En fargeeksplosjon med glade mennesker i et strålende vær. Pride-paraden 2018 ble slik alle har drømt om. Foto: Oslo Pride
En fargeeksplosjon med glade mennesker i et strålende vær. Pride-paraden 2018 ble slik alle har drømt om. Foto: Oslo Pride

Oslo Pride ble en folkefest med 250.000 mennesker i sentrum

Det som egentlig startet med opptøyer mot politiet for 49 år siden i New York er blitt Oslos nest største folkefest. Bare slått av 17. mai.

Publisert

Strålende vær og smilende, dansende mennesker fylte gatene fra Grønland til Spikersuppa i Oslo i dag. Trolig var det godt over 40.000 i selve Pride-paraden, og over 200.000 tilskuere langs ruta i Oslo sentum.

Ingen kan egentlig forestille seg at det hele startet med en homofiendtlig politi-razzia mot baren Stonewall Inn i New York for 49 år siden. Den gang skulle New York-politiets sedelighetsavdeling arrestere homofile for usømmelig atferd. De mislyktes fordi så mange mennesker gjorde motstand og blokkerte politibilene som skulle hente arrestantene.

Danser med regnbueflagget

Fem tiår senere i Oslo er politiet en del av paraden med regnbueflagget. Men fortsatt er det slik at mange ikke våger å gå i Pride paraden. Men de som deltar, marsjerer også for alle de som ikke tør å gå. Marsjere er kanskje et feil begrep. Dansing er mer presist.

Samtlige norske partier og en lang rekke organisasjoner og bedrifter er med i Pride-paraden. Foto: Åpne Høyre
Samtlige norske partier og en lang rekke organisasjoner og bedrifter er med i Pride-paraden. Foto: Åpne Høyre

Det danses, kysses og klemmes med pussige parykker, gullfargede sko og fargerike sommergevanter. Hele tiden mens regnbueflagget svinges av glede.

Over 200 ulike arrangementer

Regnbueflagget symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Regnbueflagget har blitt et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer, homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Flagget ble første gang lansert i USA, og hadde opprinnelig åtte farger. Av praktiske grunner er det nå seks farger i flagget.

Etter ni dager og nesten 200 ulike arrangementer i hele Oslo under Oslo Pride 2018, markerer paraden en avslutning. Men helt slutt er det ikke før natt til søndag. Lørdag kveld er fylt med en rekke arrangementer og konserter. Den offisielle avslutningsfesten er på Rockefeller og varer til klokka 03.30.

Powered by Labrador CMS