motpart. Sist tirsdag varslet arbeidstakerorganisasjonene at de ville lamme busstrafikken i og rundt Oslo dersom det ble streik.

Ferjene på Aker brygge går som normalt

Men etter nesten 16 timer på overtid ble det klart at partene kom til enighet. Det betyr at all kollektivtransport i Oslo og omegn skal gå som normalt. Også Nesoddferjene til og fra Aker brygge vil ha ordinær rutedrift mandag.

— Streik et nederlag for alle parter

Etter det VårtOslo får opplyst var det ulike sider ved pensjon som var stridens kjerne mellom LO og YS på arbeidstakersiden, og NHO som representant for arbeidsgiverne. LO og YS krever opptjent pensjon fra første lønnskrone. I dag er det slik at en arbeidstaker må tjene tilsvarende 1G – drøyt 90.000 kroner – før man begynner å sanke pensjonspoeng. NHO mener en slik ordning er for dyr.

I meklingen er det nå enighet om at det må flere runder til før en AFP-ordning innføres. NHO skriver i en pressemelding at en streik ville vært et nederlag for alle parter .

LO mener resultatet av meklingen gir økt lønn og bedre AFP-ordning.

Ungikk reprise på streik for 18 år siden

Dermed var det ikke et rent kronekrav som nesten førte til storstreik. Det var overordnede, mer prinsipielle krav som gjorde forhandlingene og meklingen vanskelig. Sist Norge opplevde en storstreik i privat sektor var det også krav utenom lønni kroner og øre som veltet meklingen. Den gang handlet uenigheten om innføring av en femte ferieuke for arbeidstakere i privat sektor. Men i dag trakk partene i meklingen trolig et lettelsens sukk etter nær 16 timer på overtid. De hadde unngått en konflikt som kunne blitt dyr for alle parter i samfunnet.

 

Powered by Labrador CMS