Slik skal Oslos nye byvåpen se ut, mener kommunikasjonsavdelingen ved byrådsleder Raymond Johansens kontor. Ilustrasjon: Oslo kommune

Byvandrer og forfatter Leif Gjerland om Oslos nye byvåpen: — Idioti! St. Hallvard blir en fjottete, sjelløs gnom

� Ren skrivebordsidioti! La oss beholde St. Hallvard slik vi kjenner ham, sier byvandrer og forfatter Leif Gjerland. I forslaget til Oslos nye, forenklede byvåpen er den navnløse trellkvinnen fjernet.

Publisert

— Nå ser St. Hallvard ut som en sjelløs, fjottete gnom. Dette forslaget er ren idioti og må stanses. Jeg har opp gjennom årene samlet et trettitalls historiske bilder av St. Hallvard, og dette forslaget er ikke i nærheten av å ligne på noen av dem, sier Oslo-forfatteren, byvandreren og historieformidleren Leif Gjerland til VårtOslo.

Forfatter, byvandrer og historieformidler Leif Gjerland. Foto: Dreyers forlag

— I det nye byvåpenet er også trellkvinnen St. Hallvard forsøkte å redde blitt fjernet. Hva syns du om det?

— Det er jo historieløst! Uten trellkvinnen, ingen helgenhistorie. Hallvard forsøkte å redde denne navnløse kvinnen fra de tre ugjerningsmennene. Nå er det riktignok enkelte forskere som mener kvinnen ved St. Hallvards føtter er forvekslet med en kappe. Men det er jo ikke den historien vi er glad i. Jeg er oppriktig glad i Oslos skytshelgen. Denne galskapen må stanses, sier Gjerland.

Bondesønn fra Lier ble Oslos skytshelgen

St. Hallvard hadde egentlig ingenting med Oslo å gjøre før lenge etter sin død. Hallvard Vebjørnsson var en storbondesønn i 20-årene fra Lier i Buskerud. Men unge Hallvard ble etter sin død i 1043 kanonisert og fikk med det helgenstatus. Levningene havnet omsider i det vi nå kalle Middelalderbyen i Gamle Oslo. Slik sett er han egentlig innflytter. Riktignok post mortem.

Frem til 1950-tallet var den drepte trellkvinnen påkledd. Men ellers er dagens byvåpen med St. Hallvard ganske likt det opprinnelige forslaget fra 1892. Illustrasjon: Oslo kommune

Hallvard ble drept da han forsøkte å redde en uskyldig trellkvinne fra tyverianklager. Kvinnen og hennes ufødte barn ble også drept. I Oslos byvåpen er St. Hallvard avbildet med tre piler i den ene hånden. Disse pilene representerer de tre livene som ble tatt. I den andre hånden holder han en møllestein.

Drapsmennene senket liket av Hallvard med møllesteinen. Men han fløt opp til overflaten og venner fisket opp liket med vidjekvister. Etter begravelsen i Lier viste det seg såkalte jærtegn på graven. Vidjekvistene som ble brukt til å berge liket begynte å spire. Slik økte ryet om Hallvards hellighet, og etter at han fikk helgenstatus ble han flyttet til den katolske kirken i Oslo.

Vil ha moderne logo i stedet for gammelt byvåpen

— Oslo kommune har i dag en foreldet designmanual fra 1997 og mangelfulle verktøy for å kommunisere tydelig og helhetlig med innbyggerne. Designhåndboken mangler føringer for universell utforming og digitale flater, skriver kommunikasjonsavdelingen ved byrådsleder Raymond Johansens (Ap) kontor i sin begrunnelse for å endre Oslos byvåpen.

— Men kjære Oslo kommune sentralt, kjære, kjære kommune, dette er jo ren skrivebordsidioti, sukker Leif Gjerland.

— Jeg har jobbet flere steder i Oslo kommune og dette er det reneste vrøvl. Det er jo bare tull. Øverst i hjørnet for hver enkelt kommunal virksomhet har man hatt Oslos byvåpen med St. Hallvard. Det må da være viktigere ting å finne på i Oslos rådhus enn å søle bort masse penger på å ødelegge byvåpenet så mange av oss er glad i, sier Gjerland.

Endrer fargene i byvåpenet

Kommunikasjonsavdelingen ved byrådsleder Raymond Johansens kontor mener Oslos gamle byvåpen er gått ut på dato. Det er ikke bare St. Hallvard som endres i byvåpenet. Også fargene skal endres, mener kommunikasjonsavdelingen.

Forenklet St. Hallvard med tre streker som skal forestille pilene, og en sirkel skal være møllesteinen. Foto: Oslo kommune

— I ny designmanual skal alle virksomheter i Oslo kommune samles under en felles visuell identitet. Elementer fra byvåpenet; møllesteinen, borgkronen og pilspissen, danner grunnlaget for den nye visuelle identiteten. Fargepaletten er hentet fra Oslos bybilde, og skrifttypen er dratt ut fra byens gamle skilter.

— Noen må stanse denne galskapen. I den grad jeg er i stand til å bli stum, så blir jeg det av dette, sier den vanligvis så ordrike Leif Gjerland.

Uenig bestandig i Oslo, eller?

Byvåpenets latinske tekst "Unanimiter et constanter Oslo" skal også fjernes. På godt norsk betyr det; enig og bestandig Oslo.

Nå skal forslaget til nytt byvåpen sendes ut på høring i Oslo kommune. Så er det bystyret som skal behandle forslaget i løpet av 2018, opplyser byrådslederens kontor.

Så gjenstår det å se om noen plukker opp hansken og fremmer et innbyggerinitiativ til bystyret for å stanse det nye byvåpenet.

Powered by Labrador CMS